Ενδεχόμενο μπλακ άουτ λόγω έκλειψης

Ενδεχόμενο μπλακ άουτ λόγω έκλειψης Facebook Twitter
9

Ένα ενδεχόμενο μπλάκ άουτ λόγω της έκλειψης ηλίου της Παρασκευής είναι στα σενάρια των εταιρειών ενέργειας στην Ευρώπη, καθώς η σκιά της Σελήνης θα καλύψει τα ηλιακά πάρκα, μειώνοντας απότομα την παραγωγή ρεύματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις,  από το 1999 οπότε συνέβη η προηγούμενη έκλειψη ηλίου, η παραγωγή ρεύματος στην Ευρώπη μέσω φωτοβολταικών έχει αυξηθεί κατά 100 φορές, επομένως πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό στο συνολικό ποσό της παραγόμενης ενέργειας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν σύννεφα το πρωί της Παρασκευής 20 Μαρτίου, οπότε και θα συμβεί το φαινόμενο, η έκλειψη αναμένεται να μειώσει έως και κατά 75%, την ισχύ 80 συμβατικών σταθμών μέσου μεγέθους.

Οι διαχειριστές των συστημάτων προετοιμάζονται πάντως εδώ και έναν χρόνο για την πτώση της παραγωγής λόγω αυτής της έκλειψης με ένα από τα αντίμετρα να προβλέπει την παράλληλη αύξηση της συμβατικής παραγωγής ενέργειας.

Παρότι η έκλειψη ηλίου θα είναι ολική, στην Ευρώπη θα είναι μερική με τον ηλιακό δίσκο να καλύπτεται κατά περίπου 40%.

9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΩΣΙΑ ΝΤΜΙΤΡΙ ΜΟΥΡΑΤΟΦ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Διεθνή / «Ο Πούτιν δεν μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι νίκησε στην Ουκρανία», δηλώνει ο νομπελίστας Ντμίτρι Μουράτοφ

Ο Νομπελίστας Ειρήνης και πρώην διευθυντής της ανεξάρτητης ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta, προειδοποιεί ότι ο Πούτιν δεν μπορεί πλέον να παρουσιάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως νίκη, ενώ περιγράφει τη σκληρή καταστολή της ελευθερίας του Τύπου και των επικριτών του Κρεμλίνου στη Ρωσία
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Διεθνή / Γάζα: Διπλάσιοι έως τριπλάσιοι οι θάνατοι καρκινοπαθών μετά την καταστροφή του μοναδικού εξειδικευμένου νοσοκομείου

Πριν από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και το ξέσπασμα του πολέμου, στη Γάζα υπήρχαν περίπου 11.000 εγγεγραμμένοι καρκινοπαθείς
THE LIFO TEAM
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΚΚΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Διεθνή / Αμυντική συμφωνία Μέκκας: Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Πακιστάν δημιουργούν στρατιωτικούς μηχανισμούς

Σχεδιάζονται κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, καθώς και μη επανδρωμένων συστημάτων, επιπλέον της στενότερης συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Διεθνή / Φρένο από τη Γροιλανδία σε αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία που συνδέεται με τον Τραμπ

Η εξέλιξη αυτή απέχει πολύ από τις εκτιμήσεις που διατύπωνε μόλις τον Μάιο ο Τζεφ Λάντρι, ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα που ορίστηκε από τον Τραμπ ως ειδικός απεσταλμένος στη Γροιλανδία
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
"η έκλειψη αναμένεται να μειώσει έως και κατά 75%, την ισχύ 80 συμβατικών σταθμών μέσου μεγέθους. Πηγή: www.lifo.gr". Ακούγεται τόσο χαζό, ότι θα μειωθεί η παραγωγή ενέργειας του λιγνιτικού λόγω έλλειψης ήλιου, που δεν κρατήθηκα.
Δηλ μια εκτεταμένη νεφοκάλυψη πάνω από την κεντρική Ευρώπη (πολύ συχνό φαινόμενο από όσο ξέρω) δεν προκαλεί παρόμοιο θέμα? Και μάλιστα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα? Η σκιά της σελήνης δεν έχει μέγεθος παρόμοιο με της Πελοποννήσου καλύπτοντας ένα πολύ μικρό μέρος της Ευρώπης ανά δεδομένη στιγμή? Όταν νυχτώνει τι γίνεται? Γιατί τέλος πάντων δεν αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα?
Η σκια ειναι σχετικα μικρη οπως λες αλλα η παρασκια ειναι εκτενεστατη (απο την Αιγυπτο μεχρι τη Γροιλανδια) και η διαρκεια του φαινομενου μερικες ωρες. Ακομα και οταν υπαρχουν συννεφα, τα φωτοβολταικα αποδιδουν ενα 5-10% της δυνατοτητας τους (με γεματο Ηλιο). Οταν ο Ηλιος πεσει στο 1/7 (οπως θα γινει στην Αγγλια, πχ) εχουμε θεμα, λοιπον.
Δηλαδή πόσο διαφορά θα έχει στην παρασκιά (όπου τμήμα του ηλιακού δίσκου είναι ορατό) σε σύγκριση με μια γερή νεφοκάλυψη? Και θα είναι το ίδιο ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ δε ολόκληρη την μεγάλη Βρετανία?
Αλλη μια τρομολαγνα τρολλια για το τελος του κοσμου??Συζηταμε για ΜΕΡΙΚΗ εκλειψη ηλιου, που θα διαρκεσει κανα ΜΙΣΑΩΡΟ τον ΜΑΡΤΗ- οταν δηλ. δεν ειναι καν σιγουρο οτι θα εχει ουτως η αλλως ηλιοφανεια!! Συνελθετε αμερικανακια..