Επίθεση Τουρκοκυπρίων σε ειρηνευτική δύναμη ΟΗΕ: Οδηγία για αποφυγή ταξιδιών από την αμερικανική πρεσβεία

Επίθεση Τουρκοκυπρίων σε ειρηνευτική δύναμη ΟΗΕ: Οδηγία για αποφυγή ταξιδιών από την αμερικανική πρεσβεία Facebook Twitter
0

Η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία κατά των ταξιδιών στα Κατεχόμενα της Κύπρου, ύστερα από το σοβαρό επεισόδιο στη «νεκρή ζώνη» στην Πύλα, όπου Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Όπως γίνεται γνωστό, η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε του Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδέψουν στα Κατεχόμενα αυτό το σαββατοκύριακο ή μέχρι την εκτόνωση της κατάστασης στην περιοχή Πύλα.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της, είχε εκφράσει «σοβαρές ανησυχίες» για την έναρξη «μη εγκεκριμένων εργασιών για δρόμο» και τις πληροφορίες σχετικά με την επίθεση των Τουροκυπρίων στα μέλη της ειρηνευτικής αποστολής.

Σημειώνεται πως δέχθηκαν επίθεση με πέτρες, αλλά και γρονθοκοπήθηκαν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 10 άτομα, τα τρία εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά των μελών των ειρηνευτικών δυνάμεων και τις ζημιές στα οχήματα του ΟΗΕ από τους Τουροκύπριους» αναφέρθηκε στην ίδια ανακοίνωση.

«Οι απειλές κατά της ασφάλειάς τους και οι ζημιές στην ιδιοκτησία των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν έγκλημα, υπό το διεθνές δίκαιο» συμπληρώθηκε.

Έγινε, παράλληλα, λόγος για «απαράδεκτες πράξεις που υπονομεύουν τη δυνατότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει τον ειρηνευτικό του σκοπό».

«Καλούμε τις τουρκοκυπριακές αρχές να σταματήσουν την κατασκευή άμεσα» συμπληρώθηκε.

Επίθεση Τουρκοκυπρίων σε ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ: Καταδικάζει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ

Την έντονη καταδίκη του εξέφρασε και ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας υπογράμμισε πως μια τέτοιου είδους επίθεση είναι εγκληματική, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, καλώντας παράλληλα την τουρκοκυπριακή πλευρά να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια κλιμάκωσης που θα μπορούσε να διαταράξει τη συνολική σταθερότητα στο νησί.

Όπως σημείωσε, πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή με στόχο την υπονόμευση της ειρηνευτικής αποστολής και της συμφωνηθείσας νεκρής ζώνης.

«Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και στις υποδομές τους στην Πύλα. Η επίθεση στο προσωπικό του ΟΗΕ είναι απαράδεκτη και εγκληματική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ηρεμίας και της σταθερότητας. Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν αμέσως την ευθύνη και να σταματήσουν τυχόν περαιτέρω ενέργειες που κλιμακώνουν την κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ αλλά και τη συνολική σταθερότητα στο νησί. Πρέπει να σταματήσουν περαιτέρω οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή στην περιοχή με στόχο την υπονόμευση της ειρηνευτικής αποστολής και της συμφωνηθείσας νεκρής ζώνης. Αυτές οι ανταγωνιστικές ενέργειες εξυπηρετούν μόνο την προώθηση της αστάθειας και της βίας. Προτρέπω επίσης έντονα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να διορίσει έναν απεσταλμένο που θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης διευθέτησης» ανέφερε, αναλυτικά.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον «πέρασε» η ΕΕ: Προβλέπει αποκατάσταση 20% έως το τέλος της δεκαετίας

Περιβάλλον / Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον ψήφισε η ΕΕ για αποκατάσταση του 20% της γης και της θάλασσας μέχρι το 2030

Φύτευση δέντρων, ενίσχυση του πληθυσμού των μελισσών και προστασία των θαλασσών - Τι προβλέπει ο νόμος - Γιατί ξέσπασε πολιτική θύελλα στην Αυστρία
NEWSROOM
Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει προστασία από την απέλαση και άδειες εργασίας για συζύγους Αμερικανών πολιτών

Διεθνή / Ο Μπάιντεν νομιμοποιεί τους μετανάστες συζύγους Αμερικανών πολιτών

Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι περισσότεροι από 500.000 σύζυγοι Αμερικανών πολιτών θα επωφεληθούν, αλλά και επιπλέον 50.000 νέοι κάτω των 21 ετών των οποίων ο γονέας είναι παντρεμένος με Αμερικανό πολίτη
NEWSROOM