Είναι πράγματι αναγκαίο το καθημερινό ντους;- Δερματολόγοι απαντούν

Είναι πράγματι αναγκαίο το καθημερινό ντους;- Δερματολόγοι απαντούν Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Για πολλούς, το καθημερινό ντους είναι κάτι τόσο αυτονόητο όσο η αναπνοή. Κι όμως, δερματολόγοι λένε πως πολλοί δεν χρειάζεται- και ίσως δεν θέλουν- να κάνουν ντους τόσο συχνά. 

«Δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους σε ό,τι αφορά το ντους και το λούσιμο», επισημαίνει η δερματολόγος Τζόις Παρκ. Η ιδανική συχνότητα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και των μαλλιών, αλλά και το πόσο ιδρώνετε και λερώνεστε, συμπληρώνει. 

«Αν κάνετε ντους υπερβολικά συχνά, σίγουρα αυτή η συνήθεια μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα, να επιδεινώσει το αίσθημα φαγούρας, το ξεφλούδισμα και να προκαλέσει εξάρσεις εκζέματος», τονίζει. 

Πότε να κάνετε ντους καθημερινά 

Για κάποιους είναι απαραίτητο το καθημερινό ντους. Για παράδειγμα, αν ιδρώνετε πολύ- λόγω γυμναστικής, της δουλειάς ή επειδή έχει φυσική προδιάθεση- είναι σημαντικό να κάνετε ντους για να απομακρύνεται ο ιδρώτας και η επιβάρυνση του δέρματος που μπορεί να έχει ως συνέπεια τους φραγμένους πόρους και τα σπυράκια, λέει η δερματολόγος Μαρίσα Γκάρσικ. 

Αν έχετε λιπαρά μαλλιά, ίσως θέλετε να λούζεστε καθημερινά επίσης. Το ξηρό σαμπουάν μπορεί να βοηθήσει λίγο, αλλά «χρησιμοποιείστε και παραδοσιακό σαμπουάν, προκειμένου να μην συσσωρεύονται προϊόντα και υπερβολική λιπαρότητα», λέει η δρ. Γκάρσικ. Όσοι έχουν πιτυρίδα επίσης ίσως να θέλουν να λούζονται κάθε ημέρα, σημειώνει η δερματολόγος Άζαντεχ Σιράζι. 

Πότε να κάνετε ντους λιγότερο συχνά 

Για άλλους, ίσως είναι καλύτερο να κάνουν ντους λιγότερο συχνά. Για παράδειγμα, αν έχετε έκζεμα, ή ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, μπορεί να θέλετε να κάνετε ντους κάθε δεύτερη ημέρα. Το σαπούνι και το νερό ενδέχεται να επιδεινώσουν την ξηρότητα του δέρματος, προκαλώντας φαγούρα, εξηγεί η δρ. Παρκ.

Επίσης, αν κάνετε ντους υπερβολικά συχνά, μπορεί αυτό να προκαλέσει τέτοια ξηρότητα στο δέρμα που οι μικροοργανισμοί θα αυξήσουν τον κίνδυνο για κάποια μόλυνση, συμπληρώνει η δρ. Γκάρσικ. 

Αν τα μαλλιά σας είναι ξηρά, μπορεί να θέλετε να περιορίσετε το λούσιμο σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα, λέει η ίδια. Επίσης, άνθρωποι με σγουρά μαλλιά μπορεί να θέλουν να λούζονται λιγότερο συχνά, συμπληρώνει. 

Σε περίπτωση που έχετε έκζεμα, ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα και θέλετε να κάνετε ντους καθημερινά, μείνετε για λιγότερη ώρα κάτω από το νερό και προτιμήστε αυτό να μην είναι πολύ ζεστό. Επίσης, λένε οι δερματολόγοι, χρησιμοποιήσετε σαπούνι μόνο στα σημεία του σώματος που είναι πιο απαραίτητο: μασχάλες, βουβωνική χώρα, χέρια, πόδια ή κάποιο σημείο που είναι εμφανώς βρώμικο. 

Τέλος, οι δερματολόγοι προτείνουν ήπια σαπούνια, που περιέχουν ενυδατικά συστατικά, όπως υαλουρονικό οξύ και ceramides. Μόλις βγείτε από το ντους σκουπίστε ελαφρά το σώμα σας, χωρίς να το τρίψετε και βάλτε ενυδατική κρέμα όσο είναι ακόμη νωπό το δέρμα, καταλήγει η δρ. Παρκ. 

Με πληροφορίες από NYT

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

Διεθνή / Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Κάποιοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου και κακές πράξεις χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες»
LIFO NEWSROOM
Νέα γεωπολιτική αναμέτρηση στον νότιο Ατλαντικό: Ο μυστικός στρατιωτικός διάλογος Βρετανίας - Αργεντινής

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον Νότιο Ατλαντικό: ΗΠΑ, Βρετανία και Αργεντινή απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στον Νότιο Ατλαντικό. Η Βρετανία και η Αργεντινή επανεκκινούν αμυντικές συνομιλίες, ενώ ο πρόεδρος Μιλέι επιδιώκει στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Δείτε τις γεωστρατηγικές εξελίξεις
LIFO NEWSROOM
Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Διεθνή / Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς έως 50%, Ε.Ε. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μία προσωρινή εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Δείτε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
LIFO NEWSROOM