Εκλογές εν μέσω κορωνοϊού στη Γαλλία: Με γάντια και απολυμαντικά στις κάλπες

Εκλογές εν μέσω κορωνοϊού στη Γαλλία: Με γάντια και απολυμαντικά στις κάλπες Facebook Twitter
Μέτρα στα εκλογικά τμήματα στη Γαλλία, λόγω του κορωνοϊού (Πηγή φωτό EPA)
0

Στη Γαλλία, παρότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις λόγω κορωνοϊού, σήμερα τους καλεί στις κάλπες, για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

Παρότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει χαρακτηρίσει την πανδημία ως τη μεγαλύτερη κρίση υγείας του τελευταίου αιώνα, επέλεξε να μην ματαιώσει τις δημοτικές εκλογές στη χώρα. Στη Γαλλία έχουν εντοπιστεί πάνω από 4.500 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 91 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο μεγάλης αποχής, αλλά επισημαίνει ότι έχει στείλει οδηγίες για αυστηρά μέτρα προστασίας σε όλα τα εκλογικά τμήματα. «Φοβόμαστε πιθανή μεγάλη αποχή. Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες των πολιτών που μπορεί να μην θέλουν να πάνε να ψηφίσουν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ.

Τα μέτρα για τις εκλογές

Στα εκλογικά τμήματα έχουν τοποθετηθεί διαχωριστικά, που σχηματίζουν διαδρόμους για τους ψηφοφόρους. Στο πάτωμα τοποθετήθηκαν σημάνσεις για το πού πρέπει να στέκεται ο καθένας, ώστε να μην πλησιάσει άλλο άνθρωπο σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου. Επίσης, υπάρχουν απολυμαντικά τζελ και γάντια, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει φέρνοντας το δικό του στυλό, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης.

Αυτός είναι ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, ενώ ο δεύτερος έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου. Το κόμμα του Μακρόν, La Republique en Marche, μετέχει για πρώτη φορά σε δημοτικές εκλογές, καθώς μετρά τέσσερα χρόνια ζωής.

Σε ό,τι αφορά όμως τη μάχη του Παρισιού, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν στην κορυφή την νυν δήμαρχο, Αν Ινταλγκό και την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, τη συντηρητική Ρασιντά Ντατί. Ο εκλεκτός του Μακρόν, Μπενζαμίν Γκριβό, αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την κούρσα εξαιτίας της αποκάλυψης «ροζ» βίντεο και τον αντικατέστησε η πρώην υπουργός Υγείας, Ανιές Μπουζίν.

Έκλεισαν εστιατόρια, καταστήματα

Λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες, η Γαλλία αποφάσισε νέα μέτρα στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι ήδη- μεταξύ άλλων- έχουν απαγορευθεί οι συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων.

Τώρα, αποφασίστηκε να κλείσουν τα περισσότερα καταστήματα, τα εστιατόρια και οι χώροι ψυχαγωγίας. Ανοιχτά θα μείνουν καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και πρατήρια καυσίμων. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα συνεχίσουν τα δρομολόγιά τους, αλλά ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση τους.

Δήλωσε ακόμη ότι οι πολίτες θα πρέπει να βγαίνουν έξω μόνο για προμήθειες, για να κάνουν ελαφρά άσκηση και- σήμερα- για να ψηφίσουν. Επίσης, κάλεσε τον κόσμο να εργάζεται από το σπίτι, όσο αυτό είναι δυνατό.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ/ AFP, dpa

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλει κυρώσεις στην Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ήρθε μετά την αποτυχία των αμερικανικών πιέσεων προς τον ΟΗΕ να την απομακρύνει από τη θέση της
LIFO NEWSROOM
Ψήφος δυσπιστίας κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Διεθνή / Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας - Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει σπάνια ψήφο δυσπιστίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνοντας στο φως τη δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή των πολιτικών της ΕΕ και ζητήματα διαφάνειας στη διακυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Διεθνή / Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι παίρνουν πρωτοβουλία να διακόψουν τη χρήση smartphone και social media για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία, την ασφάλεια και την συγκέντρωσή τους
LIFO NEWSROOM
Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

Διεθνή / Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

«Όταν εξετάστηκαν τα κομμάτια του, συνειδητοποιήσαμε: "Θεέ μου, είναι αρειανός". Στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη στον πλανήτη μας », δηλώνει η αντιπρόεδρος του οίκου
LIFO NEWSROOM