Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν υπερασπίζεται τον Πούτιν- «Ο Κεμάλ επιτίθεται στη Ρωσία»

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν υπερασπίζεται τον Πούτιν μετά την καταγγελία του Κιλιτσντάρογλου περί «ανάμιξης» της Ρωσίας Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ
0

Ύστερα από την καταγγελία της αντιπολίτευσης στην Τουρκία περί ρωσικής απόπειρας ανάμιξης στις αυριανές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αναλυτικότερα, ο αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε προχθές Πέμπτη παράγοντες από τη Ρωσία, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει, για διασπορά «deepfakes» και άλλων μορφών παραπληροφόρησης, με σκοπό τον επηρεασμό του αποτελέσματος της αυριανής αναμέτρησης.

Το Κρεμλίνο διέψευσε «κατηγορηματικά» την κατηγορία του υποψήφιου της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά στο πλαίσιο της εκστρατείας του χθες.

«Ο Κεμάλ επιτίθεται στη Ρωσία, στον Πούτιν. Αν επιτίθεστε στον Πούτιν, δεν θα συμφωνήσω. Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν είναι λιγότερο σημαντικές από αυτές με τις ΗΠΑ», τόνισε ο απερχόμενος Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέβαλε προσπάθεια να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα και μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η Τουρκία, κράτος μέλος του NATO, έχει ωφεληθεί από εκπτώσεις στις τιμές της ρωσικής ενέργειας κι αρνείται να επιβάλει, όπως η Δύση, κυρώσεις στη Ρωσία.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται αμφίρροπη αναμέτρηση αύριο.

Η καταγγελία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου διατυπώθηκε καθώς τις τελευταίες ημέρες οι τόνοι στην προεκλογική εκστρατεία έγιναν ιδιαίτερα επιθετικοί κι ο υποψήφιος τρίτης παράταξης, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, αποσύρθηκε προχθές Πέμπτη.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του αφού έγινε στόχος εκστρατείας δυσφήμισης στο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων με παραποιημένες φωτογραφίες στις οποίες εικονιζόταν με διάφορες γυναίκες ή στο τιμόνι πολυτελών αυτοκινήτων.

Η εκστρατεία του κ. Ερντογάν εξάλλου διένειμε βίντεο –προϊόν μοντάζ– σε κάποιες από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του, με τα οποία αποπειράθηκε να συνδέσει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με το PKK, κουρδικό ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα εκτός νόμου στην Τουρκία, που η Άγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM