Εκλογές εν μέσω κορωνοϊού στη Γαλλία: Με γάντια και απολυμαντικά στις κάλπες

Εκλογές εν μέσω κορωνοϊού στη Γαλλία: Με γάντια και απολυμαντικά στις κάλπες Facebook Twitter
Μέτρα στα εκλογικά τμήματα στη Γαλλία, λόγω του κορωνοϊού (Πηγή φωτό EPA)
0

Στη Γαλλία, παρότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις λόγω κορωνοϊού, σήμερα τους καλεί στις κάλπες, για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

Παρότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει χαρακτηρίσει την πανδημία ως τη μεγαλύτερη κρίση υγείας του τελευταίου αιώνα, επέλεξε να μην ματαιώσει τις δημοτικές εκλογές στη χώρα. Στη Γαλλία έχουν εντοπιστεί πάνω από 4.500 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 91 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο μεγάλης αποχής, αλλά επισημαίνει ότι έχει στείλει οδηγίες για αυστηρά μέτρα προστασίας σε όλα τα εκλογικά τμήματα. «Φοβόμαστε πιθανή μεγάλη αποχή. Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες των πολιτών που μπορεί να μην θέλουν να πάνε να ψηφίσουν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ.

Τα μέτρα για τις εκλογές

Στα εκλογικά τμήματα έχουν τοποθετηθεί διαχωριστικά, που σχηματίζουν διαδρόμους για τους ψηφοφόρους. Στο πάτωμα τοποθετήθηκαν σημάνσεις για το πού πρέπει να στέκεται ο καθένας, ώστε να μην πλησιάσει άλλο άνθρωπο σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου. Επίσης, υπάρχουν απολυμαντικά τζελ και γάντια, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει φέρνοντας το δικό του στυλό, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης.

Αυτός είναι ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, ενώ ο δεύτερος έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου. Το κόμμα του Μακρόν, La Republique en Marche, μετέχει για πρώτη φορά σε δημοτικές εκλογές, καθώς μετρά τέσσερα χρόνια ζωής.

Σε ό,τι αφορά όμως τη μάχη του Παρισιού, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν στην κορυφή την νυν δήμαρχο, Αν Ινταλγκό και την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, τη συντηρητική Ρασιντά Ντατί. Ο εκλεκτός του Μακρόν, Μπενζαμίν Γκριβό, αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την κούρσα εξαιτίας της αποκάλυψης «ροζ» βίντεο και τον αντικατέστησε η πρώην υπουργός Υγείας, Ανιές Μπουζίν.

Έκλεισαν εστιατόρια, καταστήματα

Λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες, η Γαλλία αποφάσισε νέα μέτρα στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι ήδη- μεταξύ άλλων- έχουν απαγορευθεί οι συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων.

Τώρα, αποφασίστηκε να κλείσουν τα περισσότερα καταστήματα, τα εστιατόρια και οι χώροι ψυχαγωγίας. Ανοιχτά θα μείνουν καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και πρατήρια καυσίμων. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα συνεχίσουν τα δρομολόγιά τους, αλλά ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση τους.

Δήλωσε ακόμη ότι οι πολίτες θα πρέπει να βγαίνουν έξω μόνο για προμήθειες, για να κάνουν ελαφρά άσκηση και- σήμερα- για να ψηφίσουν. Επίσης, κάλεσε τον κόσμο να εργάζεται από το σπίτι, όσο αυτό είναι δυνατό.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ/ AFP, dpa

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΠΑΔΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Διεθνή / Τουρκία: Αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στο ποδόσφαιρο - Πώς ξετυλίχθηκε η υπόθεση

Το σκάνδαλο στοιχηματισμού στην Τουρκία επιβεβαιώνει αυτό που ήδη πίστευαν αρκετοί φίλαθλοι, ότι διαιωνίζεται ένα σύστημα νεποτισμού και διαφθοράς στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Διεθνή / Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Το αδιέξοδο αποδίδεται τόσο στους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών, που ελέγχουν απόλυτα τις άδειες εξόδου και μπλοκάρουν ιατρικές μεταφορές, όσο και στην απροθυμία πολλών κρατών να δεχθούν ασθενείς
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

«Ίσως η αλήθεια για αυτούς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις τους με τον Τζέφρι Έπσταϊν να αποκαλυφθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM