Ερντογάν για εμπορικές σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ: Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί για την απόφαση αυτή

Ερντογάν για εμπορικές σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ: Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί για την απόφαση αυτή Facebook Twitter
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν/ Φωτ.: EPA
0

«Φρένο» σε όλες τις εξαγωγές προς και τις εισαγωγές από το Ισραήλ έβαλε από χτες η Τουρκία, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Bloomberg δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, χωρίς να έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση μέχρι στιγμής.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ έγραψε στο Twitter ότι «έτσι ενεργεί ένας δικτάτορας (Ερντογάν) που καταπατά τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και των επιχειρηματιών και αγνοεί τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες», προσθέτοντας πως «το Ισραήλ έχει ισχυρή οικονομία. Εμείς κερδίζουμε και αυτοί χάνουν».

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα πως η χώρα του «γνωρίζει πολύ καλά» πώς η Δύση θα κρατήσει εχθρική στάση εναντίον της. 

«Από χθες, έχουμε αναστείλει τις εξαγωγικές - εισαγωγικές συναλλαγές με το Ισραήλ για όλα τα είδη προϊόντων. Θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτού του βήματος, το οποίο πήραμε σε συντονισμό και διαβούλευση με τον επιχειρηματικό μας κόσμο. Δεν επιδιώκουμε εχθρότητα ή αγώνα με καμία χώρα στην περιοχή μας. Δεν θέλουμε συγκρούσεις, αίμα και δάκρυα στη γεωγραφία μας. Θέλουμε να ζήσουμε μαζί σε ειρήνη και ευημερία», δήλωσε ο Ερντογάν στην Ένωση Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Τουρκίας.

«Λάβαμε ορισμένα μέτρα για να αναγκάσουμε το Ισραήλ να δεχθεί μια εκεχειρία και να αυξήσει την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται (στη Γάζα). Θα παρακολουθούμε τις συνέπειες του μέτρου που λάβαμε σε συνεργασία με τους κύκλους των επιχειρηματιών μας», τόνισε ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά πώς η Δύση θα μας επιτεθεί σε σχέση με αυτή την απόφαση», σημείωσε, προσθέτοντας πως η Άγκυρα «θα σταθεί όρθια και θα γνωρίζει ότι ο δρόμος προς τα εμπρός είναι ο δρόμος της υποστήριξης των καταπιεσμένων».

«Αν δεν στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους σήμερα, ποιος θα μας στηρίξει αύριο, όταν το ίδιο πράγμα θα συμβεί και σε εμάς. Η δράση της Τουρκίας θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλες χώρες που δεν τους αρέσει η σημερινή κατάσταση», είπε ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Διεθνή / Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε ότι η αυξημένη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «απόδειξη της αδυναμίας και ανικανότητας του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM
Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Διεθνή / Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Η Γαλλία και η Ιταλία προωθούν το νέο ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T NG, αμφισβητώντας την κυριαρχία των αμερικανικών Patriot - Μπορεί η Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ στην άμυνα;
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Διεθνή / Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Η Ευρώπη αναλαμβάνει πρωτοβουλία εν μέσω αμερικανικής αμφιταλάντευσης - Ύστατη προσπάθεια να επιστρέψει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
LIFO NEWSROOM
ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Διεθνή / ΟΗΕ: Το Ιράν εκτέλεσε 975 άτομα το 2024 – Ο υψηλότερος αριθμός εδώ και μία δεκαετία

Περισσότεροι από τους μισούς εκτελεσθέντες είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ η έκθεση επισημαίνει και δυσανάλογα υψηλό ποσοστό μειονοτήτων μεταξύ των θυμάτων
LIFO NEWSROOM