Ελικόπτερο «γάζωσε» βάρκα με πρόσφυγες στην Υεμένη - 42 νεκροί

Ελικόπτερο «γάζωσε» βάρκα με πρόσφυγες στην Υεμένη - 42 νεκροί Facebook Twitter
0

Περισσότεροι από 40 Σομαλοί πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν δέχτηκε επίθεση, στα ανοιχτά της εμπόλεμης Υεμένης.


Το πλοιάριο, στο οποίο επέβαιναν περίπου 140 Σομαλοί, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, δέχτηκε πυρά από ελικόπτερο κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ανοιχτά της Χοντέιντας, στη δυτική Υεμένη. Κατάφερε όμως να δέσει τελικά σε ένα λιμάνι αυτής της πόλης που ελέγχεται από τους σιίτες αντάρτες Χούτι.


Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποια πλευρά ευθύνεται για την επίθεση. Οι Χούτι κατηγόρησαν τον αραβικό συνασπισμό, επικεφαλής του οποίου είναι η Σαουδική Αραβία. Ωστόσο το Ριάντ απέκρουσε αμέσως αυτήν την κατηγορία. Ο Σαουδάραβας στρατηγός Άχμεντ Ασίρι διαβεβαίωσε μάλιστα ότι ο συνασπισμός που στηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις στην Υεμένη δεν δραστηριοποιείται στην περιοχή της Χοντέιντα. Υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη ζώνη είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών και την χαρακτήρισε "επικίνδυνη και περιοχή όπου γίνεται λαθρεμπόριο όπλων".

Ελικόπτερο «γάζωσε» βάρκα με πρόσφυγες στην Υεμένη - 42 νεκροί Facebook Twitter


Ο Άμπντου Τζιχάν, ένας λιμενικός, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι τοπικές αρχές ενημερώθηκαν για το περιστατικό όταν έφτασε το πλοιάριο στο λιμάνι όπου δένουν τα αλιευτικά σκάφη. «Πήγαμε επί τόπου, βρήκαμε πολλά πτώματα και τραυματίες που τους μεταφέραμε στα νοσοκομεία», είπε.


Συνολικά, ανασύρθηκαν από το πλοιάριο τα πτώματα 42 ανθρώπων, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Ένας τοπικός αξιωματούχος είχε κάνει αρχικά λόγο για 33 νεκρούς και 35 τραυματίες.


Δεκάδες διασωθέντες πρόσφυγες και τρεις Υεμενίτες διακινητές οδηγήθηκαν στη φυλακή.


Παρά τον πόλεμο και την ανθρωπιστική κρίση, στην Υεμένη εξακολουθούν να φτάνουν πρόσφυγες από το Κέρας της Αφρικής. Πολλοί προσφυγικοί καταυλισμοί, όπου διαμένουν κυρίως Σομαλοί, έχουν δημιουργηθεί στη νότια Υεμένη, όμως δεν υπάρχει κανένας στην περιοχή της Χοντέιντα, που βρίσκεται βορειότερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM