Ένοχος για παρεμπόδιση της διαδικασίας πιστοποίησης της νίκης Μπάιντεν, δήλωσε ο Jacob Chansley, ο άνδρας που φωτογραφήθηκε φορώντας κέρατα κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

 

Ο Chansley από το Φοίνιξ της Αριζόνα, ο οποίoς έγiνε γνωστός ως ο «Σαμάνος της QAnon» ή ο Βίκινγκ, συνελήφθη λίγο μετά τις αναταραχές στο Καπιτώλιο.

 

Κατά τη διάρκεια της κράτησής του υποβλήθηκε σε ψυχιατρικές εξετάσεις και διαγνώστηκε από υπαλλήλους της φυλακής με παροδική σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη και άγχος.

 

Σχεδόν 600 άνθρωποι συνελήφθησαν για την επίθεση στο Καπιτώλιο, όπου το Κογκρέσο συνεδρίαζε για να πιστοποιήσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν επί του Τραμπ.

 

Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε δώσει μια παθιασμένη ομιλία που ισχυριζόταν ψευδώς ότι η ήττα του ήταν το αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης εκλογικής απάτης, παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι σε τοπικό, πολιτειακό και εθνικό επίπεδο την χαρακτήρισαν ως την πιο ασφαλή προεδρική ψηφοφορία στην ιστορία των ΗΠΑ.

 

Η κατηγορία εναντίον του Chansley συνεπάγεται ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών και πρόστιμο έως 250.000 δολάρια ωστόσο η εισαγγελέας Kimberly Paschall ανέφερε ότι η ποινή που πιθανόν να ζητήσει η κυβέρνηση θα είναι πολύ μικρότερη.

 

Ο Chansley δεινός υποστηρικτής της θεωρίας συνωμοσίας της QAnon, θεωρεί τον Τραμπ ως σωτήρια προσωπικότητα και τους ελίτ Δημοκρατικούς ως ομάδα σατανιστών παιδόφιλων και ανθρωποφάγων.

 

Αφού παραδόθηκε μετά την εξέγερση στο Καπιτώλιο, εξήγησε στο FBI ότι ήταν μέρος του όχλου που εισέβαλε στην αίθουσα του Σώματος ως «πατριώτης», μετά από κάλεσμα του προέδρου Τραμπ.

 

Είπε στους ανακριτές πως «Αυτό δεν είναι Αμερική. Πυροβολούν εμάς. Υποτίθεται ότι πυροβολούν τους υποστηρικτές του Black Lives Matter, αλλά πυροβολούν τους πατριώτες».

 

Ο Albert Watkins, δικηγόρος του Chansley, υποστήριξε ότι ο πελάτης του έχει πλέον «αποποιηθεί τη θεωρία της QAnon» και ζητά να μην τον χαρακτηρίζουν πλέον με το γράμμα «Q».

 

Την Παρασκευή, ο Watkins ζήτησε από τον δικαστή να επιτρέψει στον πελάτη του να αποφυλακιστεί εν αναμονή της ακρόασης της ποινής του, που είχε προγραμματιστεί για τις 17 Νοεμβρίου. Ο δικαστής είπε ότι θα εξετάσει αυτό το αίτημα.

 

Ο δικηγόρος του σημείωσε δε ότι οι εισαγγελείς είχαν αναγνωρίσει ότι ο πελάτης του δεν ήταν μέρος της ενορχήστρωσης της εισβολής.

 

Με πληροφορίες του Guardian