Είναι πράγματι αναγκαίο το καθημερινό ντους;- Δερματολόγοι απαντούν

Είναι πράγματι αναγκαίο το καθημερινό ντους;- Δερματολόγοι απαντούν Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Για πολλούς, το καθημερινό ντους είναι κάτι τόσο αυτονόητο όσο η αναπνοή. Κι όμως, δερματολόγοι λένε πως πολλοί δεν χρειάζεται- και ίσως δεν θέλουν- να κάνουν ντους τόσο συχνά. 

«Δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους σε ό,τι αφορά το ντους και το λούσιμο», επισημαίνει η δερματολόγος Τζόις Παρκ. Η ιδανική συχνότητα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και των μαλλιών, αλλά και το πόσο ιδρώνετε και λερώνεστε, συμπληρώνει. 

«Αν κάνετε ντους υπερβολικά συχνά, σίγουρα αυτή η συνήθεια μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα, να επιδεινώσει το αίσθημα φαγούρας, το ξεφλούδισμα και να προκαλέσει εξάρσεις εκζέματος», τονίζει. 

Πότε να κάνετε ντους καθημερινά 

Για κάποιους είναι απαραίτητο το καθημερινό ντους. Για παράδειγμα, αν ιδρώνετε πολύ- λόγω γυμναστικής, της δουλειάς ή επειδή έχει φυσική προδιάθεση- είναι σημαντικό να κάνετε ντους για να απομακρύνεται ο ιδρώτας και η επιβάρυνση του δέρματος που μπορεί να έχει ως συνέπεια τους φραγμένους πόρους και τα σπυράκια, λέει η δερματολόγος Μαρίσα Γκάρσικ. 

Αν έχετε λιπαρά μαλλιά, ίσως θέλετε να λούζεστε καθημερινά επίσης. Το ξηρό σαμπουάν μπορεί να βοηθήσει λίγο, αλλά «χρησιμοποιείστε και παραδοσιακό σαμπουάν, προκειμένου να μην συσσωρεύονται προϊόντα και υπερβολική λιπαρότητα», λέει η δρ. Γκάρσικ. Όσοι έχουν πιτυρίδα επίσης ίσως να θέλουν να λούζονται κάθε ημέρα, σημειώνει η δερματολόγος Άζαντεχ Σιράζι. 

Πότε να κάνετε ντους λιγότερο συχνά 

Για άλλους, ίσως είναι καλύτερο να κάνουν ντους λιγότερο συχνά. Για παράδειγμα, αν έχετε έκζεμα, ή ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα, μπορεί να θέλετε να κάνετε ντους κάθε δεύτερη ημέρα. Το σαπούνι και το νερό ενδέχεται να επιδεινώσουν την ξηρότητα του δέρματος, προκαλώντας φαγούρα, εξηγεί η δρ. Παρκ.

Επίσης, αν κάνετε ντους υπερβολικά συχνά, μπορεί αυτό να προκαλέσει τέτοια ξηρότητα στο δέρμα που οι μικροοργανισμοί θα αυξήσουν τον κίνδυνο για κάποια μόλυνση, συμπληρώνει η δρ. Γκάρσικ. 

Αν τα μαλλιά σας είναι ξηρά, μπορεί να θέλετε να περιορίσετε το λούσιμο σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα, λέει η ίδια. Επίσης, άνθρωποι με σγουρά μαλλιά μπορεί να θέλουν να λούζονται λιγότερο συχνά, συμπληρώνει. 

Σε περίπτωση που έχετε έκζεμα, ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα και θέλετε να κάνετε ντους καθημερινά, μείνετε για λιγότερη ώρα κάτω από το νερό και προτιμήστε αυτό να μην είναι πολύ ζεστό. Επίσης, λένε οι δερματολόγοι, χρησιμοποιήσετε σαπούνι μόνο στα σημεία του σώματος που είναι πιο απαραίτητο: μασχάλες, βουβωνική χώρα, χέρια, πόδια ή κάποιο σημείο που είναι εμφανώς βρώμικο. 

Τέλος, οι δερματολόγοι προτείνουν ήπια σαπούνια, που περιέχουν ενυδατικά συστατικά, όπως υαλουρονικό οξύ και ceramides. Μόλις βγείτε από το ντους σκουπίστε ελαφρά το σώμα σας, χωρίς να το τρίψετε και βάλτε ενυδατική κρέμα όσο είναι ακόμη νωπό το δέρμα, καταλήγει η δρ. Παρκ. 

Με πληροφορίες από NYT

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM