Επικίνδυνα προϊόντα αδυνατίσματος πωλούνται στο ίντερνετ χωρίς καμία προειδοποίηση για την υγεία

Επικίνδυνα προϊόντα αδυνατίσματος πωλούνται στο ίντερνετ χωρίς καμία προειδοποίηση για την υγεία Facebook Twitter
0

«Επικίνδυνα» προϊόντα αδυνατίσματος με ουσίες ικανές να προκαλέσουν εγκεφαλικό ή καρδιακή ανακοπή, πωλούνται σε ιστοσελίδες όπως το eBay, χωρίς προειδοποιήσεις για την υγεία, διαπίστωσε έρευνα.

Η Which?, βρετανική οργάνωση προστασίας καταναλωτών, εντόπισε δεκάδες προϊόντα προς πώληση στο ίντερνετ, που περιέχουν εκχυλίσματα βοτάνων με διεγερτικές ιδιότητες, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ταραχή ή επιθετικότητα στον χρήστη και αυξήσουν τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση. 

Όλα περιείχαν είτε yohimbine ή synephrine, ουσίες που η αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) έχει πει ότι «μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες, εάν ληφθούν χωρίς ιατρική επίβλεψη».

Η Which? αγόρασε εννέα τέτοια προϊόντα, που χρησιμοποιούνται από άτομα που αναζητούν απώλεια βάρους, από bodybuilders και αθλητές, μέσω των eBay, Wish και AliExpress. Από αυτά, τα δύο δεν είχαν καμία προειδοποίηση για παρενέργειες ούτε οδηγίες δοσολογίας.

Όπως διαπιστώθηκε, οι αγοραστές μπορούσαν να λάβουν τα δέματα από χώρες όπως Ινδία, ΗΠΑ, Ουκρανία και Πολωνία με κόστος μεταξύ 2.39 και 80 λιρών.

Ο Dr James Coulson, ειδικός σύμβουλος της Βρετανικής Επιτροπής Τοξικολογίας, προειδοποίησε ότι τα φυτικά αυτά εκχυλίσματα ήταν επικίνδυνα και μπορούσαν να καταστρέψουν την υγεία του χρήστη. 

«Όταν πρόκειται για αυτά τα φάρμακα, οι κρίσιμες παρενέργειες που μας απασχολούν είναι η επίδραση στο νευρικό σύστημα και ιδιαίτερα στην αρτηριακή πίεση», είπε.

Εάν κάποιος καταναλώσει αρκετές από τις συγκεκριμένες ουσίες, «τότε θα αρχίσει να βλέπει τις επιπτώσεις μιας δευτερογενούς βλάβης των οργάνων λόγω της αύξησης της αρτηριακής πίεσης [και] θα περίμενε κανείς να δει πιθανώς βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα», πρόσθεσε.

Ο Dr James Coulson  μαζί με άλλους επαγγελματίες υγείας ανησυχούν ότι ο κόσμος μπορεί να θεωρήσει ότι τα φυτικά εκχυλίσματα είναι αβλαβή, επειδή υπάρχουν φυσικά και δεν συνειδητοποιούν πως είναι επικίνδυνα. 

Η Sue Davies, επικεφαλής πολιτικής προστασίας καταναλωτών της οργάνωσης Which?, σχολίασε: «Είναι ανησυχητικό που η έρευνά μας αποκάλυψε ότι αυτά τα συμπληρώματα αδυνατίσματος με δυνητικά επικίνδυνα συστατικά, είναι διαθέσιμα σε online αγορές». «Το σημερινό ρυθμιστικό πλαίσιο αποδείχθηκε ανίσχυρο και πρέπει να αντικατασταθεί με αυστηρότερο», πρόσθεσε. 

Η Which? εντόπισε ανάρτηση χρήστη τέτοιας ουσίας, σε online forum, όπου έλεγε ότι η αρτηριακή του πίεση «εκτοξεύθηκε», αφού κατανάλωσε 300 mg yohimbine πριν την προπόνησή του σε γυμναστήριο, ενώ ανησυχούσε τόσο πολύ που σκεφτόταν να πάει σε νοσοκομείο.  

Ebay και AliExpress αφαίρεσαν τα προϊόντα, για τα οποία τους έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου η Which?, ενώ η Wish είπε ότι βρίσκεται σε διαδικασία να κάνει το ίδιο. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αισθάνεται σίγουρος»: Στη Βρετανία για τη νομική μάχη με τη Daily Mail ο πρίγκιπας Χάρι

Διεθνή / «Αισθάνεται σίγουρος»: Στη Βρετανία για τη νομική μάχη με τη Daily Mail ο πρίγκιπας Χάρι

Ο πρίγκιπας Χάρι επέστρεψε στο Λονδίνο αποφασισμένος να δώσει την τελική δικαστική μάχη απέναντι στα βρετανικά ταμπλόιντ, σε μια υπόθεση που σηματοδοτεί το τελευταίο κεφάλαιο της πολυετούς σύγκρουσής του με τον Τύπο
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ανήλικη μεταξύ των συλληφθέντων διαδηλωτών καταγγέλλει σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ιράν: Ανήλικη μεταξύ των συλληφθέντων διαδηλωτών κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση από τις Αρχές

Δύο άτομα που συνελήφθησαν, εκ των οποίων μία16χρονη, κατήγγειλαν σε οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΤΡΑΜΠ ΡΩΣΙΑ ΔΑΣΜΟΙ ΕΕ

Διεθνή / Τραμπ για Γροιλανδία: «Τώρα είναι η ώρα και θα γίνει» – Στόχος η απομάκρυνση της ρωσικής απειλής

Ο Αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025 πως δεν θα συμβιβαστεί με τίποτε λιγότερο από την «ιδιοκτησία» της Γροιλανδίας
THE LIFO TEAM