«Είναι ωραία και στη δική σας χώρα»: Στη Γερμανία, το AfD μοίρασε αεροπορικά εισιτήρια σε μετανάστες

Γερμανία: Το AfD μοίρασε αεροπορικά εισιτήρια σε μετανάστες που τους λένε «να γυρίσουν πίσω στη χώρα καταγωγής τους» Facebook Twitter
Ένα από τα εισιτήρια που μοίρασε το παράρτημα του AfD στην Καρλσρούη / Φωτ: Χ
0

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αφού ένα τοπικό παράρτημα του κόμματος διένειμε χιλιάδες πλαστά αεροπορικά εισιτήρια σε μετανάστες για να απελαθούν με ασφάλεια «στη χώρα καταγωγής» τους.

«Στην πατρίδα σας, είναι επίσης ωραία», έγραφαν τα φυλλάδια, τα οποία είχαν ημερομηνία αναχώρησης την 23η Φεβρουαρίου, την ημέρα των εθνικών εκλογών στη Γερμανία. Το παράρτημα του AfD στην πόλη Καρσλούη, στα νοτιοδυτικά της χώρας, δήλωσε ότι μοίρασε περίπου 30.000 φυλλάδια, αν και αρνήθηκαν ότι υπήρχαν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την ενέργεια.

Το τέχνασμα με τα ψεύτικα εισιτήρια έρχεται καθώς οι ηγέτες του ακροδεξιού κόμματος υιοθετούν όλο και πιο ριζοσπαστικές προτάσεις για τη μαζική απέλαση μεταναστών από τη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου του κόμματος το Σαββατοκύριακο, η υποψήφια καγκελάριος του AfD Άλις Βάιντελ δήλωσε ότι το κόμμα θα κάνει «επαναπροωθήσεις μεγάλης κλίμακας» αν έρθει στην εξουσία.

«Αν πρόκειται να ονομαστεί εκ νέου μετανάστευση, τότε αυτό θα είναι: επαναμετανάστευση», δήλωσε η Βάιντελ καταχειροκροτούμενη, χρησιμοποιώντας έναν ευφημισμό για τις μαζικές απελάσεις που κάποτε χρησιμοποιούνταν μόνο από τα πιο περιθωριακά στοιχεία του κόμματος.

«Μόνο η επαναμετανάστευση μπορεί να σώσει τη Γερμανία», έγραφαν τα πλαστά αεροπορικά εισιτήρια, σύμφωνα με μια εικόνα που μοιράστηκε στο διαδίκτυο ένα τμήμα του AfD.

Γερμανία: Το AfD μοίρασε αεροπορικά εισιτήρια σε μετανάστες που τους λένε «να γυρίσουν πίσω στη χώρα καταγωγής τους» Facebook Twitter
Ένα από τα εισιτήρια που μοίρασε το παράρτημα του AfD στην Καρλσρούη / Φωτ: Χ

Η αστυνομία ερευνά το περιστατικό ως πιθανή περίπτωση υποκίνησης μίσους, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SWR. Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι τα ψεύτικα εισιτήρια διανεμήθηκαν σε γειτονιές με μεγάλο αριθμό μεταναστών. Το κόμμα, ωστόσο, αρνήθηκε ότι στόχευσε ειδικά τις συγκεκριμένες γειτονιές.

Όπως αναφέρει ο Guardian, τα φυλλάδια έμοιαζαν με τα ψεύτικα αεροπορικά εισιτήρια που διανεμήθηκαν από το γερμανικό νεοναζιστικό κόμμα NPD το 2013, σε μια ρατσιστική προσπάθεια να αποθαρρύνει τους μετανάστες υποψηφίους από το να θέσουν υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο. Τόσο το περιστατικό του 2013, όσο και το συμβάν με τα φυλλάδια στην Καρλσρούη ξύπνησαν μνήμες από τις σκοτεινές εποχές της διακυβέρνησης των ναζί. Τότε, είχαν γίνει εκστρατείες που παρότρυναν τους Εβραίους να εγκαταλείψουν τη Γερμανία προσφέροντας «δωρεάν εισιτήρια για την Ιερουσαλήμ ... για να μην επιστρέψουν ποτέ».

«Το προεκλογικό φυλλάδιο διανέμεται επί του παρόντος στην Καρλσρούη σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό και χωρίς συγκεκριμένες οδηγίες ή περιορισμούς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το παράρτημα του AfD στην πόλη. «Σκοπός του είναι να ενημερώσει τους ψηφοφόρους για τις προτάσεις μας στον τομέα αυτό, οι οποίες συνάδουν πλήρως με τον νόμο». Το μήνυμα για την απέλαση απευθυνόταν σε μη πολίτες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα, ανέφερε επίσης το κόμμα.

Τα πλαστά εισιτήρια προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα του Μπούντεσταγκ.

Γερμανία: Το AfD μοίρασε αεροπορικά εισιτήρια σε μετανάστες που τους λένε «να γυρίσουν πίσω στη χώρα καταγωγής τους» Facebook Twitter
H υποψήφια καγκελάριος του AfD Άλις Βάιντελ / Φωτ: EPA, αρχείου

«Κανείς δεν θα έρθει στη Γερμανία αν έχει την αίσθηση ότι εδώ κυριαρχεί ο ρατσισμός, και αυτό είναι καθαρός ρατσισμός», δήλωσε την Τρίτη ο υποψήφιος καγκελάριος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας έχει κατατάξει το AfD ως ύποπτη εξτρεμιστική οργάνωση. Παρά το γεγονός αυτό, το κόμμα βρίσκεται σήμερα στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων σε εθνικό επίπεδο, έχοντας σημειώσει σημαντική δημοσκοπική άνοδο του τους τελευταίους μήνες.

Μόλις πριν από έναν χρόνο, το κόμμα έγινε αντικείμενο μαζικών διαμαρτυριών σε όλη τη Γερμανία, αφού ένα ερευνητικό ρεπορτάζ του Correctiv αποκάλυψε ότι πολιτικοί του AfD ήταν παρόντες σε μια συνάντηση ακροδεξιών εξτρεμιστών, στην οποία συζητήθηκε ένα σχέδιο «επαναμετανάστευσης» για την απέλαση μεταναστών και «μη αφομοιωμένων πολιτών».

Αν και οι διαδηλώσεις φάνηκε να πλήττουν το κόμμα στις δημοσκοπήσεις εκείνη την εποχή, έκτοτε έχει ανακάμψει.

Με πληροφορίες από Guardian, Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άλις Βάιντελ: «Υποψήφια καγκελάριος» από την AfD – Ευχαρίστησε τον Έλον Μασκ

Διεθνή / Άλις Βάιντελ: «Υποψήφια καγκελάριος» από την AfD – Ευχαρίστησε τον Έλον Μασκ

Το συνέδριο σημαδεύτηκε από μαζικές διαμαρτυρίες. Περισσότεροι από 12.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην περιοχή με στόχο να εμποδίσουν την πρόσβαση των συνέδρων στον χώρο διεξαγωγής
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Αγρότες υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM