Ελβετία: Εγκρίθηκε με δημοψήφισμα ο νόμος για τις τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις

Ελβετία: Εγκρίθηκε με δημοψήφισμα ο νόμος για τις τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις Facebook Twitter
1

Οι Ελβετοί είπαν μαζικά «ναι» σήμερα στο «μεγάλο αδελφό» και πιο συγκεκριμένα στο νόμο που δίνει στις μυστικές υπηρεσίες το δικαίωμα να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και τη δραστηριότητα των χρηστών στο διαδίκτυο, προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενες τρομοκρατικές απειλές.

Στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε για το θέμα αυτό το 66% των ψηφοφόρων ενέκρινε τον νόμο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων gfs.bern.

Οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών έδιναν ως δεδομένη τη νίκη του «ναι» αλλά με πολύ χαμηλότερο ποσοστό, γύρω στο 53-58%.

Ταυτόχρονα, οι ψηφοφόροι τάχθηκαν με ποσοστό 60% κατά της αύξησης των συντάξεων, καθώς η κυβέρνηση τους έπεισε ότι το οικονομικό κόστος μιας τέτοιας ενέργειας θα ήταν δυσβάσταχτο.

Επίσης, απορρίφθηκε (σ.σ. ποσοστό 63%) μια πρωτοβουλία πολιτών, την οποία είχαν υιοθετήσει οι «Πράσινοι», ζητώντας να μειωθεί η κατανάλωση των φυσικών πόρων.

Ο νόμος για της παρακολουθήσεις είχε ψηφιστεί από το κοινοβούλιο το 2015.

Όμως το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Πράσινοι και άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί, όπως το «Κόμμα των Πειρατών», ζήτησαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος, εκφράζοντας φόβους για «παρεκτροπές» των υπηρεσιών, όπως εκείνες που κατήγγειλε ο Έντουαρντ Σνόουντεν για τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Στο εξής, οι ελβετικές μυστικές υπηρεσίες θα μπορούν, εφόσον κάτι τέτοιο δικαιολογείται από τη σοβαρότητα μιας απειλής, να παρακολουθούν για προληπτικούς λόγους την αλληλογραφία και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες προσώπων, καθώς και τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο, αλλά και να διενεργούν έρευνες σε σπίτια, οχήματα ή αποσκευές.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Ποσο προφητικος βγαινει ο Φρανκλιν.Οσοι θυσιασουν λιγη ελευθερια για να κερδισουν λιγη ασφαλεια θα τα χασουν και τα 2.Δυστυχως εχουμε πολλα ακομα να δουμε πανω στο θεμα

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ