Ερντογάν: Επικρίνει την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της Γάζας στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Ερντογάν: Επικρίνει την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της Γάζας στα αμερικανικά πανεπιστήμια Facebook Twitter
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Φωτ. αρχείου: EPA
0

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρενέβη σήμερα στον δημόσιο διάλογο γύρω από τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα στα αμερικανικά πανεπιστήμια, λέγοντας ότι οι αρχές επιδεικνύουν «σκληρότητα» στην καταστολή των φιλοπαιλαιστίνιων φοιτητών και καθηγητών.

«Οι ευσυνείδητοι φοιτητές και ακαδημαϊκοί, μεταξύ των οποίων και αντισιωνιστές Εβραίοι σε ορισμένα περίβλεπτα αμερικανικά πανεπιστήμια, διαμαρτύρονται για τη σφαγή» στη Γάζα, είπε ο Ερντογάν σε μια εκδήλωση στην Άγκυρα. «Οι άνθρωποι αυτοί υφίστανται βία, σκληρότητα, ταλαιπωρία, ακόμη και βασανιστήρια επειδή λένε ότι η σφαγή πρέπει να σταματήσει», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι υπάλληλοι πανεπιστημίων «απολύονται και λιντσάρονται» επειδή στηρίζουν τους Παλαιστίνιους.

Η Τουρκία, σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, επικρίνει με δριμύτητα τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και την άνευ όρων -όπως λέει- υποστήριξη από τους δυτικούς συμμάχους του Τελ Αβίβ. 

«Τα όρια της δυτικής δημοκρατίας χαράσσονται από τα συμφέροντα του Ισραήλ. Ό,τι παραβιάζει τα συμφέροντα του Ισραήλ είναι αντιδημοκρατικό, αντισημιτικό γι' αυτούς», δήλωσε ο Ερντογάν.

Χθες, Τετάρτη (1/5), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο. Tο Ισραήλ βρίσκεται για πρώτη φορά στην ιστορία του στο εδώλιο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, έπειτα από προσφυγή της Νότιας Αφρικής, κατηγορούμενο για γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα όπου τουλάχιστον 34.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί -ανάμεσά τους πάνω από 14.000 παιδιά– και περισσότεροι από 77.800 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις, από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Μετά την ολοκλήρωση του νομικού κειμένου των εργασιών μας, θα υποβάλουμε τη δήλωση επίσημης παρέμβασης ενώπιον του ΔΔΔ με στόχο την υλοποίηση αυτής της πολιτικής απόφασης» δήλωσε ο Φιντάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ΥΠΕΞ της Ινδονησίας, Ρέτνο Μαρσούντι, στην Άγκυρα. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τον παλαιστινιακό λαό σε όλες τις περιστάσεις», είπε χαρακτηριστικά. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM