Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ μιλά για «μαζική νοθεία» στη Φιλαδέλφεια, χωρίς να έχει αποδείξεις

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ μιλά για «μαζική νοθεία» στη Φιλαδέλφεια, χωρίς να έχει αποδείξεις Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτ.: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω της εκλογικής διαδικασίας, ανέφερε «φήμες» για «μαζική νοθεία» στη Φιλαδέλφεια, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει καμία αποδεικτική βάση για τους ισχυρισμούς του. Ο πρώην πρόεδρος και τωρινός Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, αναφερόμενος σε αυτή τη δημοκρατική «έδρα» της Πενσυλβάνια, δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλές φήμες για τεράστια νοθεία», δημιουργώντας έντονο σκεπτικισμό και αντιδράσεις.

Οι τοπικές αρχές στην Πενσυλβάνια, πολιτεία-κλειδί στην εκλογική μάχη μεταξύ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις, δεν έχουν καταγράψει κανένα περιστατικό ή ενδείξεις νοθείας στην πόλη αυτή, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος ψήφισε χθες στη Φλόριντα, δήλωσε πως θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα εάν είναι «δίκαιο», εντούτοις επανέφερε το αφήγημα της νοθείας που έχει προβάλει επανειλημμένα. «Αν χάσω τις εκλογές και αν αυτές διεξαχθούν δίκαια, θα είμαι ο πρώτος που θα το αναγνωρίσω», τόνισε, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα.

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Τραμπ –ο οποίος δεν παραδέχτηκε ποτέ την ήττα του στις εκλογές του 2020 απέναντι στον Τζο Μπάιντεν– συνέχισε να δημιουργεί αμφιβολίες γύρω από την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας. Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρικτές του ενθαρρύνθηκαν να παρακολουθούν τις κάλπες, ενώ ο Τραμπ επανειλημμένα έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των εκλογών, εστιάζοντας στις επιστολικές ψήφους και τη διαδικασία καταμέτρησης.

Στην πλευρά των Δημοκρατικών, αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι περιμένουν από τον Τραμπ να κηρύξει πρόωρα νίκη, ακολουθώντας το μοτίβο των εκλογών του 2020, όταν ανακήρυξε εαυτόν νικητή πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, παρά την τελική ήττα του. Οι Δημοκρατικοί, εν μέσω ανησυχιών για πιθανά επεισόδια αμφισβήτησης της νομιμότητας του αποτελέσματος, προετοιμάζονται για ενδεχόμενες εντάσεις που μπορεί να προκύψουν από μια τέτοια ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκλογική μάχη στην Πενσυλβάνια θεωρείται από τις πλέον κρίσιμες και η καχυποψία που καλλιεργείται για πιθανή εκλογική απάτη μπορεί να εντείνει τη διχόνοια. Καθώς η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, οι φωνές για διαφάνεια και νομιμότητα της διαδικασίας έχουν ενισχυθεί, ιδιαίτερα σε πολιτείες με έντονο εκλογικό ενδιαφέρον, όπως η Φιλαδέλφεια.

Οι ΗΠΑ έχουν βιώσει αυξημένη πολιτική πόλωση τα τελευταία χρόνια, και η πιθανότητα νέας αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος από τον Τραμπ αναμένεται να τροφοδοτήσει περαιτέρω τις εντάσεις και να ενισχύσει τις ανησυχίες για τη σταθερότητα της αμερικανικής δημοκρατίας. Το σκηνικό αυτό, εν μέσω της γενικής καχυποψίας που υπάρχει στις εκλογές, καθιστά την τήρηση των κανόνων διαφάνειας και ακεραιότητας πιο σημαντική από ποτέ, καθώς η επαναφορά του αφήγηματος περί νοθείας φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της εμπιστοσύνης του αμερικανικού κοινού στο εκλογικό σύστημα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Λίβανος: Oι πολίτες επιστρέφουν μετά την εύθραυστη εκεχειρία αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής

«Μου είπαν ότι το σπίτι μου έχει καταστραφεί, αλλά ήθελα να το δω με τα μάτια μου» - Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί και πολλές κατοικίες είχαν καεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΙΤΑΛΙΑ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Διεθνή / Ιταλία: Μπόνους σε δικηγόρους για να πείθουν τους μετανάστες-πελάτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Το ακριβές ποσό δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου ανέρχεται περίπου στα 615 ευρώ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM