No.1

Είναι πράγματι αναγκαίο το καθημερινό ντους;- Δερματολόγοι απαντούν

Είναι πράγματι αναγκαίο το καθημερινό ντους;- Δερματολόγοι απαντούν Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Για πολλούς, το καθημερινό ντους είναι κάτι τόσο αυτονόητο όσο η αναπνοή. Κι όμως, δερματολόγοι λένε πως πολλοί δεν χρειάζεται- και ίσως δεν θέλουν- να κάνουν ντους τόσο συχνά. 

«Δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους σε ό,τι αφορά το ντους και το λούσιμο», επισημαίνει η δερματολόγος Τζόις Παρκ. Η ιδανική συχνότητα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και των μαλλιών, αλλά και το πόσο ιδρώνετε και λερώνεστε, συμπληρώνει. 

«Αν κάνετε ντους υπερβολικά συχνά, σίγουρα αυτή η συνήθεια μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα, να επιδεινώσει το αίσθημα φαγούρας, το ξεφλούδισμα και να προκαλέσει εξάρσεις εκζέματος», τονίζει. 

Πότε να κάνετε ντους καθημερινά 

Για κάποιους είναι απαραίτητο το καθημερινό ντους. Για παράδειγμα, αν ιδρώνετε πολύ- λόγω γυμναστικής, της δουλειάς ή επειδή έχει φυσική προδιάθεση- είναι σημαντικό να κάνετε ντους για να απομακρύνεται ο ιδρώτας και η επιβάρυνση του δέρματος που μπορεί να έχει ως συνέπεια τους φραγμένους πόρους και τα σπυράκια, λέει η δερματολόγος Μαρίσα Γκάρσικ. 

Αν έχετε λιπαρά μαλλιά, ίσως θέλετε να λούζεστε καθημερινά επίσης. Το ξηρό σαμπουάν μπορεί να βοηθήσει λίγο, αλλά «χρησιμοποιείστε και παραδοσιακό σαμπουάν, προκειμένου να μην συσσωρεύονται προϊόντα και υπερβολική λιπαρότητα», λέει η δρ. Γκάρσικ. Όσοι έχουν πιτυρίδα επίσης ίσως να θέλουν να λούζονται κάθε ημέρα, σημειώνει η δερματολόγος Άζαντεχ Σιράζι. 

Πότε να κάνετε ντους λιγότερο συχνά 

Για άλλους, ίσως είναι καλύτερο να κάνουν ντους λιγότερο συχνά. Για παράδειγμα, αν έχετε έκζεμα, ή ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, μπορεί να θέλετε να κάνετε ντους κάθε δεύτερη ημέρα. Το σαπούνι και το νερό ενδέχεται να επιδεινώσουν την ξηρότητα του δέρματος, προκαλώντας φαγούρα, εξηγεί η δρ. Παρκ.

Επίσης, αν κάνετε ντους υπερβολικά συχνά, μπορεί αυτό να προκαλέσει τέτοια ξηρότητα στο δέρμα που οι μικροοργανισμοί θα αυξήσουν τον κίνδυνο για κάποια μόλυνση, συμπληρώνει η δρ. Γκάρσικ. 

Αν τα μαλλιά σας είναι ξηρά, μπορεί να θέλετε να περιορίσετε το λούσιμο σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα, λέει η ίδια. Επίσης, άνθρωποι με σγουρά μαλλιά μπορεί να θέλουν να λούζονται λιγότερο συχνά, συμπληρώνει. 

Σε περίπτωση που έχετε έκζεμα, ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα και θέλετε να κάνετε ντους καθημερινά, μείνετε για λιγότερη ώρα κάτω από το νερό και προτιμήστε αυτό να μην είναι πολύ ζεστό. Επίσης, λένε οι δερματολόγοι, χρησιμοποιήσετε σαπούνι μόνο στα σημεία του σώματος που είναι πιο απαραίτητο: μασχάλες, βουβωνική χώρα, χέρια, πόδια ή κάποιο σημείο που είναι εμφανώς βρώμικο. 

Τέλος, οι δερματολόγοι προτείνουν ήπια σαπούνια, που περιέχουν ενυδατικά συστατικά, όπως υαλουρονικό οξύ και ceramides. Μόλις βγείτε από το ντους σκουπίστε ελαφρά το σώμα σας, χωρίς να το τρίψετε και βάλτε ενυδατική κρέμα όσο είναι ακόμη νωπό το δέρμα, καταλήγει η δρ. Παρκ. 

Με πληροφορίες από NYT

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM