Έκθεση - σοκ από τον ΟΗΕ: 3.500 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά είναι σκλάβοι των τζιχαντιστών

Έκθεση - σοκ από τον ΟΗΕ: 3.500 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά είναι σκλάβοι των τζιχαντιστών Facebook Twitter
0

Περίπου 3.500 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, πιστεύεται ότι κρατούνται ως σκλάβοι στο Ιράκ από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι κυβερνούν με ιδιαίτερη σκληρότητα τις περιοχές που ελέγχουν, προβαίνοντας σε δημόσιες εκτελέσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.


Η τζιχαντιστική αυτή οργάνωση, η οποία ελέγχει επίσης μεγάλα τμήματα της γειτονικής Συρίας, έχει διαπράξει εκτεταμένες παραβιάσεις, οι οποίες "σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν στο επίπεδο των εγκλημάτων πολέμου, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και πιθανώς της γενοκτονίας", επισημαίνει ο ΟΗΕ σε έκθεσή του.


Η Αποστολή Αρωγής για το Ιράκ και το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υπολογίζουν ότι 3.500 άνθρωποι "κρατούνται σήμερα σε συνθήκες δουλείας από το Ισλαμικό Κράτος".


"Αυτοί που κρατούνται είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά και προέρχονται από την εθνότητα των Γεζίντι, αλλά ένας αριθμός προέρχεται από άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες", αναφέρεται στην κοινή αυτή έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ και του γραφείου του που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.


Στην έκθεση αναφέρονται λεπτομερώς εκτελέσεις ανθρώπων διά πυροβολισμού ή αποκεφαλισμού, με μπουλντόζες ή καίγοντάς τους ζωντανούς ή ακόμη πετώντας τους από την οροφή κτιρίων.


Ο ΟΗΕ έχει επίσης πληροφορίες για τη δολοφονία παιδιών στρατιωτών και έχει επαληθεύσει τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για την απαγωγή 800 έως 900 παιδιών στη Μοσούλη για να υποβληθούν σε στρατιωτική και θρησκευτική εκπαίδευση.


"Ακόμη και τα ζοφερά στοιχεία για τις απώλειες δεν καταφέρνουν να δείξουν επακριβώς πόσο τρομερό είναι το μαρτύριο που ζουν οι άμαχοι στο Ιράκ", σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.


"Τα στοιχεία αναφέρονται σε αυτούς που έχουν σκοτωθεί ή ακρωτηριαστεί από τη βία που είναι ορατή, ενώ αναρίθμητοι άλλοι έχουν πεθάνει από την έλλειψη πρόσβασης σε βασικά είδη διατροφής, νερό ή ιατρική περίθαλψη", επισημαίνει εξάλλου ο ίδιος.
Η έκθεση αυτή αποκαλύπτει στις πραγματικές της διαστάσεις "τη φρίκη" από την οποία προσπαθούν να γλιτώσουν οι πρόσφυγες από το Ιράκ που καταφεύγουν στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο, καταλήγει ο αξιωματούχος αυτός του ΟΗΕ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά να εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Η πρόεδρος του Λούβρου ζητά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας μετά τη μεγάλη ληστεία ιστορικών κοσμημάτων. Σχέδιο για νέο αστυνομικό τμήμα και εκσυγχρονισμό βιντεοεπιτήρησης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση του χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Διεθνή / Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο πρόκειται για αποζημίωση λόγω ομοσπονδιακών ερευνών, στις οποίες υπεβλήθη κατά τη διάρκεια και μετά την πρώτη του θητεία
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία χτύπησε νηπιαγωγείο στο Κίεβο με πυραύλους και drone: Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους και drone - Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά από πλήγμα σε νηπιαγωγείο

Οι νέες ρωσικές επιθέσεις με drone και βαλλιστικούς πυραύλους έχουν σκοτώσει επτά ανθρώπους στην Ουκρανία, ενώ η διπλωματική διαδικασία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν μπλοκάρεται
LIFO NEWSROOM
Χάρι και Μέγκαν ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Υπέγραψαν δήλωση που καλεί κυβερνήσεις και εταιρείες να σταματήσουν προσωρινά την έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι να υπάρξει ευρεία επιστημονική συναίνεση για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί με ασφάλεια και να παραμείνει υπό έλεγχο
LIFO NEWSROOM
Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Διεθνή / Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Μιλώντας στο BBC ο επικεφαλής του ΠΟΥ ξεκαθάρισε ότι απαιτείται τεράστια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να αρχίσει να καλύπτεται το σύνθετο φάσμα αναγκών του πληθυσμού της κατεστραμμένης Λωρίδας της Γάζας
LIFO NEWSROOM