Bloomberg: Το πλαφόν στο φυσικό αέριο μπορεί να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση

Bloomberg: Το πλαφόν στο φυσικό αέριο μπορεί να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση Facebook Twitter
0

Η κίνηση της Ευρώπης να θέσει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου απειλεί να περιορίσει τον εφοδιασμό της Γηραιάς ηπείρου και να εντείνει την ενεργειακή της κρίση, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του επικαλούμενο μεταξύ άλλων έκθεση της Goldman Sachs.

Πρόσφατα μετά από διαπραγματεύσεις και πολιτική διαμάχη μηνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να καταλήξει σε πλαφόν 180 ευρώ. Ωστόσο, αν και ο εν λόγω μηχανισμός μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή ακραίων διακυμάνσεων των τιμών, μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τόσο τις προμήθειες όσο και τον ανταγωνισμό με τις ασιατικές χώρες.

Ένα πλαφόν τιμών χωρίς αντίστοιχο όριο στη ζήτηση κινδυνεύει να επιδεινώσει το έλλειμμα εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, ενθαρρύνοντας την κατανάλωση, ανέφεραν αναλυτές της Goldman Sachs σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την παγκόσμια προσφορά το επόμενο έτος και, στο χειρότερο σενάριο, να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να μεριμνήσουν για το φυσικό αέριο.

Επιπλέον, το ανώτατο όριο θα καταστήσει πιο δύσκολο για τους εισαγωγείς της περιοχής να αυξήσουν σημαντικά τις προσφορές για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Ο κλάδος έχει προειδοποιήσει ότι τα φορτία LNG θα ευνοήσουν την Ασία εάν οι τιμές εκεί είναι υψηλότερες από τα ανώτατα όρια στην Ευρώπη, καθώς η ζήτηση της Κίνας ενισχύεται με τη χαλάρωση των περιορισμών από την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγείς LNG στην Ευρώπη και την Ασία ανταγωνίζονται για προμήθεια από τους ίδιους εξαγωγείς, όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ. 

Σε κάθε περίπτωση, το ευρωπαϊκό μέτρο, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο, θα μπορούσε να αποσυρθεί εάν υπάρξουν «δυσμενείς επιπτώσεις» σημειώνει το Bloomberg, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λένε ότι το ανώτατο όριο έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει παγκόσμιους προμηθευτές.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM