Έρευνα: Ουσίες της κάνναβης αποτρέπουν τη μόλυνση από κορωνοϊό

Έρευνα: Ουσίες της κάνναβης αποτρέπουν τη μόλυνση από κορωνοϊό Facebook Twitter
Πηγή: Unsplash.
0

Ουσίες της κάνναβης μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό εμποδίζοντας την είσοδό του στα κύτταρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα από ερευνητές που συνδέονται με το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Η μελέτη που φέρει το όνομα «Τα κανναβινοειδή μπλοκάρουν την κυτταρική είσοδο του SARS-CoV-2 και τις αναδυόμενες μεταλλάξεις», δημοσιεύτηκε στο Journal of Natural Products.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο κανναβινοειδή οξέα που βρίσκονται συνήθως σε ποικιλίες κάνναβης, το κανναβιγερολικό οξύ ή CBGA και το κανναβιδιολικό οξύ, γνωστό και ως CBDA, μπορούν να συνδεθούν με την πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού. Με τη σύνδεση αυτή, οι ουσίες μπορούν να εμποδίσουν τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα και να προκαλέσει μόλυνση, προσφέροντας πιθανώς νέους τρόπους πρόληψης και θεραπείας της νόσου.

«Διαθέσιμα από το στόμα και με μακρά ιστορία ασφαλούς ανθρώπινης χρήσης, αυτά τα κανναβινοειδή, απομονωμένα ή σε εκχυλίσματα κάνναβης, έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν αλλά και να θεραπεύσουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό», έγραψαν οι ερευνητές στην περίληψη της μελέτης.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο Ρίτσαρντ βαν Μπρέμεν, ερευνητής στο Παγκόσμιο Κέντρο Καινοτομίας της πολιτείας του Όρεγκον για την κάνναβη και συνεργάστηκε με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον. Ο Βαν Μπρέμεν ανέφερε ότι τα κανναβινοειδή που μελετήθηκαν είναι γνωστά και άμεσα διαθέσιμα.

«Αυτά τα κανναβινοειδή οξέα είναι άφθονα στην κάνναβη και σε πολλά εκχυλίσματα κάνναβης», είπε και τόνισε πως «δεν είναι απαγορευμένες ουσίες όπως το THC, το ψυχοδραστικό συστατικό της μαριχουάνας».

Ο Βαν Μπρέμεν τόνισε ότι το CBDA και το CBGA εμπόδισαν και τη δράση των αναδυόμενων μεταλλάξεων του ιού λέγοντας πως «η έρευνά μας έδειξε ότι οι ενώσεις κάνναβης ήταν εξίσου αποτελεσματικές έναντι των παραλλαγών του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης της παραλλαγής B.1.1.7, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την παραλλαγή B.1.351, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική».

Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ο Βαν Μπρέμεν σημείωσε ότι η μελέτη δείχνει πως τα κανναβινοειδή θα μπορούσαν να μετατραπούν σε φάρμακα με σκοπό την πρόληψη ή τη θεραπεία του κορωνοϊού. 

Με πληροφορίες από Forbes

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κλειδί στον γάμο μου είναι το καλό σεξ, λέει ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν

Διεθνή / Το κλειδί στον γάμο μου είναι το καλό σεξ, λέει ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν

Νέο βιβλίο αποκαλύπτει την τρυφερή σχέση του Αμερικανού προέδρου με την σύζυγό του, το μυστικό της επιτυχίας του μακροχρόνιου γάμου τους και τον δυναμικό ρόλο της Πρώτης Κυρίας στον Λευκό Οίκο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Milliyet: Το ΕΛΚ μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εν όψει Ευρωεκλογών

Διεθνή / Milliyet: Το ΕΛΚ σχεδιάζει να τερματίσει το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ πριν τις ευρωεκλογές

Άρθρο στην ακραίως λαϊκιστική και φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Milliyet, μιλά για προεκλογική διακήρυξη του ΕΛΚ λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ