Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ μιλά για «μαζική νοθεία» στη Φιλαδέλφεια, χωρίς να έχει αποδείξεις

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ μιλά για «μαζική νοθεία» στη Φιλαδέλφεια, χωρίς να έχει αποδείξεις Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτ.: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω της εκλογικής διαδικασίας, ανέφερε «φήμες» για «μαζική νοθεία» στη Φιλαδέλφεια, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει καμία αποδεικτική βάση για τους ισχυρισμούς του. Ο πρώην πρόεδρος και τωρινός Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, αναφερόμενος σε αυτή τη δημοκρατική «έδρα» της Πενσυλβάνια, δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλές φήμες για τεράστια νοθεία», δημιουργώντας έντονο σκεπτικισμό και αντιδράσεις.

Οι τοπικές αρχές στην Πενσυλβάνια, πολιτεία-κλειδί στην εκλογική μάχη μεταξύ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις, δεν έχουν καταγράψει κανένα περιστατικό ή ενδείξεις νοθείας στην πόλη αυτή, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος ψήφισε χθες στη Φλόριντα, δήλωσε πως θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα εάν είναι «δίκαιο», εντούτοις επανέφερε το αφήγημα της νοθείας που έχει προβάλει επανειλημμένα. «Αν χάσω τις εκλογές και αν αυτές διεξαχθούν δίκαια, θα είμαι ο πρώτος που θα το αναγνωρίσω», τόνισε, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα.

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Τραμπ –ο οποίος δεν παραδέχτηκε ποτέ την ήττα του στις εκλογές του 2020 απέναντι στον Τζο Μπάιντεν– συνέχισε να δημιουργεί αμφιβολίες γύρω από την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας. Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρικτές του ενθαρρύνθηκαν να παρακολουθούν τις κάλπες, ενώ ο Τραμπ επανειλημμένα έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των εκλογών, εστιάζοντας στις επιστολικές ψήφους και τη διαδικασία καταμέτρησης.

Στην πλευρά των Δημοκρατικών, αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι περιμένουν από τον Τραμπ να κηρύξει πρόωρα νίκη, ακολουθώντας το μοτίβο των εκλογών του 2020, όταν ανακήρυξε εαυτόν νικητή πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, παρά την τελική ήττα του. Οι Δημοκρατικοί, εν μέσω ανησυχιών για πιθανά επεισόδια αμφισβήτησης της νομιμότητας του αποτελέσματος, προετοιμάζονται για ενδεχόμενες εντάσεις που μπορεί να προκύψουν από μια τέτοια ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκλογική μάχη στην Πενσυλβάνια θεωρείται από τις πλέον κρίσιμες και η καχυποψία που καλλιεργείται για πιθανή εκλογική απάτη μπορεί να εντείνει τη διχόνοια. Καθώς η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, οι φωνές για διαφάνεια και νομιμότητα της διαδικασίας έχουν ενισχυθεί, ιδιαίτερα σε πολιτείες με έντονο εκλογικό ενδιαφέρον, όπως η Φιλαδέλφεια.

Οι ΗΠΑ έχουν βιώσει αυξημένη πολιτική πόλωση τα τελευταία χρόνια, και η πιθανότητα νέας αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος από τον Τραμπ αναμένεται να τροφοδοτήσει περαιτέρω τις εντάσεις και να ενισχύσει τις ανησυχίες για τη σταθερότητα της αμερικανικής δημοκρατίας. Το σκηνικό αυτό, εν μέσω της γενικής καχυποψίας που υπάρχει στις εκλογές, καθιστά την τήρηση των κανόνων διαφάνειας και ακεραιότητας πιο σημαντική από ποτέ, καθώς η επαναφορά του αφήγηματος περί νοθείας φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της εμπιστοσύνης του αμερικανικού κοινού στο εκλογικό σύστημα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ιδρύει αρχή διέλευσης για να εισπράττει τέλη από τα πλοία

Η Τεχεράνη προχώρησε στη δημιουργία επίσημου φορέα για τη διαχείριση και την επιβολή χρεώσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, την ώρα που δεξαμενόπλοια συσσωρεύονται στη θαλάσσια οδό και οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο
THE LIFO TEAM
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / ΗΠΑ: Χιλιάδες στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση προσευχής για τη «χριστιανική Αμερική»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ και γνωστοί ευαγγελικοί υποστηρικτές του προέδρου, ενώ οργανώσεις προειδοποιούν ότι θολώνουν τα όρια ανάμεσα στο κράτος και τη θρησκεία
THE LIFO TEAM