Ενδεχόμενο μπλακ άουτ λόγω έκλειψης

Ενδεχόμενο μπλακ άουτ λόγω έκλειψης Facebook Twitter
9

Ένα ενδεχόμενο μπλάκ άουτ λόγω της έκλειψης ηλίου της Παρασκευής είναι στα σενάρια των εταιρειών ενέργειας στην Ευρώπη, καθώς η σκιά της Σελήνης θα καλύψει τα ηλιακά πάρκα, μειώνοντας απότομα την παραγωγή ρεύματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις,  από το 1999 οπότε συνέβη η προηγούμενη έκλειψη ηλίου, η παραγωγή ρεύματος στην Ευρώπη μέσω φωτοβολταικών έχει αυξηθεί κατά 100 φορές, επομένως πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό στο συνολικό ποσό της παραγόμενης ενέργειας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν σύννεφα το πρωί της Παρασκευής 20 Μαρτίου, οπότε και θα συμβεί το φαινόμενο, η έκλειψη αναμένεται να μειώσει έως και κατά 75%, την ισχύ 80 συμβατικών σταθμών μέσου μεγέθους.

Οι διαχειριστές των συστημάτων προετοιμάζονται πάντως εδώ και έναν χρόνο για την πτώση της παραγωγής λόγω αυτής της έκλειψης με ένα από τα αντίμετρα να προβλέπει την παράλληλη αύξηση της συμβατικής παραγωγής ενέργειας.

Παρότι η έκλειψη ηλίου θα είναι ολική, στην Ευρώπη θα είναι μερική με τον ηλιακό δίσκο να καλύπτεται κατά περίπου 40%.

9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
"η έκλειψη αναμένεται να μειώσει έως και κατά 75%, την ισχύ 80 συμβατικών σταθμών μέσου μεγέθους. Πηγή: www.lifo.gr". Ακούγεται τόσο χαζό, ότι θα μειωθεί η παραγωγή ενέργειας του λιγνιτικού λόγω έλλειψης ήλιου, που δεν κρατήθηκα.
Δηλ μια εκτεταμένη νεφοκάλυψη πάνω από την κεντρική Ευρώπη (πολύ συχνό φαινόμενο από όσο ξέρω) δεν προκαλεί παρόμοιο θέμα? Και μάλιστα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα? Η σκιά της σελήνης δεν έχει μέγεθος παρόμοιο με της Πελοποννήσου καλύπτοντας ένα πολύ μικρό μέρος της Ευρώπης ανά δεδομένη στιγμή? Όταν νυχτώνει τι γίνεται? Γιατί τέλος πάντων δεν αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα?
Η σκια ειναι σχετικα μικρη οπως λες αλλα η παρασκια ειναι εκτενεστατη (απο την Αιγυπτο μεχρι τη Γροιλανδια) και η διαρκεια του φαινομενου μερικες ωρες. Ακομα και οταν υπαρχουν συννεφα, τα φωτοβολταικα αποδιδουν ενα 5-10% της δυνατοτητας τους (με γεματο Ηλιο). Οταν ο Ηλιος πεσει στο 1/7 (οπως θα γινει στην Αγγλια, πχ) εχουμε θεμα, λοιπον.
Δηλαδή πόσο διαφορά θα έχει στην παρασκιά (όπου τμήμα του ηλιακού δίσκου είναι ορατό) σε σύγκριση με μια γερή νεφοκάλυψη? Και θα είναι το ίδιο ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ δε ολόκληρη την μεγάλη Βρετανία?
Αλλη μια τρομολαγνα τρολλια για το τελος του κοσμου??Συζηταμε για ΜΕΡΙΚΗ εκλειψη ηλιου, που θα διαρκεσει κανα ΜΙΣΑΩΡΟ τον ΜΑΡΤΗ- οταν δηλ. δεν ειναι καν σιγουρο οτι θα εχει ουτως η αλλως ηλιοφανεια!! Συνελθετε αμερικανακια..