Εκατοντάδες διαδήλωσαν στο Βερολίνο υπέρ του Πουτζντεμόν

Εκατοντάδες διαδήλωσαν στο Βερολίνο υπέρ του Πουτζντεμόν Facebook Twitter
EPA/OMER MESSINGER
0

Μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας διαδήλωσαν την Κυριακή στο Βερολίνο για να ζητήσουν την απελευθέρωση του πρώην προέδρου της συγκεκριμένης ισπανικής επαρχίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα στη Γερμανία.

Οι διαδηλωτές -300 σύμφωνα με την αστυνομία, 400 με 500 σύμφωνα με τους διοργανωτές- πραγματοποίησαν πορεία από την Πύλη του Βρανδεμβούργου ως το υπουργείο Δικαιοσύνης έπειτα από έκκληση της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC).

Κάποιοι κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Απελευθερώστε τον Πουτζντεμόν και τους Καταλανούς πολιτικούς κρατούμενους» και «Η Ισπανία δεν είναι δημοκρατία», ή κρατούσαν καταλανικές σημαίες.

«Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι απλό: απελευθερώστε τους εκλεγμένους Καταλανούς πολιτικούς», δήλωσε η 34χρονη Μόνικα Ζάντιβαρ, σύμφωνα με την οποία η ισπανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη για να επιτεθεί στους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας, αντί να προσπαθήσει να βρει μια λύση. «Κατά τη γνώμη μου αφορά τη δημοκρατία στην Ισπανία», τόνισε.

Ο Πουτζντεμόν κρατείται στην Νοϊμίνστερ και αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου του Κιέλου για το αν θα εκδοθεί στην Ισπανία. Η γερμανική δικαιοσύνη έχει περιθώριο 60 ημερών για να αποφασίσει.

Χθες ο Καταλανός πρώην πρόεδρος απηύθυνε ηχογραφημένο μήνυμα στους υποστηρικτές του από τη φυλακή όπου κρατείται, καλώντας τους «να μην εφησυχάζετε έναντι σε ένα κράτος που συμπεριφέρεται ολοένα και περισσότερο με αυταρχικό τρόπο».

Το μήνυμα αυτό ηχογραφήθηκε από τον Ντίτερ Ντεμ, έναν Γερμανό βουλευτή του αριστερού κόμματος Die Linke που επισκέφθηκε τον Καταλανό πολιτικό στη φυλακή.

«Θα ήθελα να πω ότι πρέπει να συνεχίσουμε, πρέπει να συνεχίσουμε όπως είμαστε, να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας που αναγνωρίζονται από τον ΟΗΕ», τόνισε ο Πουτζντεμόν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Άντριου: Παρά την αφαίρεση των τίτλων του παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον θρόνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Παρά την αφαίρεση των τίτλων του παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον θρόνο

Μπορεί ο βασιλιάς Κάρολος να αφαίρεσε από τον μικρότερο αδελφό του όλους τους βασιλικούς τίτλους και τις διακρίσεις, αλλά παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον βρετανικό θρόνο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ για την επίθεση σε μέλη της Εθνοφορυράς: «Ήταν πράξη τρομοκρατίας, το κτήνος θα πληρώσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ για την επίθεση σε μέλη της Εθνοφρουράς: «Ήταν πράξη τρομοκρατίας, το κτήνος θα πληρώσει»

Με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων του φερόμενου ως δράστη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεσπά εναντίον της μετανάστευσης, που λέει ότι αποτελεί τη «μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια»
LIFO NEWSROOM
ΑΡΚΤΙΚΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΙΝΑ ΡΩΣΙΑ

Διεθνή / Αρκτική: «Μετατρέπεται σε στρατηγικό θέατρο γεωπολιτικού ανταγωνισμού» προειδοποιεί το Ευρωκοινοβούλιο

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής, επισημαίνοντας την εκτεταμένη στρατιωτική αναδιάρθρωση της Ρωσίας και το ενδιαφέρον της Κίνας
LIFO NEWSROOM