Έρευνα: Facebook και Instagram συλλέγουν τα δεδομένα περιήγησης παιδιών και εφήβων

Έρευνα: Facebook και Instagram συλλέγουν τα δεδομένα περιήγησης παιδιών και εφήβων Facebook Twitter
0

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης του Facebook και του Instagram συλλέγουν δεδομένα και από χρήστες που δηλώνουν ότι είναι ανήλικοι χρησιμοποιώντας λογισμικό που παρακολουθεί τη δραστηριότητά τους, σύμφωνα με όσα έφερε στη δημοσιότητα νέα έρευνα.

Η μητρική εταιρεία των εν λόγω πλατφορμών, που πλέον ονομάζεται Meta, είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι θα επέτρεπε στους διαφημιστές να στοχεύουν τους νεαρούς χρήστες με βάση μόνο τρεις κατηγορίες, δηλαδή την ηλικία, το φύλο και την τοποθεσία. Έτσι, επί της ουσίας θα απαγόρευε μια σειρά άλλων επιλογών στόχευσης για διαφημίσεις όπως τα προσωπικά ενδιαφέροντα. 

Ωστόσο, έρευνα από τρεις διαφορετικές ομάδες για το θέμα αναφέρει ότι το Facebook και το Instagram έχουν διατηρήσει τη χρήση λογισμικού που συγκεντρώνει λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητες περιήγησης παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο. Πρόκειται για την περιβαλλοντική ομάδα Global Action Plan, τη Reset Australia, που επιδιώκει τη μεταρρύθμιση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και τη Fairplay, που κάνει εκστρατείες κατά του μάρκετινγκ σε παιδιά.

Σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον Μαρκ Ζάκεπρμπεργκ, 44 ομάδες υπεράσπισης ψηφιακών δικαιωμάτων προέτρεψαν τον ιδρυτή του Facebook να ακυρώσει τη συλλογή δεδομένων από παιδιά.

«Το Facebook εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον τεράστιο όγκο δεδομένων που συλλέγει για τους νέους, προκειμένου να προσδιορίσει ποια παιδιά είναι πιο πιθανό να είναι ευάλωτα σε μια συγκεκριμένη διαφήμιση» σημειώνουν. 

Η εν λόγω έρευνα δημιούργησε τρεις ψεύτικους λογαριασμούς που υποτίθεται ήταν ένας 13χρονος και δύο 16χρονοι. Οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν τα δεδομένα που συγκέντρωσε το λογισμικό της εταιρείας σε Facebook, Instagram και Messenger, καθώς οι «χρήστες» επισκέπτονταν ιστοσελίδες όπως τοπικές εφημερίδες και ηλεκτρονικά καταστήματα.

«Το Facebook μπορεί να συλλέγει δεδομένα από άλλες καρτέλες και σελίδες του προγράμματος περιήγησης που ανοίγουν τα παιδιά και να συλλέγει πληροφορίες όπως το που κάνουν κλικ και τι προϊόντα αγοράζουν ή βάζουν στο καλάθι τους. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος αποθήκευσης αυτού του είδους των δεδομένων εκτός από την τροφοδοσία του συστήματος προβολής διαφημίσεων» διαπιστώνουν οι ερευνητές.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ