Ενώ άλλοι παίζουν, έφηβοι χάκερς κερδίζουν χιλιάδες ευρώ στο Fortnite κάθε εβδομάδα

Ενώ άλλοι παίζουν, έφηβοι χάκερς κερδίζουν χιλιάδες ευρώ στο Fortnite κάθε εβδομάδα Facebook Twitter
0

Έφηβοι χάκερ κερδίζουν χιλιάδες ευρώ κάθε εβδομάδα, μέσα από το παράνομο δίκτυο που έχει στηθεί γύρω από το δημοφιλές, ηλεκτρονικό παιχνίδι Fortnite. 

Όπως απέδειξαν 20 ανήλικοι χάκερ που μίλησαν στο BBC, κλέβουν λογαριασμούς άλλων παικτών, των οποίων οι χαρακτήρες έχουν εξελιχθεί, και τους πουλούν ακριβά σε τρίτους.

Το Fortnite μπορεί να είναι δωρεάν αλλά ο τζίρος από τις εσωτερικές πωλήσεις για την εμφάνιση των χαρακτήρων και άλλα πρόσθετα ξεπερνά τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.  Το παιχνίδι αριθμεί πλέον περισσότερους από 200 εκατομμύρια παίκτες και η μεγάλη δημοφιλία φέρνει σημαντικά έσοδα στο δίκτυο των χάκερ που βρίσκουν πολλούς πρόθυμους πελάτες.

Ένας καλός χαρακτήρας μπορεί να πιάσει στην μαύρη αγορά αρκετές εκατοντάδες ευρώ. 

Πώς τα καταφέρνουν

Οι χάκερς μπαίνουν στον λογαριασμό των ανυποψίαστων χρηστών και συνδέουν τον χαρακτήρα με άλλο email, διαγράφοντας το email των χρηστών. Έτσι αποκτούν απόλυτο έλεγχο και στη συνέχεια πουλούν αυτούς τους λογαριασμούς σε χιλιάδες πρόθυμους πελάτες.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως τα αξεσουάρ των χαρακτήρων από τις εσωτερικές αγορές αλλάζουν μόνο στιλιστικά τους ήρωες χωρίς να τους προσδίδουν έξτρα ιδιότητες. Παρ' όλα αυτά το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο. 

Η εταιρεία Epic που δημιούργησε το παιχνίδι, αρνήθηκε να σχολιάσει τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη και περιορίστηκε στη διαβεβαίωση ότι «γίνεται κάθε προσπάθεια για να βελτιωθεί η ηλεκτρονική ασφάλεια». Η εταιρεία προτρέπει τους χρήστες να ενεργοποιούν την ασφάλεια δύο παραγόντων που μειώνει την πιθανότητα να γίνουν στόχοι. 

Πρώτα θύμα και ύστερα θύτης

Ένας Βρετανός χάκερ, είπε στο BBC πως ξεκίνησε τις επιθέσεις, αφού πρώτα έπεσε ο ίδιος θύμα χάκινγκ, φέτος το καλοκαίρι. 

Είχε ξοδέψει σχεδόν 70 ευρώ από το χαρτζιλίκι του για να αναβαθμίσει (στιλιστικά) τον χαρακτήρα του και ένα πρωί ξύπνησε και συνειδητοποίησε πως δεν μπορούσε να μπει στον λογαριασμό του. 

«Το e-mail που δέχθηκα έλεγε ότι ο κωδικός είχε αλλάξει και κάποιος είχε ενεργοποιήσει την δικλείδα ασφαλείας δύο παραγόντων (σ.σ επιβεβαίωση για κάθε νέα αλλαγή μέσω άλλου e-mail ή εφαρμογής). Ένιωσα φρικτά», θυμάται ο χάκερ. Στρεφόμενος στο twitter για να εκφράσει την οργή του, συνειδητοποίησε πως υπήρχε μία «μαύρη αγορά» με λογαριασμούς καλύτερους από εκείνον που είχε χάσει. 

«Με προσέγγισε κάποιος, λέγοντάς μου ότι μπορώ να αγοράσω έναν λογαριασμό για 30 λεπτά του ευρώ, ενώ ήταν ξεκάθαρο ότι άξιζε πολύ περισσότερα. Τον αγόρασα». Αν και ήξερε ότι αγόραζε έναν κλεμμένο λογαριασμό, δεν ένιωσε τύψεις καθώς «πολλοί άλλοι έκαναν ακριβώς το ίδιο» και, σύντομα, τον προσέλκυσε ο κόσμος της κλοπής ξένων λογαριασμών. 


«Μία ομάδα μου εξήγησε ότι είχε να κάνει με τους proxies και, μου έδειξαν πως να "σπάω" κι εγώ λογαριασμούς». Όπως είπε, του υπέδειξαν και που να βρίσκει λίστες με ονόματα και κωδικούς χρηστών, που είχαν αναρτηθεί στον ιστό από παλαιότερες κυβερνοεπιθέσεις. 

Ο ίδιος, έχει καταφέρει μέσα σε μία ημέρα να σπάσει ακόμα και 1.000 λογαριασμούς. Μέσα στις πρώτες εβδομάδες έβγαλε 1.650 ευρώ και πλέον λειτουργεί ως μεσάζοντας για τρίτους χάκερ. 

Στην Βρετανία, αυτές οι ενέργειες τιμωρούνται με βάση τους νόμους για κακόβουλη χρήση υπολογιστή, με ποινές φυλάκισης ακόμα και για δύο έτη.

Από τους πλέον διαβόητους χάκερ του παιχνιδιού, είναι ένας 17χρονος από την Σλοβενία που πουλά κλεμμένους λογαριασμούς μέσα από την ιστοσελίδα του. «Δεν μπορούν να σε πιάσουν», λέει στο BBC. «Κανένας δεν ελέγχει». 

Στους εφτά μήνες που ασχολείται αποκλειστικά με αυτό, έχει κερδίσει 17.700 ευρώ. Μάλιστα έστειλε στο BBC screenshot από τις συναλλαγές του με Paypal και Bitcoin για να αποδείξει του λόγου το αληθές. 

Ένας άλλος έφηβος χάκερ έστειλε αποδείξεις για ημερήσια έσοδα που κυμαίνονται από 55 έως 300 ευρώ. Στην καλύτερη εβδομάδα του κέρδισε περισσότερα από 2.540€. «Έχω κάνει και άλλες απάτες αλλά τίποτα τόσο μεγάλο». 

Η Εθνική Υπηρεσία καταπολέμησης του εγκλήματος επισημαίνει πως οι χάκερς δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στον χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και κάνει έκκληση στις εταιρείες παιχνιδιών να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, όχι μόνο τεχνικά ,αλλά και με μηνύματα που θα προτρέπουν τους νέους να μην προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Διεθνή / Γαλλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την παραίτησή του Σεμπαστιάν Λεκορνί, του έδωσε προθεσμία 48 ωρών, για να να επιτευχθεί συμφωνία με τα κόμματα για ένα «σχέδιο σταθερότητας» για τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

«Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς σχεδόν κανέναν, εκτός από τον Μάικλ» φέρεται να είχε πει κάποτε για τον συνεργάτη του, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από οικονομικό κάνδαλο
LIFO NEWSROOM
Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Διεθνή / Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Σφοδρή χιονοθύελλα άφησε εκατοντάδες ανθρώπους αποκλεισμένους στις απομακρυσμένες πλαγιές του όρους Έβερεστ, οδηγώντας σε μια μαζική επιχείρηση διάσωσης
LIFO NEWSROOM
Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Διεθνή / Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Η καταδικασμένη συνεργάτιδα του Τζέφρι Έπσταϊν υποστήριζε ότι έπρεπε να απαλλαγεί, επειδή ο Έπσταϊν είχε συνάψει το 2008 συμφωνία με τις αρχές που τον Proστάτευε από περαιτέρω δίωξη.
LIFO NEWSROOM
Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Η 72χρονη επέστρεψε σήμερα σε δικαστήριο της Γαλλίας - Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της αμφισβήτησε την ποινή του
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Global Sumud Flotilla, αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα, είχε ως στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να αναδείξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
«Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Διεθνή / «Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Από τη Λιζ Τρας και τη Μαγκνταλένα Άντερσον μέχρι τον Πρίγκιπα Χιγκασικούνι και τον Αντ. Ροντρίγκες Σαά — Οι πιο σύντομες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία, που έληξαν πριν καν συμπληρωθούν 91 ημέρες
LIFO NEWSROOM