ΕΚΤ: Συνεδριάζει εκτάκτως εν μέσω εκτίναξης των spread

ΕΚΤ: Συνεδριάζει εκτάκτως με φόντο την αναταραχή στις αγορές ομολόγων Facebook Twitter
Φωτ.: EPA.
0

Συνεδριάζει εκτάκτως, σήμερα το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για να συζητήσει την αναταραχή στις αγορές ομολόγων, υπογραμμίζοντας την ανησυχία της για την έκρηξη του κόστους δανεισμού ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν πολύ μετά την προαναγγελία από την ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη μίας σειράς αυξήσεων των επιτοκίων της, ενώ το spread μεταξύ των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων και εκείνων των χωρών του νότου με υψηλότερο χρέος, ιδιαίτερα της Ιταλίας, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο δύο και πλέον ετών.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει μία ad-hoc συνεδρίαση την Τετάρτη για να συζητήσει τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ. Δεν είναι σαφές, όμως, αν θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση, σύμφωνα με αρκετές πηγές με γνώση του θέματος.

Την τελευταία φορά που η ΕΚΤ συνεδρίασε εκτάκτως, εν μέσω πιέσεων στην αγορά, ανακοίνωσε το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία (PEPP), ύψους 1,7 τρισ. ευρώ, το οποίο ήταν το κύριο εργαλείο της κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι επιλογές που έχει η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει τον λεγόμενο κίνδυνο κατακερματισμού (δηλαδή το κόστος δανεισμού ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης να είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό άλλων) περιλαμβάνουν τις επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν στις αγορές που υφίστανται την πίεση ή τον σχεδιασμό ενός νέου μέσου. Ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει, ωστόσο, ότι είναι απίθανο οι επανεπενδύσεις να είναι αρκετές από μόνες τους.

Η συζήτηση στην ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια, με τους επενδυτές να έχουν αυξήσει δραματικά τα στοιχήματά τους για μία αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας). Η αλλαγή αυτή στις προσδοκίες προκάλεσε μαζικές πωλήσεις στις παγκόσμιες αγορές.

Η είδηση για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ οδήγησε σε ενίσχυση του ευρώ περισσότερο από 0,5% στo 1,0487 δολάριo και τις αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων να υποχωρήσουν 22 μονάδες βάσης, ενώ οι προθεσμιακές τιμές των ιταλικών μετοχών αυξήθηκαν σημαντικά.

Νωρίτερα, η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων, που είναι και ο δείκτης αναφοράς για την Ευρωζώνη, είχε φθάσει στο 1,77%, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014, ενώ το spread των ιταλικών 10ετών ομολόγων είχε αυξηθεί στις 240 μ.β., το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2020.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, η οποία είναι επικεφαλής για τις συναλλαγές με την αγορά, δήλωσε χθες ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τόσο τα υφιστάμενα όσο και νέα εργαλεία, αν διαπιστωθεί ότι η επανατιμολόγηση (των ομολόγων) από την αγορά είναι «άτακτη».

«Δε θα ανεχθούμε αλλαγές στις χρηματοδοτικές συνθήκες που κινούνται πέρα από τους θεμελιώδεις παράγοντες και απειλούν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε η Σνάμπελ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν όρια στη δέσμευση της ΕΚΤ να αποτρέψει τον κατακερματισμό.

Η ίδια υποστήριξε ότι, ως πρώτη γραμμή άμυνας, η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα από τα ομόλογα που λήγουν στις αγορές που βρίσκονται υπό πίεση και, αν χρειαστεί, η τράπεζα μπορεί να σχεδιάσει ένα νέο μέσο. Ωστόσο, η Σνάμπελ τάχθηκε κατά της προληπτικής ανακοίνωσης ενός τέτοιου εργαλείου καθώς αυτό θα έπρεπε να προσαρμοστεί στην ειδική κατάσταση με τους όρους, τα όρια και τις ασφαλιστικές δικλείδες να διαμορφώνονται κατά περίπτωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Διεθνή / Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Η έρευνα, που βασίστηκε σε πάνω από 300.000 πηγές δεδομένων, καταγράφει ανησυχητικές τάσεις: οι θάνατοι νέων αυξάνονται, ενώ οι χρόνιες παθήσεις και τα ψυχικά νοσήματα επιδεινώνονται
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα σχετικά με την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα μετά την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στον λάθος δρόμο, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου
LIFO NEWSROOM
Ιαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Διεθνή / Ίαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Ο 48χρονος, ο οποίος εξέτιε πολυετή ποινή σε βρετανική φυλακή για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών, εντοπίστηκε με σοβαρά τραύματα και υπέκυψε επί τόπου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

Διεθνή / ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

«Πολλοί τραυματίες και αυτόπτες μάρτυρες έτρεξαν προς κοντινές επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες για να βρουν καταφύγιο από τους πυροβολισμούς», ανέφερε το Γραφείο του Σερίφη
LIFO NEWSROOM
Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Διεθνή / Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρει νομιμότητα, αφήγημα και συνοχή στη νέα ευρωπαϊκή δεξιά, ενώ γύρω του έχει ήδη στηθεί ένα δίκτυο χρηματοδοτών και δεξαμενών σκέψης που συνθέτουν μια «Maga internationale»
LIFO NEWSROOM
Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Διεθνή / Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Οι ΗΠΑ και η Φινλανδία ανακοίνωσαν κοινό σχέδιο για την κατασκευή 11 παγοθραυστικών, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και των συμφερόντων στην Αρκτική, σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης
LIFO NEWSROOM