Την περίοδο των μαζικών lockdown, οργανισμοί και υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο προειδοποιούσαν για την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς τα θύματα - κυρίως γυναίκες και παιδιά - περνούσαν ακόμα περισσότερο χρόνο κλειδωμένα στον ίδιο χώρο με τους θύτες.

 

Ένα από τα πιο σοκαριστικά στοιχεία ήρθε από την Ιταλία, όπου στα τέλη Μαρτίου οι κλήσεις μειώθηκαν απότομα, ενώ αυξήθηκαν κατακόρυφα τα SMS και τα emails γυναικών που ζητούσαν γραπτώς βοήθεια, καθώς φοβούνταν μην ακουστούν σε περίπτωση που καλούσαν. 

 

Την ίδια περίπου περίοδο, το Ίδρυμα Canadian Women's Foundation του Καναδά, καθιέρωσε μία σιωπηλή χειρονομία - έκκληση βοήθειας, για τα θύματα που μπορούν να κάνουν βιντεοκλήσεις σε φίλους και συγγενείς, αλλά δεν είναι σε θέση να μιλήσουν ή να γράψουν ελεύθερα, καθώς οι θύτες βρίσκονται στον ίδιο χώρο και ελέγχουν την επικοινωνία τους. 

 

Το "Signal for help" είναι δυο απλές κινήσεις: η παλάμη στραμμένη προς την κάμερα με τον αντίχειρα προς τα μέσα, και κλείσιμο των υπολοίπων δακτύλων πάνω από τον αντίχειρα. Το σινιάλο είναι γρήγορο και διακριτικό και υιοθετείται από όλους και περισσότερους οργανισμούς ανά τον κόσμο. 

 

Είσαι θύμα ενδοοικογενειακής βίας; Το σιωπηλό σινιάλο αν δεν μπορείς να μιλήσεις ανοικτά ή να γράψεις

 

Όπως στο βίντεο που ακολουθεί, μια γυναίκα που έχει πέσει θύμα οικογενειακής βίας, μπορεί να καλέσει κάποιο φιλικό πρόσωπο και προσποιούμενη ότι μιλά για κάτι ασήμαντο, να κάνει αυτό το χαρακτηριστικό σινιάλο με το χέρι της, ενημερώνοντας πως χρειάζεται βοήθεια.

 

 

 

Οι οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

 

Αν είστε θύμα :

Καλέστε το 100.
Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με:
Ακριβή διεύθυνση
Ονοματεπώνυμο
Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»)
Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας)
Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.
Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.


Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια. 


Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο sos15900@isotita.gr


Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:

Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.
Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.
Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). 
Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.
Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στη σελίδα: www.isotita.gr & www.womensos.gr

 

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006. Οι Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν σε όλη την επικράτεια. Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

 

Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης: ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής διώκεται από το Νόμο.