ΕΕ vs AstraZeneca: O μηχανισμός διαφάνειας για τον έλεγχο των εξαγωγών εμβολίων θα τεθεί άμεσα σε ισχύ

ΕΕ vs AstraZeneca: O μηχανισμός διαφάνειας για τον έλεγχο των εξαγωγών εμβολίων θα τεθεί άμεσα σε ισχύ Facebook Twitter
ΕΕ - AstraZeneca: Προς εφαρμογή μηχανισμός διαφάνειας για τον έλεγχο των εξαγωγών εμβολίων (Pixabay)
0

Προς άμεση εφαρμογή, ενδεχομένως ακόμα και σήμερα, του μηχανισμού διαφάνειας για τον έλεγχο των εξαγωγών εμβολίων κατά του κορωνοϊού, προσανατολίζεται η ΕΕ ενώ εμμένει το αδιέξοδο με την AstraZeneca.

  

Το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και της ΕΕ ενέτεινε χθες και η είδηση πως η Γερμανία έχει ήδη συντάξει το προσχέδιο μιας σύστασης σύμφωνα με την οποία, το εμβόλιο που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, δεν θα πρέπει να χορηγηθεί σε πολίτες άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υγειονομικής Επιτροπής Εμβολιασμών στο Ινστιτούτο Robert Koch -η  αρμόδια υπηρεσία υγείας στη Γερμανία - υπάρχουν «ανεπαρκή δεδομένα προς το παρόν ως προς το πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο σε άτομα άνω των 65 ετών».

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την Telegraph, η προμήθεια εμβολίων Pfizer στη Βρετανία από το Βέλγιο απειλείται καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προχωρήσει σε απαγόρευση εξαγωγών ενδεχομένως και από σήμερα.

Η εξέλιξη είναι απόρροια την εντεινόμενης διαμάχης μεταξύ ΕΕ και AstraZeneca σχετικά με τις ελλείψεις εφοδιασμού εμβολίων κατά του κορωνοϊού στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Οι Βρυξέλλες ζήτησαν την αποστολή δόσεων από τα βρετανικά εργοστάσια παραγωγής για να αντισταθμιστεί το έλλειμμα, αλλά ο αρμόδιος βρετανός υπουργός Michael Gove δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει εμβόλια που είχαν προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο να πάνε στην ΕΕ.

Ωστόσο, ο Γερμανός ευρωβουλευτής δρ Peter Liese προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι αν επικαλεστεί την αιτιολογία ότι «εμείς παραγγείλαμε πρώτοι» τότε αυτό δεν θα ήταν διαφορετικό από αυτό που έκανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Εάν είναι αλήθεια, αυτό που κάποιοι λένε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ένα συμβόλαιο, - ότι δηλαδή είναι εγγυημένο ότι θα πάρουν τα πάντα και όλοι οι άλλοι πρέπει να υποφέρουν - τότε αυτό είναι όπως αυτό που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ακολουθούσε μία πολιτική με προτεραιότητα πάντα τις ΗΠΑ», είπε στο podcast του BBC Newscast.

«Γι 'αυτό ακριβώς έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Για το εμβόλιο BioNTech / Pfizer, υπάρχουν δύο εργοστάσια παραγωγής. Ένα στην ΕΕ και ένα στις ΗΠΑ. Και οι ΗΠΑ δεν εξάγουν ούτε στον Καναδά. Όλα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Δεν μπορούμε να είμαστε οι μόνοι που παίζουν δίκαια σε αυτό το παιχνίδι. Εάν άλλοι λένε, πρώτα το Ηνωμένο Βασίλειο, τότε πρέπει και εμείς να πούμε, πρώτα η ΕΕ, αλλά ελπίζω - πραγματικά ελπίζω - να διευκρινιστεί αυτό και όλοι να λάβουν ένα δίκαιο μερίδιο».

Ποια είναι τα προβλήματα εφοδιασμού;

Η ΕΕ ήλπιζε ότι, μόλις δοθεί η έγκριση του εμβολίου, που αναμένεται σήμερα, η παράδοση θα ξεκινήσει αμέσως, με περίπου 80 με 100 εκατομμύρια δόσεις να φτάσουν στα 27 μέλη της ΕΕ μέχρι τον Μάρτιο.

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις που ανέφερε η AstraZeneca, οι οποίες αγγίζουν το 75%, έχουν εξαλείψει κάθε τέτοια προσδοκία.

Αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει δημοσίως πόσο μεγάλο θα είναι το έλλειμμα, αλλά το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι οι παραδόσεις θα μειωθούν στα 31 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η ΕΕ έχει επίσης παραγγείλει 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων από τέσσερις άλλες εταιρείες, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί μόνο αυτές της Pfizer / BioNTech (600 εκατομμύρια) και της Moderna (160 εκατομμύρια).

Η Pfizer δεν μπόρεσε να παράσχει τα 12,5 εκατομμύρια εμβόλια που υποσχέθηκε στην ΕΕ έως το τέλος του 2020, λέγοντας ότι καθυστέρησε τις αποστολές για τις επόμενες εβδομάδες λόγω των εργασιών για την αύξηση της ικανότητας παραγωγής στο βελγικό εργοστάσιο επεξεργασίας.

Με πληροφορίες των Telegraph/Καθημερινή

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σιωπή και Ατιμωρησία: Το 88% των ερευνών για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κλείνει χωρίς απόδοση ευθύνης

Διεθνή / Σιωπή και Ατιμωρησία: Το 88% των ερευνών για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κλείνει χωρίς απόδοση ευθύνης

Το 88% των στρατιωτικών ερευνών του Ισραήλ για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα δεν κατέληξαν σε ευθύνες ή παραμένουν ανεπίλυτες - Ανάμεσά τους, επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς άμαχους
LIFO NEWSROOM
Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Διεθνή / Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Ο Ιαν Μπολ, που το 1974 επιχείρησε την απαγωγή της Πριγκίπισσας Άννας, ισχυρίζεται πως ήταν αθώος και θύμα βασιλικής σκευωρίας με σκοπό τη διαφήμιση ενός βιβλίου
LIFO NEWSROOM
Ναυτική καταδίωξη στην Κορνουάλη οδήγησε σε κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 18 εκατ. λιρών και σύλληψη διεθνούς δικτύου

Διεθνή / Ναυτική καταδίωξη στην Κορνουάλη οδήγησε σε κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 18 εκατ. λιρών και σύλληψη διεθνούς δικτύου

Μια κινηματογραφική καταδίωξη στη θάλασσα της Κορνουάλης αποκάλυψε διεθνές καρτέλ ναρκωτικών που μετέφερε κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική στη Βρετανία μέσω θαλάσσιων «παραδόσεων»
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Η «αθέατη» πλευρά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Η «αθέατη» πλευρά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Σε σύγκριση με το καθεστώς που ίσχυε από τις 9 Απριλίου, όταν ανεστάλη ο συντελεστής 20% που είχε ανακοινωθεί μία εβδομάδα πριν και επιβλήθηκε ένας πρόσθετος οριζόντιος δασμός 10%, η διαφορά είναι μικρή, καθώς στον συντελεστή 15% θα ενσωματωθούν και οι προϋπάρχοντες δασμοί
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Το παλαιότερο και μεγαλύτερο gay nightclub κλείνει λόγω πτώχευσης

Διεθνή / SchwuZ: Το μεγαλύτερο γκέι nightclub της Γερμανίας κήρυξε πτώχευση έπειτα από 50 χρόνια λειτουργίας

Τον Μάιο, το κλαμπ περιόρισε το ωράριο λειτουργίας του, απέλυσε προσωπικό και ζήτησε τη βοήθεια των τακτικών επισκεπτών του για να καλύψει το συνεχώς αυξανόμενο οικονομικό έλλειμμα
LIFO NEWSROOM
Zωγράφος ανακάλυψε μήνυμα 122 ετών μέσα σε μπουκάλι στους τοίχους ενός φάρου

Διεθνή / Zωγράφος ανακάλυψε μήνυμα 122 ετών μέσα σε μπουκάλι στους τοίχους ενός φάρου

Το μπουκάλι, που ήταν κρυμμένο σε μια κοιλότητα στον τοίχο του φάρου του Cape Bruny, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο, περιείχε ένα γράμμα που είχε γραφτεί το 1903 από έναν επιθεωρητή φάρων της Τασμανίας
LIFO NEWSROOM