Λουόμενοι σε παραλία του Σαν Ντιέγκο βρήκαν ένα ψάρι ένα ψάρι-κανίβαλο να έχει ξεβραστεί κοντά στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας «Scripps» του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο την Τρίτη.

 

Αν και ως ψάρι δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο, οι επιστήμονες είπαν πως είναι το πρώτο νυχτερινό ψάρι (lancetfish) που θα συντηρηθεί από το ίδρυμα από το 1996 και το 17ο που βρέθηκε σε παραλία του Σαν Ντιέγκο από το μακρινό 1947. Το εύρημα έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφότου μια πεσκανδρίτσα βαθέων υδάτων που είναι πολύ πιο σπάνια από το νυχτερινό ψάρι ξεβράστηκε σε κοντινή απόσταση.

 

Το ψάρι, του οποίου το όνομα καταλόγου είναι SIO 21-37, είναι η νεότερη προσθήκη στη συλλογή σπονδυλωτών του ινστιτούτου. Ο διευθυντής, Μπεν Φράμπλ είπε ότι το ψάρι βρέθηκε ζωντανό αλλά δεν επέζησε καθώς είχε κατασπαραχτεί από γλάρους.

 

Οι ερευνητές κάνουν διάφορες εικασίες για τους λόγους που το εν λόγω ψάρι ξεβράστηκε. Θα μπορούσε να χάθηκε προσπαθώντας να γλιτώσει από κάποιο αρπακτικό ή να παρασύρθηκε από ρεύμα.

 

Τα νυχτερινά ψάρια είναι γνωστά για τα τεράστια μάτια τους, τα δόντια τους και το ολισθηρό σώμα τους, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Είναι ερμαφρόδιτα, ζώα και διαβόητοι κανίβαλοι που τρέφονται επίσης με άλλα ψάρια και ασπόνδυλα.

 

Πάντως, ο Φραμπλ σημειώνει ότι στα ψάρια ο καβαλισμός δεν αποτελεί ταμπού καθώς είναι συχνότερο φαινόμενο απ' όσο νομίζουμε. 

 

«Στα νυχτερινά ψάρια φαίνεται να είναι αρκετά δημοφιλής [ο κανιβαλισμός]», είπε. Ο Φράμπλ πρόσθεσε ότι λίγα είναι γνωστά για τα νυχτερινά ψάρια και τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, καθώς δεν παρατηρούνται εύκολα σε μικρά βάθη, παρόλο που βρίσκονται σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου. Το εργαστήριο πήρε δείγματα ιστού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω έρευνα του είδους. 

 

Με πληροφορίες από CNN