Ειδικές δυνάμεις της Αυστραλίας εμπλέκονται σε δολοφονίες 39 Αφγανών αμάχων - Έκθεση για εγκλήματα πολέμου

Ειδικές δυνάμεις της Αυστραλίας εμπλέκονται σε δολοφονίες 39 Αφγανών αμάχων - Έκθεση για εγκλήματα πολέμου Facebook Twitter
Ειδικές δυνάμεις της Αυστραλίας εμπλέκονται στη δολοφονίες 39 Αφγανών αμάχων, σύμφωνα με έκθεση για εγκλήματα πολέμου (Pixabay)
0

Υπάρχουν «αξιόπιστες αποδείξεις» ότι Αυστραλοί στρατιώτες ειδικών δυνάμεων σκότωσαν παράνομα 39 αμάχους κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, όπως αναφέρει σχετική έκθεση για εγκλήματα πολέμου.

Η Αυστραλιανή Αμυντική Δύναμη (ADF) δημοσίευσε ευρήματα από μια τετραετή έρευνα για παράνομη συμπεριφορά από τις δυνάμεις της.

Ανέφερε ότι 19 σημερινοί ή πρώην στρατιώτες θα πρέπει να διερευνηθούν από την αστυνομία για τις δολοφονίες «κρατουμένων, αγροτών ή αμάχων» μεταξύ 2009 και 2013.

Η ADF καταγγέλλει τα εγκλήματα ως μια ανεξέλεγκτη «κουλτούρα πολεμιστών» μεταξύ ορισμένων στρατιωτών.

Η έρευνα - που διεξήχθη από τον Ταγματάρχη του Γενικού Δικαστηρίου Paul Brereton - πραγματοποίησε έρευνες με περισσότερους από 400 μάρτυρες.

Για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, ο Ταγματάρχης Paul Brereton διερεύνησε ισχυρισμούς ότι μια μικρή ομάδα εντός της ελίτ των Ειδικών Αεροπορικών Υπηρεσιών και των κομάντο σκότωσε και βασάνισε Αφγανούς πολίτες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις φέρεται δε, να έκοψε λαιμούς, να υπερηφανευόταν για τις ενέργειές αυτές, να διατηρούσε λίστα με τις δολοφονίες, ακόμα και φωτογραφίες με τα πτώματα. Δίπλα στα πτώματα είχαν τοποθετηθεί τηλέφωνα και όπλα για να αιτιολογούν τις πράξεις της ομάδας.

Η έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων:

- Οι ειδικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για δεκάδες παράνομες δολοφονίες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων περιελάμβανε κρατούμενους, που σκόπιμα αποκρύφθηκαν.

- Τριάντα εννέα Αφγανοί σκοτώθηκαν παράνομα σε 23 περιστατικά, είτε από ειδικές δυνάμεις είτε με εντολή ειδικών δυνάμεων.

- Καμία από τις δολοφονίες δεν πραγματοποιήθηκε στην ένταση της μάχης, και όλα συνέβησαν σε περιστάσεις που, εάν γίνουν δεκτές από κριτική επιτροπή, θα αποτελέσουν εγκλήματα πολέμου. Όλα τα θύματα είτε ήταν άμαχοι ή δεν ήταν πλέον μαχητές.

- Συνολικά, 25 δράστες έχουν αναγνωριστεί είτε ως κύριοι είτε ως βοηθητικοί δράστες. Μερικοί εξακολουθούν να υπηρετούν στην ADF.

- Οι νεαροί στρατιώτες κλήθηκαν να κάνουν την πρώτη τους δολοφονία πυροβολώντας φυλακισμένους, σε μια πρακτική γνωστή ως «αιματοχυσία».

-Όπλα και άλλα αντικείμενα τοποθετήθηκαν κοντά σε πτώματα Αφγανών για να καλύψουν τα εγκλήματα.

Η Αυστραλία δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει δικαιοσύνη.

Τα στοιχεία

 

Σύμφωνα με την έρευνα 25 στρατιώτες ειδικών δυνάμεων είχαν λάβει μέρος σε παράνομες δολοφονίες άμεσα ή έμμεσα, σε 23 ξεχωριστά περιστατικά

Ο επικεφαλής της ADF, Στρατηγός Angus Campbell, δήλωσε ότι κανένα από τα περιστατικά δεν μπορεί να «περιγραφεί ότι συνέβη κατά τη διάρκεια της έντασης της μάχης».

«Κανένα (από τα περιστατικά) δεν φέρεται να έχει συμβεί σε περιπτώσεις στις οποίες η πρόθεση του δράστη ήταν ασαφής, σε σύγχυση ή λάθος», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Ο στρατηγός Campbell είπε ότι υπήρχαν ανησυχητικές ενδείξεις ότι ορισμένοι στρατιώτες της Ειδικής Αεροπορικής Υπηρεσίας (SAS) είχαν πάρει «το νόμο στα χέρια τους».

«Η έκθεση σημειώνει ότι η διεστραμμένη κουλτούρα ενισχύθηκε από μερικούς έμπειρους, χαρισματικούς και επιδραστικούς αξιωματικούς χωρίς αποστολή και τους προστάτες τους, οι οποίοι προσπάθησαν να συγχωνεύσουν τη στρατιωτική αριστεία με το εγώ, τον ελιτισμό».

Η έρευνα διεξήχθη πίσω από κλειστές πόρτες, που σημαίνει ότι έχουν αναφερθεί λίγες λεπτομέρειες μέχρι τώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Morrisson είπε ότι θα διοριστεί ειδικός ανακριτής για να εξετάσει διώξεις από πληροφορίες που περιέχονται στην έκθεση.

Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αστυνομικές έρευνες ενδέχεται να διαρκέσουν χρόνια, ακόμη και πριν από πιθανές ποινικές δίκες.

Ο στρατηγός Campbell είπε ότι μια μοίρα της SAS είχε κλείσει και ήταν ευθύνη του ADF να «διορθώσει τα πράγματα».

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, είπε ότι θα δημιουργήσει επίσης μια ανεξάρτητη επιτροπή εποπτείας για την παροχή «λογοδοσίας και διαφάνειας που βρίσκεται έξω από την αλυσίδα διοίκησης της ADF».

Η Αυστραλία διατηρεί μια επιχείρηση περίπου 400 στρατιωτών στο Αφγανιστάν ως μέρος των συνεχιζόμενων ειρηνευτικών προσπαθειών με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους.

Παράλληλες έρευνες

 

Νωρίτερα φέτος, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) άρχισε να ερευνά πληροφορίες για εγκλήματα πολέμου από τις ΗΠΑ και άλλους στη σύγκρουση στο Αφγανιστάν.

 

Αναμένεται να εξεταστούν επίσης οι ενέργειες των Ταλιμπάν, της αφγανικής κυβέρνησης και των αμερικανικών στρατευμάτων από τον Μάιο του 2003.

Μια έκθεση του ICC του 2016 ανέφερε ότι υπήρχε μια λογική βάση για να πιστέψει ο κόσμος ότι ο στρατός των ΗΠΑ διέπραξε βασανιστήρια σε μυστικούς χώρους κράτησης, που διαχειρίζεται η CIA.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι είναι λογικό να πιστέψει κάποιος ότι η αφγανική κυβέρνηση βασάνισε φυλακισμένους και οι Ταλιμπάν είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, όπως μαζικές δολοφονίες αμάχων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ερευνά επίσης εάν οι ισχυρισμοί περί παράνομης δολοφονίας από τις Ειδικές Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου διερευνήθηκαν σωστά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ.Morrisson προειδοποίησε ότι η έκθεση περιείχε «δύσκολες και σκληρές πληροφορίες για τους Αυστραλούς» σχετικά με τις ειδικές δυνάμεις της χώρας.

«Είναι το περιβάλλον [εντός του ADF], είναι το πλαίσιο, είναι οι κανόνες, είναι ο πολιτισμός και η εντολή που περιβάλλουν αυτά τα πράγματα. Και αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια,, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια αυτού (του κόσμου)».

Το γραφείο του προέδρου του Αφγανιστάν, Ashraf Ghani, δήλωσε ότι ο Morrison τηλεφώνησε για να εκφράσει τη «βαθύτερη θλίψη» του για τα ευρήματα. Το Αφγανιστάν δεν έχει σχολιάσει επίσημα ακόμα την έκθεση.

Η Elaine Pearson, από το Human Rights Watch, δήλωσε στο BBC πως «Αυτή είναι μια δικαίωση. Αυτή είναι μια αναγνώριση ότι αυτά τα εγκλήματα συνέβησαν».

Η δημοσιοποίηση της αναφοράς είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη και δεν είναι ακόμα γνωστές αρκετές λεπτομέρειες για συγκεκριμένα περιστατικά ή συγκεκριμένα άτομα.

Αλλά η ίδια η έκθεση είναι αρκετή για να κάνει μια πολύ δυσάρεστη ανάγνωση για τον στρατό, την κυβέρνηση και το αυστραλιανό κοινό.

Με πληροφορίες του Guardian/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ