Είναι πράγματι αναγκαίο το καθημερινό ντους;- Δερματολόγοι απαντούν

Είναι πράγματι αναγκαίο το καθημερινό ντους;- Δερματολόγοι απαντούν Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Για πολλούς, το καθημερινό ντους είναι κάτι τόσο αυτονόητο όσο η αναπνοή. Κι όμως, δερματολόγοι λένε πως πολλοί δεν χρειάζεται- και ίσως δεν θέλουν- να κάνουν ντους τόσο συχνά. 

«Δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους σε ό,τι αφορά το ντους και το λούσιμο», επισημαίνει η δερματολόγος Τζόις Παρκ. Η ιδανική συχνότητα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και των μαλλιών, αλλά και το πόσο ιδρώνετε και λερώνεστε, συμπληρώνει. 

«Αν κάνετε ντους υπερβολικά συχνά, σίγουρα αυτή η συνήθεια μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα, να επιδεινώσει το αίσθημα φαγούρας, το ξεφλούδισμα και να προκαλέσει εξάρσεις εκζέματος», τονίζει. 

Πότε να κάνετε ντους καθημερινά 

Για κάποιους είναι απαραίτητο το καθημερινό ντους. Για παράδειγμα, αν ιδρώνετε πολύ- λόγω γυμναστικής, της δουλειάς ή επειδή έχει φυσική προδιάθεση- είναι σημαντικό να κάνετε ντους για να απομακρύνεται ο ιδρώτας και η επιβάρυνση του δέρματος που μπορεί να έχει ως συνέπεια τους φραγμένους πόρους και τα σπυράκια, λέει η δερματολόγος Μαρίσα Γκάρσικ. 

Αν έχετε λιπαρά μαλλιά, ίσως θέλετε να λούζεστε καθημερινά επίσης. Το ξηρό σαμπουάν μπορεί να βοηθήσει λίγο, αλλά «χρησιμοποιείστε και παραδοσιακό σαμπουάν, προκειμένου να μην συσσωρεύονται προϊόντα και υπερβολική λιπαρότητα», λέει η δρ. Γκάρσικ. Όσοι έχουν πιτυρίδα επίσης ίσως να θέλουν να λούζονται κάθε ημέρα, σημειώνει η δερματολόγος Άζαντεχ Σιράζι. 

Πότε να κάνετε ντους λιγότερο συχνά 

Για άλλους, ίσως είναι καλύτερο να κάνουν ντους λιγότερο συχνά. Για παράδειγμα, αν έχετε έκζεμα, ή ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, μπορεί να θέλετε να κάνετε ντους κάθε δεύτερη ημέρα. Το σαπούνι και το νερό ενδέχεται να επιδεινώσουν την ξηρότητα του δέρματος, προκαλώντας φαγούρα, εξηγεί η δρ. Παρκ.

Επίσης, αν κάνετε ντους υπερβολικά συχνά, μπορεί αυτό να προκαλέσει τέτοια ξηρότητα στο δέρμα που οι μικροοργανισμοί θα αυξήσουν τον κίνδυνο για κάποια μόλυνση, συμπληρώνει η δρ. Γκάρσικ. 

Αν τα μαλλιά σας είναι ξηρά, μπορεί να θέλετε να περιορίσετε το λούσιμο σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα, λέει η ίδια. Επίσης, άνθρωποι με σγουρά μαλλιά μπορεί να θέλουν να λούζονται λιγότερο συχνά, συμπληρώνει. 

Σε περίπτωση που έχετε έκζεμα, ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα και θέλετε να κάνετε ντους καθημερινά, μείνετε για λιγότερη ώρα κάτω από το νερό και προτιμήστε αυτό να μην είναι πολύ ζεστό. Επίσης, λένε οι δερματολόγοι, χρησιμοποιήσετε σαπούνι μόνο στα σημεία του σώματος που είναι πιο απαραίτητο: μασχάλες, βουβωνική χώρα, χέρια, πόδια ή κάποιο σημείο που είναι εμφανώς βρώμικο. 

Τέλος, οι δερματολόγοι προτείνουν ήπια σαπούνια, που περιέχουν ενυδατικά συστατικά, όπως υαλουρονικό οξύ και ceramides. Μόλις βγείτε από το ντους σκουπίστε ελαφρά το σώμα σας, χωρίς να το τρίψετε και βάλτε ενυδατική κρέμα όσο είναι ακόμη νωπό το δέρμα, καταλήγει η δρ. Παρκ. 

Με πληροφορίες από NYT

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μοτζτάμπα Χαμενεΐ σε Χεζμπολάχ: «Το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση»

Επανεμφανίστηκε με επιστολή προς τη Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση ενάντια σε Ισραήλ και ΗΠΑ, στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας και στρατηγικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Διεθνή / Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Το χτύπημα στο δεξαμενόπλοιο έγινε από «δύο άγνωσης προέλευσης βλήματα» κοντά στο Κατάρ - Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στο Ισραήλ ενεργοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν πύραυλο από την Υεμένη
THE LIFO TEAM
Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

Διεθνή / Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο θεματοφύλακας του Λευκού Οίκου για τις μελλοντικές γενιές των Πρώτων Οικογενειών. Δεν είναι, όμως, ο ιδιοκτήτης του!» έγραψε ο δικαστής στην εισαγωγή της απόφασής του
THE LIFO TEAM