ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

Έρνο Ρούμπικ: «Μισό αιώνα μετά την εφεύρεση του κύβου, ο κόσμος είναι χειρότερος από πολλές απόψεις»

Έρνο Ρούμπικ: «Μισό αιώνα μετά, ο κόσμος είναι χειρότερος από πολλές απόψεις» λέει ο εφευρέτης του διασημότερου κύβου Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Σχεδόν μισό αιώνα από την ίδρυση του εμβληματικού κύβου του Ρούμπικ, ο κόσμος έχει αλλάξει προς το χειρότερο με πολλούς τρόπους: μαστίζεται από την κλιματική αλλαγή, τον υπερπληθυσμό και τη σπατάλη, λέει ο Ούγγρος εφευρέτης του πιο διάσημου κύβου.

Το πολύχρωμο παζλ, το οποίο έχει γίνει μια από τις πιο εξέχουσες καινοτομίες της Ουγγαρίας, εξακολουθεί να είναι δημοφιλές μεταξύ μικρών και μεγάλων, με εκατοντάδες εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο 78χρονος αρχιτέκτονας και σχεδιαστής, Έρνο Ρούμπικ, είναι σήμερα ένας δεινός κηπουρός που καλλιεργεί παχύφυτα στο υπερσύγχρονο σπίτι του σε ένα προάστιο της Βουδαπέστης.

Μιλώντας στο Reuters είπε ότι ενώ η τεχνολογική πρόοδος είχε βελτιώσει τον κόσμο, η συνολική ισορροπία των αλλαγών είναι αρνητική.

«Η φύση έχει συστήματα που μπορούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία εάν χαθεί», είπε στο Reuters από μια βεράντα του σπιτιού του όπου κυριαρχούν τα τετράγωνα στοιχεία, σχεδιασμένα επίσης από τον ίδιο.

«Έχουμε ανατρέψει δραματικά αυτή την ισορροπία. Για μένα, το πιο οδυνηρό είναι ότι δεν φαίνεται να ξέρουμε πια τι σημαίνει να είσαι ταπεινός, οικονομικός ή φειδωλός».

Ο Ρούμπικ, του οποίου η πιο διάσημη δημιουργία βασίζεται στην συγκέντρωση, την επίλυση προβλημάτων και την πρακτική προσέγγιση, είπε ότι ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι πρωταρχικός στην προετοιμασία των νεότερων γενεών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων.

«Θα πρέπει να επενδυθούν πολλά περισσότερα, όχι μόνο χρήματα, αλλά προσοχή, ενέργεια και πνευματική προσπάθεια, ώστε οι επόμενες γενιές να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τα λάθη μας», είπε.

Προειδοποίησε επίσης για την υπερβολική χρήση ψηφιακών παιχνιδιών και app από τα παιδιά, λέγοντας ότι αυτά περιόρισαν το εύρος των ευκαιριών μάθησής τους στον φυσικό κόσμο.

«Αν βλέπω την πραγματικότητα μόνο μέσω ενός εικονικού φακού, αυτό μειώνει δραστικά την εμπειρία», είπε. «Είναι σαν να μην διαβάζεις μόνος σου ένα βιβλίο αλλά να βάζεις κάποιον να σου πει μία σύνοψη του περιεχόμενου του βιβλίου.

»Αρχίζουμε να χάνουμε τη σύνδεσή μας με τον πραγματικό κόσμο», είπε.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί το Ισραήλ λέει ότι η αντιπαράθεση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει

Διεθνή / Γιατί το Ισραήλ λέει ότι η αντιπαράθεση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει

Τα 330 πλήγματα από την Τεχεράνη με cruise, πυραύλους επιφανείας και drones, ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων με Χούτι και Χεζμπολάχ - Η αντιεροπορική «ασπίδα» του Ισραήλ - Ο ρόλος ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας
NEWSROOM
Χιλή: Λύθηκε το μυστήριο με την 80χρονη καλόγρια που έσερνε βαλίτσα με πτώμα στο Σαντιάγκο

Διεθνή / Χιλή: Λύθηκε το μυστήριο με την 80χρονη καλόγρια που έσερνε βαλίτσα με πτώμα στο Σαντιάγκο

Οι Αρχές της Χιλής θεώρησαν αρχικά πως πρόκειται για υπόθεση δολοφονίας με την εμπλοκή καρτέλ ναρκωτικών - Η κατάθεση της 80χρονης καλόγριας έφερε στο φως μια συγκινητική ιστορία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ