Ενεργειακή κρίση: Κάτω από 100 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Κοντά σε ρεκόρ οι εισαγωγές LNG

Ενεργειακή κρίση: Κάτω από τα 100 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Κοντά σε ρεκόρ οι εισαγωγές LNG Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Σε πτώση για τέταρτη συνεχόμενη μέρα βρίσκονται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καταλήγοντας κάτω από τα 100 ευρώ. 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, η συνεχιζόμενη πτωτική πορεία συνοδεύεται από οριακό ρεκόρ στις εισαγωγές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) πράγμα που αμβλύνει περαιτέρω τις ανησυχίες για την προσφορά. 

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς (Futures) υποχώρησαν έως και 9%, πέφτοντας κάτω από τα 100 ευρώ για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν μήνα. Αυτό, καθώς οι θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της Γηραιάς ηπείρου παραμένουν ήπιες και η εισροή υγροποιημένου φυσικού αερίου συμβάλλει στη μείωση των τιμών.

«Με το τσουχτερό κρύο να έχει τελειώσει και τον ήπιο καιρό που προβλέπεται για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τη συνήθη χαμηλότερη βιομηχανική ζήτηση κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, υπάρχουν πολλοί πτωτικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής αναλυτής αγοράς φυσικού αερίου στην ICIS που εδρεύει στο Λονδίνο.

Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου είναι περίπου 83% γεμάτες, ποσοστό άνω του αναμενόμενου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Οι προμήθειες από τη Ρωσία που αποστέλλονται μέσω της Ουκρανίας αναμένεται επίσης να είναι σταθερές και σήμερα, με την Gazprom PJSC να χρησιμοποιεί εναλλακτικές συνδέσεις για τη μεταφορά του καυσίμου μετά την καταστροφή ενός από τους τοπικούς αγωγούς της από πυρκαγιά αυτή την εβδομάδα.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες μεταξύ ορισμένων παρατηρητών του κλάδου ότι το ανώτατο όριο τιμών (πλαφόν), που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το επόμενο έτος, μπορεί να αποθαρρύνει τους προμηθευτές εάν το φυσικό αέριο γίνει ακριβότερο αλλού και κυρίως στην αγορά της Ασίας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπόλντουιν

Διεθνή / Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπόλντουιν

Τον προηγούμενο μήνα, η Χάνα Γκουτιέρες Ριντ, υπεύθυνη για τα όπλα στα γυρίσματα της ταινίας, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών για ανθρωποκτονία εξ αμελεία
NEWSROOM