Επιχείρηση ΝΑΤΟ: Σουηδοί διπλωμάτες στην Τουρκία για να κάμψουν τις αντιρρήσεις Ερντογάν - Τι ζητά η Άγκυρα

«Επιχείρηση ΝΑΤΟ»: Σουηδοί διπλωμάτες στην Τουρκία για να κάμψουν τις αντιρρήσεις Ερντογάν - Τι ζητά η Άγκυρα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/FRANCOIS MORI/POOL
0

Η Σουηδία στέλνει διπλωμάτες στην Τουρκία σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας στα σχέδια ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενημέρωσε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας, Πίτερ Χούλκβιστ.

«Θα στείλουμε ομάδα διπλωματών για συζητήσεις και διάλογο με την Τουρκία για να δούμε πώς μπορεί να επιλυθεί και σε τι, πραγματικά, αφορά» επεσήμανε ο Σουηδός αξιωματούχος, μιλώντας στο δίκτυο SVT.

Η Τουρκία εξέπληξε τα έτερα κράτη μέλη της Συμμαχίας αναφέροντας πως δεν βλέπει θετικά την πιθανότητα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας. «Οι σκανδιναβικές χώρες είναι ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων» επεσήμανε, ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η Άγκυρα, ακόμα, επεσήμανε πως ήθελε οι σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν τις κουρδικές στρατιωτικές ομάδες που βρίσκονται στο έδαφός τους και να άρουν τις απαγορεύσεις πώλησης ορισμένων όπλων στην Τουρκία.

ΝΑΤΟ και ΗΠΑ δηλώνουν σιγουριά πως η Τουρκία δεν θα θέσει εμπόδια στην ένταξη των δύο κρατών. 

Οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί την έγκριση και των 30 μελών της συμμαχίας και των Κοινοβουλίων τους, αλλά διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο Ερντογάν θα πιεστεί να υποχωρήσει, καθώς οι δύο νέες προσθήκες θα ενίσχυαν σημαντικά τη Συμμαχία και στη Βαλτική Θάλασσα.

Το Κοινοβούλιο της Σουηδίας θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει την πιθανότητα ένταξης στη Συμμαχία, ωστόσο, ανεπίσημα, έχει ήδη ληφθεί. Όπως εξήγησε ο Χούλκβιστ, εντός της ημέρας η κυβέρνηση θα λάβει την επίσημη απόφαση και θα κάνει το σχετικό αίτημα. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ διέδιδαν θεωρίες συνωμοσίας για UFO και εξωγήινους για να κρύψουν μυστικά όπλα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ διέδιδαν θεωρίες συνωμοσίας για UFO και εξωγήινους για να κρύψουν μυστικά όπλα

Ντοκουμέντα και μαρτυρίες αποκαλύπτουν ότι το Πεντάγωνο διέδιδε σκόπιμα ψευδείς πληροφορίες για UFO από τη δεκαετία του ’50, για να κρύψει μυστικά εξοπλιστικά προγράμματα
LIFO NEWSROOM
Ο Ερντογάν μιλά για ειρήνη, αλλά το χέρι του δείχνει πόλεμο

Ανάλυση / Ο Ερντογάν μιλά για ειρήνη, αλλά το χέρι του δείχνει πόλεμο

Η διπλή ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτει μια Τουρκία σε κρίση: λόγια για ειρήνη, αλλά πράξεις καταστολής, αυταρχισμού και στρατιωτικοποίησης. Ανάλυση της πολιτικής πραγματικότητας πίσω από τις υποσχέσεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Διεθνή / Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Ο 39χρονος γερουσιαστής, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας το 2026, είναι μέλος του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος «Δημοκρατικό Κέντρο»
LIFO NEWSROOM
«Τι άλλο επιδιώκεις όταν στερείς σε έναν λαό το φαγητό και το νερό;»

Διεθνή / «Όταν στερείς από έναν λαό τα βασικά, τι άλλο επιδιώκεις – αν όχι τον ίδιο τον θάνατο;»

Η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών, Melanie O’Brien, μιλά αποκλειστικά στη LiFO και απαντά στο ερώτημα αν οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν γενοκτονία.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Οι χώρες του Κόλπου έχουν αναδειχθεί σε βασικούς μεσολαβητές στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν, εκτοπίζοντας την Ευρώπη. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ τάσσονται υπέρ της διπλωματίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν για κινδύνους ασφαλείας μετά την αθόρυβη εγκατάσταση του δορυφορικού ίντερνετ Starlink από την ομάδα του Έλον Μασκ - Πιθανές παραβιάσεις και απώλεια ελέγχου δεδομένων στο επίκεντρο ερευνών
LIFO NEWSROOM