Επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Θα διαφυλάξουμε την κυριαρχία των χωρών μας έναντι απειλών

Επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Θα διαφυλάξουμε την κυριαρχία των χωρών μας έναντι απειλών Facebook Twitter
Oι ΗΠΑ «παραμένουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας» διαμηνύει μέσω της επιστολής του στον Έλληνα πρωθυπουργό ο Αμερικανός ΥΠΕΞ - Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ
0

«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας» υπογραμμίζει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επισημαίνει ακόμα ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας».

Ο κ. Μπλίνκεν, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, αναφέρεται στις άριστες διμερείς σχέσεις, οι οποίες φθάνουν σε «νέα ύψη» και σημειώνει ότι οι δύο χώρες «θα βγουν ισχυρότερες από τις προκλήσεις της παγκόσμιας πανδημίας μαζί».

«Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε δεσμούς μεταξύ των κυβερνήσεών μας μέσω του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ - Ελλάδας, τον οποίο έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε φέτος στην Ουάσινγκτον για τον τρίτο γύρο», επισημαίνει ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στην ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), σε άλλο σημείο της επιστολής, ο κ. Μπλίνκεν υπογραμμίζει τα εξής: «Επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και εμφανώς δείχνει τη σταθερή μας αποφασιστικότητα να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας έναντι ενεργειών που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Μπλίνκεν υπογραμμίζει επίσης ότι: «Πιστεύουμε ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη η δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν «να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στη Βάση της Σούδας, καθώς υπογραμμίζει ότι «oι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο των δραστηριοτήτων Ναυτικής Υποστήριξης (NSA) στη Σούδα και άλλων εγκαταστάσεων, στις οποίες οι ΗΠΑ μπορούν να εκπαιδεύουν ή να επιχειρούν στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά, για την εξασφάλιση των κοινών μας αμυντικών στόχων και ευχαριστούν την Ελλάδα για τη συνέχιση της υποστήριξης στη διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βικτόρια Μπέκαμ: Στην κορυφή των βρετανικών charts εν μέσω της ρήξης με τον γιο της Μπρούκλιν

Διεθνή / Βικτόρια Μπέκαμ: Στην κορυφή των βρετανικών charts εν μέσω της ρήξης με τον γιο της Μπρούκλιν

Το πρώτο solo single της Βικτόρια Μπέκαμ κατέκτησε την κορυφή σε δύο βρετανικά charts - ένδειξη πως έχει τη στήριξη των θαυμαστών της εν μέσω της διαμάχης με τον πρωτότοκο γιο της
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους της Μινεσότα για να διαδηλώσουν κατά της ICE

Διεθνή / ΗΠΑ: Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους της Μινεσότα για να διαδηλώσουν κατά της ICE

Εκατοντάδες επιχείρησεις έμειναν κλειστές και χιλιάδες πολίτες δεν πήγαν στις δουλειές τους προκειμένου να στηρίξουν τις διαδηλώσεις κατά της μεταναστευτικής πολιτικής στην αμερικανική πολιτεία
THE LIFO TEAM