Τουρκικές εκλογές: Ανησυχεί για νοθεία η αντιπολίτευση- Επιστρατεύει 500.000 παρατηρητές

Τουρκικές εκλογές: Ανησυχεί για νοθεία η αντιπολίτευση- Επιστρατεύει 500.000 παρατηρητές Facebook Twitter
Φωτ.; EPA
0

Με μόνο δύο εβδομάδες να απομένουν μέχρι τις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαϊου τα σενάρια για πιθανές παρεμβάσεις, αλλά ενδεχόμενη νόθευση των αποτελεσμάτων δίνουν και παίρνουν.

Για το λόγο αυτό προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών το βασικότερο μπλοκ της αντιπολίτευσης στη γειτονική μας χώρα σχεδιάζει να επιστρατεύσει περίπου 500.000 παρατηρητές.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το κυρίαρχο κόμμα της συμμαχίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP). «Κινητοποιούμε έως και μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε 50.000 εκλογικά κέντρα και θα έχουμε 192.000 κάλπες σε όλη την Τουρκία», είπε στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη ο Ογκούζ Καάν Σαλίτσι, αναπληρωτής αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), προσθέτοντας ότι στους παρατηρητές περιλαμβάνονται δικηγόροι και εθελοντές.

Τουρκικές εκλογές: «Σοβαρές ανησυχίες» για την ασφάλεια

Υπάρχουν «σοβαρές ανησυχίες» για την ασφάλεια των εκλογών, περιλαμβανομένων πιθανών τεχνικών προβλημάτων στη διάρκεια της ψηφοφορίας ή της καταμέτρησης των ψήφων κατά την ημέρα των εκλογών, είπε ο ίδιος, ο οποίος επιβλέπει τις προσπάθειες ασφάλειας των εκλογών για την εξακομματική Εθνική Συμμαχία.

Σε προηγούμενες εκλογές, περιλαμβανομένων και των τοπικών εκλογών του 2019, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu είχε κατηγορηθεί για παραποίηση στοιχείων. Για το λόγο αυτό μάλιστα η αντιπολίτευση προτίθεται να παρουσιάσει δικά της αποτελέσματα κατά την ημέρα των εκλογών. «Η συμμαχία πρόκειται να μοιραστεί τα δικά της στοιχεία από τις κάλπες ξεχωριστά», πρόσθεσε ο Σαλίτσι.

Παρά τις ανησυχίες για νοθεία, η αντιπολίτευση είναι πεπεισμένη ότι θα επικρατήσει επί της Λαϊκής Συμμαχίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα δώσει έτσι στη διεθνή κοινότητα «ένα παράδειγμα απομάκρυνσης ενός απολυταρχικού και λαϊκιστή ηγέτη με μια δημοκρατική ψηφοφορία», είπε ο ίδιος.

Ξένοι παρατηρητές έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για το αν η διαδικασία θα είναι δίκαιη εν μέσω της έλλειψης ελευθεροτυπίας και των περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης και του συναθροίζεσθαι. Τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία βρίσκονται στη συντριπτική τους πλειονότητα υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 14 Μαΐου οι σχεδόν 64 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες με δικαίωμα ψήφου θα αποφασίσουν για τον νέο πρόεδρο της χώρας καθώς και για τη νέα σύνθεση της βουλής. Ήδη σε χώρες του εξωτερικού που διαβιούν Τούρκοι πολίτες η ψηφοφορία έχει ξεκινήσει. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΝΤΕΛΣΙ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ

Διεθνή / Βενεζουέλα: Ο Τραμπ αναγνώρισε την κυβέρνηση Ροντρίγκες - Έδωσε άδεια για εξορύξεις σε πέντε πετρελαϊκές εταιρείες

H αμερικανική κυβέρνηση έδωσε άδεια σε πέντε μεγάλους ομίλους να επανεκκινήσουν δραστηριότητες στη Βενεζουέλα υπό αμερικανική εποπτεία
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΣΥΚΛΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΘΑΝΑΤΩΣΗ

Διεθνή / Μαρόκο: Καταγγελίες για μαζικές θανατώσεις αδέσποτων ενόψει του Μουντιάλ 2030

Φιλοζωικές οργανώσεις και κάτοικοι μιλούν για επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» που περιλάμβαναν βίαιες συλλήψεις ζώων, δηλητηριάσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυροβολισμούς
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Υπάρχουν καταγγελίες ότι γυναίκες μεταφέρονταν στη Βρετανία με το ιδιωτικό τζετ του Τζέφρι Έπσταϊν και στη συνέχεια εισέρχονταν κρυφά στο Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Διεθνή / Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ακυρώσεις πτήσεων, δρομολογίων τρένων και πλοίων - Πλημμυρισμένοι δρόμοι και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Διεθνή / Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε συνεργάτη του για το βίντεο που απεικόνιζε τους Ομπάμα ως πιθήκους, επιμένει ότι το βίντεο δεν αποτελεί πρόβλημα
THE LIFO TEAM
ΔΥΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Politico: Οι χώρες της Δύσης «βλέπουν να πλησιάζει» ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος

Η ανησυχία για έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο εντείνεται στις χώρες της Δύσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδά να θεωρούν πλέον πιθανό το ξέσπασμα μιας μεγάλης διεθνούς σύγκρουσης μέσα στην επόμενη πενταετία
THE LIFO TEAM