Ένας από τους τελευταίους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες του Αμαζονίου πέθανε από κορωνοϊό

Ένας από τους τελευταίους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες του Αμαζονίου πέθανε από κορωνοϊό Facebook Twitter
0

Ο Karapiru Awá Guajá, «ο άνδρας που έζησε μια εκπληκτική ζωή και ενέπνευσε τόσους πολλούς στην πορεία», έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό

Είχε βγει ζωντανός από την σφαγή στο βραζιλιάνικο τμήμα του Αμαζονίου. Είδε τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του να πέφτουν νεκρά και για δέκα χρόνια έζησε μόνος στο δάσος. Όμως ούτε ο Karapiru κατάφερε να γλιτώσει από την πανδημία. 

Ήταν ένας από τους τελευταίους κυνηγούς τροφοσυλλέκτες των νομάδων Awá του Maranhão. Ο Karapiru άφησε την τελευταία του πνοή από Covid-19 τον περασμένο μήνα και πλέον η φυλή του αριθμεί μόλις 300 μέλη. Θεωρούνται η πλέον απειλούμενη φυλή επί Γης. 

Η οργάνωση Survival International που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ιθαγενών, περιγράφει τον Karapiru ως έναν άνθρωπος «εκπληκτικής θέρμης και καλοσύνης». 

Η Γη των Awá δέχεται επιθέσεις από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 που ανακαλύφθηκαν σιδηρομεταλλεύματα. Η έκταση των εξορύξεων στον Αμαζόνιο είναι πλέον τόσο εκτεταμένη, που φαίνεται από το Διάστημα. 

Το 1970, ο Karapiru έχασε σχεδόν όλους τους δικούς του στην γενοκτονία που εξαπέλυσαν καταπατητές - έποικοι στη φυλή του. Μετά την σφαγή, ο Karapiru πέρασε δέκα χρόνια μόνος του στο δάσος, τρώγοντας μέλι και μικρά πτηνά. Κοιμόταν κάτω από τα κλαδιά των δέντρων Copaiba και μέσα πάνω σε ορχιδέες. 

O Karapiru, κατά την γνώμη μου, εκπροσωπεί το καλύτερο που μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος, με την φιλικότητα και την ηρεμία του», έλεγε για αυτόν, το  μακρινό 2001, η γλωσσολόγος Marina Magalhães, με την οποία έγιναν φίλοι. «Είναι επίσης ένα παράδειγμα για το πόσο ανθεκτικοί μπορούμε να γίνουμε, κάτω από τις πιο ακραίες καταστάσεις». 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM