Ένοχος για τη δολοφονία είκοσι δύο ανθρώπων κρίθηκε ο Χασέμ Αμπνετί, αδελφός του Σαλμάν Αμπεντί, του βομβιστή της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ Αρένα. 

 

Ο Χασέμ Αμπεντί αρνήθηκε ότι σχεδίασε την «αιφνίδια και θανατηφόρα» έκρηξη ενώ οι κατήγοροι υποστήριξαν ότι τα δύο αδέρφια σχεδίασαν μαζί την επίθεση που πραγματοποιήθηκε λίγο αφότου η Αριάνα Γκράντε εμφανίστηκε στη σκηνή. Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Χασέμ Αμπεντί φέρει από κοινού την ευθύνη για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου 2017. Τα δύο αδέρφια, που γεννήθηκαν στο Μάντσεστερ, σχεδίασαν επίθεση, με τον νεότερο αδερφό «να είναι τόσο ένοχος για φόνο» όσο και ο ίδιος ο βομβιστής, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Ο Χασέμ, 22 ετών, κρίθηκε ακόμα ένοχος για απόπειρα δολοφονίας, τραυματισμούς και συνωμοσία με στόχο την πρόκληση εκρήξεων. Ο ίδιος δεν έδωσε το «παρών» για να ακούσει τις ομόφωνες ετυμηγορίες καθώς, την περασμένη εβδομάδα, απέλυσε τους δικηγόρους του και αποφάσισε να μην πάρει μέρος στη δίκη.

 

Συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν σε κλάματα όταν άκουσαν τις ετυμηγορίες μετά από μία δίκη διάρκειας επτά εβδομάδων. «Η ετυμηγορία δεν θα φέρει πίσω τα είκοσι δύο θύματα των Σαλμάν και Χασέμ Αμπέντι», ανέφερε ο πατέρας ενός εκ των θυμάτων σημειώνοντας ωστόσο ότι προσφέρει ένα αίσθημα δικαιοσύνης σε εκείνους που επηρεάστηκαν από το φρικτό αυτό έγκλημα. Είκοσι δύο άτομα, άνδρες γυναίκες και παιδιά, ηλικίας 8 έως 51 ετών έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση, 264 άτομα τραυματίστηκαν και 670 αναφέρουν ψυχολογικά τραύματα μετά το συμβάν.

 

Ο Duncan Penny, εκ μέρους των κατηγόρων, είπε πως τα δύο αδέρφια αφιέρωσαν μήνες στον σχεδιασμό της επίθεσης και πως κοινός τους στόχος ήταν «να σκοτώσουν, να ακρωτηριάσουν και να τραυματίσουν όσο πιο πολλούς μπορούσαν». Δούλεψαν μαζί για να εξασφαλίσουν χημικά και να αγοράσουν βίδες και καρφιά που χρησιμοποίησαν σε αυτοσχέδιες βόμβες. Τα δύο αδέρφια έκαναν χρήση έντεκα κινητών τηλεφώνων μέσα σε πέντε μήνες, μερικά από αυτά μόλις για λίγες ώρες, και χρησιμοποίησαν ένα πλήθος οχημάτων, παρότι δεν είχαν δίπλωμα οδήγησης, για μεταφορές των υλικών μέσα στην πόλη. Από την αστυνομία εντοπίστηκαν τα δακτυλικά αποτυπώματα του Χασέμ σε γιάφκες και σε ένα αυτοκίνητο, στο οποίο βρέθηκαν και ίχνη εκρηκτικών. Αν και ο ίδιος ήταν στη Λιβύη κατά την επίθεση είναι «εξίσου ένοχος» με τον αδελφό του, υποστήριξε ο κ. Penny. 

 

Επίθεση στο Μάντσεστερ Αρένα: Ένοχος για 22 δολοφονίες ο αδερφός του βομβιστή
Ο Σαλμάν Αμπεντί, στο Manchester Victoria με ένα σακίδιο στην πλάτη

 

Από την πλευρά της, η αστυνομία του Μάντσεστερ υποστηρίζει ότι ο Χασέμ ήταν πιθανότατα ιεραρχικά ανώτερος και σκόπευε να προκαλέσει «περαιτέρω αιματοχυσία» ανά τον πλανήτη. Ο ίδιος έφυγε για τη Λιβύη, πατρίδα των γονιών του, έναν μήνα πριν το συμβάν. Συνελήφθη μία μέρα μετά την επίθεση και ισχυρίστηκε ότι υπέστη βασανιστήρια από στρατιώτες της Λιβύης πριν από την έκδοσή του. Στην αστυνομία δήλωσε ότι «ένιωσε ανακούφιση για την επιστροφή του στο Ηνωμένο Βασίλειο» και πως «επιθυμεί να βοηθήσει την έρευνα όσο περισσότερο μπορεί» ωστόσο, στη συνέχεια αρνήθηκε να καταθέσει οτιδήποτε στις Αρχές. 

Προς το παρόν δεν έχει έχει γίνει γνωστό πότε θα ανακοινωθεί η ποινή. 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από BBC