«Είμαστε έτοιμοι για κάθε απροσδόκητο σοκ» απαντά η Κίνα στους δασμούς Τραμπ

«Είμαστε έτοιμοι για κάθε απροσδόκητο σοκ» απαντά η Κίνα στους δασμούς Τραμπ Facebook Twitter
Χειραψία του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπινγκ, με τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ / Φωτογραφία αρχείου: ΕΡΑ
0

Η Κίνα δήλωσε έτοιμη για κάθε «απροσδόκητο σοκ», ενόψει της επιβολής υψηλότερων δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Τσιανγκ, υπεύθυνος για την κινεζική οικονομία υπό τον Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε σε ξένους επιχειρηματίες που συγκεντρώθηκαν στο Πεκίνο ότι η αβεβαιότητα και η αστάθεια αυξάνονται, αλλά η Κίνα θα επιλέξει το «σωστό δρόμο» της παγκοσμιοποίησης και της πολυμέρειας. «Έχουμε προετοιμαστεί για πιθανά απροσδόκητα σοκ, τα οποία φυσικά προέρχονται κυρίως από εξωτερικές πηγές», δήλωσε ο Λι.

Σε μια ελαφρώς συγκεκαλυμμένη επίθεση σε αυτό που το Πεκίνο θεωρεί δυτικό προστατευτισμό, ο Λι προέτρεψε τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας να είναι «σταθεροί υπερασπιστές» της παγκοσμιοποίησης και να «αντισταθούν στον μονομερισμό».

Οι ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλουν πρόσθετες εισφορές στις εισαγωγές από την Κίνα στις 2 Απριλίου, όταν θα παρουσιάσουν «αμοιβαίους δασμούς» σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη επιβάλει δασμούς 20% σε αγαθά από την Κίνα, σε μια κίνηση που σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο έχει σχεδιαστεί για να πιέσει το Πεκίνο να πατάξει σκληρότερα τις εταιρείες που παρασκευάζουν τα συστατικά της φαιντανύλης, ενός ενίοτε θανατηφόρου συνθετικού οπιοειδούς που έχει προκαλέσει επιδημία χρήσης ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

Ο προειδοποιητικός τόνος από τον Κινέζο πρωθυπουργό έρχεται καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να βελτιώσει το κλίμα των καταναλωτών και των επενδυτών, ενώ παράλληλα προετοιμάζει πιθανά αντίποινα κατά των μελλοντικών δασμών και κυρώσεων των ΗΠΑ.

Ενώ η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ αιφνιδιάστηκε από τη νίκη του Τραμπ στις εκλογές του 2016, το Πεκίνο είναι τώρα οπλισμένο με μια φαρέτρα πιθανών αντιμέτρων στη νέα πίεση των ΗΠΑ. Περιλαμβάνουν τον περιορισμό της αμερικανικής πρόσβασης σε αλυσίδες εφοδιασμού για στρατηγικά ορυκτά και πόρους.

Εν μέσω των εκκλήσεων των οικονομολόγων προς το Πεκίνο να είναι πιο τολμηρό στην αντιμετώπιση της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, η κυβέρνηση του Σι στρέφεται προς περισσότερες επενδύσεις στην τεχνολογία αιχμής και τη μεταποίηση, εν μέρει για να προετοιμαστεί για ένα πιο εχθρικό γεωπολιτικό περιβάλλον.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, με εξαίρεση ένα τηλεφώνημα μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Σι Τζινπίνγκ.

Ο Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Σι θα έρθει στις ΗΠΑ στο «όχι πολύ μακρινό μέλλον», αλλά άνθρωποι που γνωρίζουν τις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο δήλωσαν ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για το ταξίδι του Σι στην Αμερική.

Επίσης, σήμερα Κυριακή 23 Μαρτίου, ο Λι συναντήθηκε με τον Στιβ Ντέινς, έναν Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή από τη Μοντάνα που βρίσκεται πολύ κοντά στον Τραμπ, σε μια σπάνια συνάντηση μεταξύ ενός ανώτερου Αμερικανού νομοθέτη και ενός κορυφαίου Κινέζου αξιωματούχου.

Ο Λι, πλαισιωμένος από ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εμπορίου, Γουάνγκ Γουεντάο, ζήτησε τη βελτίωση των δεσμών μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Διεθνή / Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Επιστολή 209 πρώην πρέσβεων και ανώτερων διπλωματών της ΕΕ καλεί σε άμεση δράση για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη - Ζητούν κυρώσεις, περιορισμούς σε εμπόριο και έρευνα, αν η ΕΕ δεν αναλάβει συλλογική πρωτοβουλία
LIFO NEWSROOM
«Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

Διεθνή / «Η Γερμανία δεν θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος», λέει ο καγκελάριος Μερτς

«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Δεν θα προσχωρήσουμε στην πρωτοβουλία αυτή» ξεκαθάρισε ο καγκελάριος
LIFO NEWSROOM
«Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Διεθνή / «Φοβάμαι να πάω στο σινεμά»: Ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλί στο «Lightyear» τρομοκράτησε τον Snoop Dogg

Ο Αμερικανός ράπερ είπε ότι ένιωσε «φοβισμένος» όταν πήγε τον εγγονό του στον κινηματογράφο και χρειάστηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το ομόφυλο ζευγάρι που εμφανίζεται στην ταινία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Διεθνή / Γάζα: Πέντε δημοσιογράφοι ανάμεσα στους νεκρούς αεροπορικών πληγμάτων του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναγνώρισαν ότι διεξήγαγαν πλήγμα «στην περιοχή του νοσοκομείου» Νάσερ και πρόσθεσαν ότι «στόχος δεν ήταν οι δημοσιογράφοι»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να χρησιμοποιήσει πλουτόνιο του Ψυχρού Πολέμου σε πυρηνικούς αντιδραστήρες

Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να διαθέσει 20 τόνους πλουτονίου από αποσυναρμολογημένες πυρηνικές κεφαλές σε εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ για χρήση σε αντιδραστήρες, με κόστος μεταφοράς και επεξεργασίας να βαραίνει τη βιομηχανία
LIFO NEWSROOM