Έγγραφο ΟΗΕ: Οι Ταλιμπάν εντείνουν το «κυνήγι ανθρώπων» που συνεργάστηκαν με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Έγγραφο ΟΗΕ: Οι Ταλιμπάν εντείνουν το κυνήγι ανθρώπων που συνεργάστηκαν με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ Facebook Twitter
EPA
0

Έγγραφο του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι Ταλιμπάν εντείνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που εργάστηκαν ή συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Το απόρρητο έγγραφο δημιουργήθηκε από το Νορβηγικό Κέντρο Παγκόσμιων Αναλύσεων, το οποίο παρέχει πληροφορίες στις υπηρεσίες του ΟΗΕ.

«Οι Ταλιμπάν συλλαμβάνουν ή/και απειλούν να σκοτώσουν ή να συλλάβουν μέλη των οικογενειών ατόμων -στόχων, εκτός εάν παραδοθούν», αναφέρει το έγγραφο, το οποίο επικαλείται το BBC.

Σημειώνει δε ότι αυτοί που κινδυνεύουν ιδιαίτερα είναι άτομα που κατείχαν θέσεις στο στρατό, την αστυνομία και τις ανακριτικές μονάδες.

«Οι Ταλιμπάν διεξάγουν εκ των προτέρων χαρτογράφηση ατόμων, πριν από την ανάληψη όλων των μεγάλων πόλεων», αναφέρει το έγγραφο.

Προσθέτει δε ότι οι μαχητές έκαναν έλεγχο για άτομα ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία εκκένωση ξένου προσωπικού από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Σημειώνει ακόμα ότι η κατάσταση εκεί παρέμεινε «χαοτική».

Η έκθεση, που έχει χθεσινή ημερομηνία, όπως αναφέρει το AFP, κάνει λόγο για «λίστες προτεραιότητας» που έχουν οι Ταλιμπαν, αναφορικά με αυτούς που θέλουν να συλλάβουν.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι Ταλιμπάν πραγματοποιούν «στοχευμένες επισκέψεις από πόρτα σε πόρτα». Προσθέτει ότι οι μαχητές ελέγχουν επίσης άτομα στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ και έχουν δημιουργήσει σημεία ελέγχου σε μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας και του Τζαλαλαμπάντ.

«Στοχεύουν τις οικογένειες εκείνων που αρνούνται να εγκαταλείψουν και διώκουν και τιμωρούν τις οικογένειές τους σύμφωνα με τη νομοθεσία της Σαρία», όπως δήλωσε στο AFP ο Christian Nellemann, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας.

«Αναμένουμε ότι και τα δύο άτομα (δεν παρέχει περαιτέρω διευκρινίσεις) που συνεργάζονταν προηγουμένως με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ/των ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, μαζί με τα μέλη της οικογένειάς τους, θα εκτεθούν σε βασανιστήρια και εκτελέσεις. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο περαιτέρω τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, τα δίκτυα τους, τις μεθόδους και την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τόσο τους Ταλιμπάν, όσο και το ISIS και άλλες τρομοκρατικές απειλές» πρόσθεσε.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι μαχητές «στρατολογούν γρήγορα» νέους πληροφοριοδότες για να συνεργαστούν με το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν εμφανίστηκαν πιο διαλλακτικοί από ότι στο παρελθόν, από την επάνοδό τους στην εξουσία την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης πλήρους αμνηστίας για όλους όσοι συνεργάστηκαν με την αιρετή αφγανική κυβέρνηση.

Αλλά οι Αφγανοί και οι παρατηρητές δεν έχουν ξεχάσει το υπερσυντηρητικό ισλαμικό καθεστώς των Ταλιμπάν της περιόδου 1996-2001, όταν επιβλήθηκαν βάναυσες ποινές, όπως λιθοβολισμός μέχρι θανάτου για μοιχεία.

Με πληροφορίες του BBC/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ