Έρευνα: Οι συχνές «σιέστες» συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό

Έρευνα: Οι συχνές «σιέστες» συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό Facebook Twitter
0

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και κάθε τόσο έρευνες υπογραμμίζουν το πόσο σημαντικός είναι.

Ωστόσο, «μέτρον άριστον» και οι υπερβολές ακόμη και στις ώρες του ύπνου μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει νέα μεγάλη έρευνα.

Όπως μεταδίδει το CNN, σύμφωνα με τη μελέτη οι άνθρωποι που απολαμβάνουν συχνά έναν σύντομο ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια μεγάλη νέα μελέτη.

«Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι, αν και ο ύπνος από μόνος του δεν είναι επιβλαβής, πολλοί άνθρωποι που παίρνουν έναν σύντομο ύπνο μπορεί να το κάνουν εξαιτίας κακού ύπνου τη νύχτα. Αυτός σχετίζεται με κακή υγεία και ο μεσημεριανός ύπνος δεν αρκεί για να το αναπληρώσει», δήλωσε ο κλινικός ψυχολόγος Michael Grandner, που διευθύνει την Κλινική Συμπεριφορικής Ιατρικής Ύπνου στο Banner-University Medical Center της Αριζόνα και δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από 360.000 συμμετέχοντες που είχαν δώσει πληροφορίες για τις συνήθειες του ύπνου τους στην UK Biobank.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, που συνήθως κοιμόντουσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση με την πάροδο του χρόνου και 24% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σύγκριση με άτομα που δεν κοιμόντουσαν.

Σε περίπτωση που το άτομο ήταν κάτω των 60 ετών, η σιέστα συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης κατά 20% σε σύγκριση με άτομα που δεν προτιμούσαν ποτέ μια σιέστα ή το έκαναν σπάνια, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο Hypertension.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η σιέστα αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης υπέρτασης και εγκεφαλικού, αφού προσαρμόσει ή λάβει υπόψη πολλές μεταβλητές που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό», δήλωσε η Δρ Phyllis Zee, διευθύντρια του Κέντρου Κιρκαδικής Ιατρικής και Ύπνου σε πανεπιστήμιο του Σικάγο, που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Από κλινική άποψη, νομίζω ότι υπογραμμίζει τη σημασία που έχει για ιατρικό προσωπικό να ρωτά τακτικά τους ασθενείς σχετικά με έναν σύντομο ύπνο και την υπερβολική υπνηλία και να αξιολογούν άλλες καταστάσεις που συμβάλλουν σε πιθανή αλλαγή του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο», πρόσθεσε.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου παρείχαν δείγματα αίματος, ούρων και σάλιου σε τακτική βάση και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τον μεσημεριανό ύπνο τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της τετραετούς μελέτης.

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι η μελέτη συνέλεξε μόνο τη συχνότητα ενός σύντομου ύπνου, όχι τη διάρκεια, και βασίστηκε σε αυτοαναφορές γι΄αυτόν.

«Δεν καθόρισαν τι ορίζεται ως σιέστα. Αν πρόκειται να κοιμηθείς για μία ώρα, δύο ώρες, για παράδειγμα, αυτό δεν είναι πραγματικά ένας σύντομος ύπνος», δήλωσε ο ειδικός ύπνου Δρ. Raj Dasgupta, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ιατρική στο Keck School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, προσθέτοντας ότι το λεγόμενο power nap είναι για 15-20 λεπτά.

«Αν έχετε χρόνια αϋπνία, δεν προτείνουμε μια σιέστα γιατί εμποδίζει τον βραδινό ύπνο», τονίζει.

Τα περισσότερα από τα άτομα στη μελέτη που κάπνιζαν τσιγάρα, έπιναν καθημερινά, ροχάλιζαν, είχαν αϋπνία και ανέφεραν ότι είναι βραδινοί τύποι..

Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου ενός ατόμου, είπε ο Dasgupta. Ο κακός ύπνος προκαλεί «υπερβολική κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας», είπε.

«Πιστεύω ότι ένας σύντομος ύπνος είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι μιας υποκείμενης διαταραχής ύπνου σε ορισμένα άτομα», πρόσθεσε. «Οι διαταραχές ύπνου συνδέονται με την αύξηση του στρες και των ορμονών ρύθμισης του βάρους που μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου 2 – όλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις».

Με πληροφορίες CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναγερμός στην Κίνα για την «πλημμύρα του αιώνα» - Απειλούνται 127 εκατ. άνθρωποι

Διεθνή / Συναγερμός στην Κίνα για την «πλημμύρα του αιώνα» - Απειλούνται 127 εκατ. άνθρωποι

Οι κάτοικοι στην Γκουανγκντόνγκ βρίσκονται σε υψηλό συναγερμό για πλημμύρες - Οι αρχές προβλέπουν ότι το νερό θα φτάσει σε επίπεδα που παρατηρούνται «μία φορά στα εκατό χρόνια»
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο νομοσχέδιο για βοήθεια 95 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Διεθνή / ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο νομοσχέδιο για βοήθεια 95 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας για τα 60 δισ. δολάρια στο Κίεβο - Εκτός της βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν, το νομοσχέδιο προβλέπει νέους περιορισμούς στο TikTok
NEWSROOM