Ένοχος για κατασκοπία υπέρ του Ιράν δήλωσε πρώην υπουργός του Ισραήλ

Ένοχος για κατασκοπία υπέρ του Ιράν δήλωσε πρώην υπουργός του Ισραήλ Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Ένας πρώην υπουργός του Ισραήλ δέχθηκε σήμερα να δηλώσει ένοχος για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας ανακοίνωσε πως ο Γκόνεν Σεγκέβ αναμένεται να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 11 ετών άνευ αναστολής.

Βάσει συμφωνίας μεταξύ της υπεράσπισης και της εισαγγελίας, ο Γκόνεν Σεγκέβ, υπουργός Ενέργειας και Υποδομών μεταξύ του 1995 και του 1996, θα καταδικαστεί σε κάθειρξη 11 ετών για «κατασκοπεία» και «διαβίβαση πληροφοριών στον εχθρό».

Η συμφωνία αυτή θα υποβληθεί για έγκριση σε δικαστήριο, το οποίο θα συνεδριάσει στις 11 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μέρος του οποίου δεν είχε καταχωρηθεί ως απόρρητο και δημοσιοποιήθηκε κατά την έναρξη της δίκης του Γκόνεν Σεγκέβ τον Ιούλιο, ο Ισραηλινός κατηγορείται ότι έδινε στο Ιράν από το 2012 που κατοικούσε στη Νιγηρία πληροφορίες για τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, όπως και ονόματα υπευθύνων.

Ο Σεγκέβ συνελήφθη τον Μάιο στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ και κρατήθηκε μυστικά έως ότου η Σιν Μπετ, η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας, ανακοινώσει την κράτησή του στις 18 Ιουνίου.

Κατηγορείται ότι συνάντησε τις ιρανικές επαφές του πολλές φορές σε διάφορες χώρες και διαβίβασε σε αυτές πληροφορίες για την ασφάλεια και τους ενεργειακούς πόρους του Ισραήλ, διευκρίνισε η Σιν Μπετ στην ανακοίνωση της σύλληψής του.

Ο εκλεγείς με ακροδεξιό κόμμα το 1992 Γκόνεν Σεγκέβ, γιατρός, είχε εγκαταλείψει το κόμμα του για να ψηφίσει υπέρ των συμφωνιών του Όσλο ΙΙ τον Οκτώβριο του 1995, επιτρέποντας στον τότε πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν να περάσει στο κοινοβούλιο τη δεύτερη φάση της συμφωνίας αυτής, η οποία θα οδηγούσε στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Στη συνέχεια διορίστηκε υπουργός Ενέργειας και Υποδομών. Το 2003 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή για απόπειρα απάτης.

Έναν χρόνο αργότερα, καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών άνευ αναστολής για λαθραία διακίνηση της ουσίας έκστασι.

Το Ισραήλ εκτιμά ότι το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν συνιστά απειλή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέος νόμος - «βόμβα» για τα μουσεία της Αγγλίας: Θα μπορούν να επιστρέφουν αντικείμενα συλλογών για «ηθικούς λόγους»

Διεθνή / Νέος νόμος - «βόμβα» για τα μουσεία της Αγγλίας: Θα μπορούν να επιστρέφουν αντικείμενα συλλογών για «ηθικούς λόγους»

Η διάταξη που αλλάζει το καθεστώς, αναμένεται να δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις για περιπτώσεις αξιώσεων επιστροφών, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα
NEWSROOM
Πολωνία: Ακυρώθηκαν συναυλίες του Ρότζερ Γουότερς λόγω δηλώσεών του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Διεθνή / Πολωνία: Ακυρώθηκαν συναυλίες του Ρότζερ Γουότερς λόγω δηλώσεών του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Ενθαρρύνω όλους τους εμπλεκόμενους στον καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία και ιδίως τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας, να εργαστούν για μια ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων»
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ