Εκρέμ Ιμάμογλου: Το χρονικό από τη σύλληψη στην προφυλάκιση - Γιατί τον κατηγορούν

Εκρέμ Ιμάμογλου: Το χρονικό από τη σύλληψη στην προφυλάκιση - Γιατί τον κατηγορούν Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του και προφυλακίστηκε σήμερα για «διαφθορά» ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Η απόφαση για την προφυλάκισή του ήρθε τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψή του που πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων στην Τουρκία χωρίς προηγούμενο εδώ και δώδεκα χρόνια.  Πάντως, ο δικαστής που διέταξε την προφυλάκιση του δημάρχου για «διαφθορά», δεν αποφάσισε την προφυλάκισή του σε σχέση με την ξεχωριστή κατηγορία της «τρομοκρατίας».

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου έγινε το «μαύρο πρόβατο» για τον Ερντογάν κερδίζοντας το 2019 τον δήμο της Κωνσταντινούπολης από το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του αρχηγού του κράτους, που κρατούσε τα ηνία αυτής της μητρόπολης με το στρατόπεδό του για 25 χρόνια.

Εκρέμ Ιμάμογλου: Στη φυλακή του Σιλιβρί ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης

Ο δήμαρχος, που είναι ο κυριότερος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οδηγήθηκε στη φυλακή του Σιλιβρί, στη δυτική Κωνσταντινούπολη, μαζί με πολλούς συγκατηγορουμένους του, όπως ανέφεραν το κόμμα του και τουρκικά ΜΜΕ.

Ο δήμαρχος, που καταγγέλλει τις «ανήθικες και αβάσιμες» κατηγορίες που του προσάπτονται, απομακρύνθηκε επίσης από τα καθήκοντά του σήμερα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

«Η δικαστική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη (...) συνιστά εξωδικαστική εκτέλεση», σχολίασε ο Ιμάμογλου σε ένα μήνυμα μέσω των δικηγόρων του, καλώντας «το έθνος να αγωνιστεί».

Δικαστής διέταξε σήμερα το πρωί την προφυλάκιση του δημάρχου, την οποία το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης στο οποίο ανήκει ο Εκρέμ Ιμάμογλου, χαρακτήρισε «πολιτικό πραξικόπημα».

Οι δικηγόροι του ανακοίνωσαν ότι θα εφεσιβάλουν την απόφαση αυτή.

«Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι στον δρόμο για τη φυλακή αλλά και στον δρόμο για την προεδρία», δήλωσε ο Οζγκιούρ Οζέλ, επικεφαλής του CHP, πριν οδηγηθεί στη φυλακή.

Εκρέμ Ιμάμογλου: «Εκατομμύρια άνθρωποι» στις κάλπες

Το κόμμα στο οποίο ανήκει ο Εκρέμ Ιμάμογλου πραγματοποίησε κανονικά τις προκριματικές εκλογές για την επικύρωση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης ως του υποψηφίου του κόμματος στις επόμενες προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν το 2028.

To CHP κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν σε αυτές, πέρα από τα μέλη του κόμματος, ελπίζοντας να μετατρέψει αυτή τη διαβούλευση σε δημοψήφισμα.

Απέναντι στο εύρος της κινητοποίησης, το CHP που λέει πως «εκατομμύρια άνθρωποι» έλαβαν μέρος στις εκλογές παρέτεινε την ψηφοφορία έως τις 20:30 (τοπική ώρα, 19:30) ώρα Ελλάδας) αντί για τις 17:00 που είχε προβλεφθεί αρχικά.

«Ήρθαμε για να υποστηρίξουμε τον δήμαρχό μας. Είμαστε πάντα στο πλευρό του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καντρίγε Σεβίμ, που συμμετείχε στις εκλογές και είδε πλήθος κόσμου να προσέρχεται σε ορισμένα εκλογικά κέντρα.

Το CHP κάλεσε εκ νέου τους κατοίκους της πόλης να συρρεύσουν απόψε στο δημαρχείο της οικονομικής πρωτεύουσας της Τουρκίας για πέμπτη ημέρα στη σειρά.

Εκρέμ Ιμάμογλου: Κύμα διαδηλώσεων στην Τουρκία

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται κάθε βράδυ από την Τετάρτη μπροστά στο κτήριο προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Στην προσπάθεια να αποτραπούν ταραχές, παρατάθηκε έως την Τετάρτη το βράδυ η απαγόρευση συγκεντρώσεων ενώ ανακοινώθηκαν και περιορισμοί στην είσοδο στην πόλη για άτομα που θεωρείται πιθανόν ότι θα συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πώς ακριβώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα.

Από την περασμένη Τετάρτη, το κύμα διαδηλώσεων που έχει πυροδοτήσει η σύλληψη του Ιμάμογλου εξαπλώθηκε σε όλη την Τουρκία, φθάνοντας σε ένα πρωτόγνωρο εύρος μετά το μεγάλο κύμα διαδηλώσεων του Γκεζί, το 2013, που ξεκίνησε από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Διαδηλώσεις έγιναν σε τουλάχιστον 55 από τις 81 τουρκικές επαρχίες, ή σε πάνω από το ένα τρίτο της χώρας, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλώσεις οδήγησαν σε εκατοντάδες συλλήψεις σε τουλάχιστον εννέα πόλεις, σύμφωνα με τις αρχές.

«Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν (...) το έθνος είναι όρθιο και δεν θα υποχωρήσει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αϊτέν Οκτάι, μια 63χρονη φαρμακοποιός στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι δήμαρχοι δύο διαμερισμάτων συνελήφθησαν ταυτόχρονα με τον Ιμάμογλου και απομακρύνθηκαν επίσης από τα καθήκοντά τους σήμερα για «διαφθορά» και «τρομοκρατία».

Το δημοτικό συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης θα εκλέξει την Τετάρτη αναπληρωτή δήμαρχο, ανακοίνωσε το κυβερνείο.

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», δήλωσε στην Άγκυρα ο Ερτζάν Μπασάλ, ένας 53χρονος ψυχολόγος, καλώντας την κυβέρνηση να «διορθώσει αυτό το λάθος».

Απαντώντας στις διαδηλώσεις, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ήταν και ο ίδιος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης στα χρόνια του 1990, είπε ότι δεν υποχωρήσει στον «τρόμο του δρόμου».

Από την άλλη, το Παρίσι και το Βερολίνο καθώς και οι δήμαρχοι πολλών άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων καταδίκασαν αυτήν την εβδομάδα τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο και ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Ψηφίζεται σήμερα η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Ψηφίζεται σήμερα η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ

Tο πιο πρόσφατο κείμενο του αμερικανικού σχεδίου αναφέρεται για πρώτη φορά σε μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, κάτι στο οποίο εξακολουθεί να αντιτίθεται το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά τη δημοσιοποίηση των αρχείων Έπσταϊν γιατί «δεν έχει τίποτα να κρύψει»

«Κανείς δεν νοιαζόταν για τον Τζέφρι Έπσταϊν όταν ήταν ζωντανός και, αν οι Δημοκρατικοί είχαν κάτι, θα το είχαν δημοσιεύσει», γράφει στην ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος
LIFO NEWSROOM
Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM