ΕΕ: «Στο τραπέζι έκτος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας» - Και στον τομέα ενέργειας

ΕΕ: «Στο τραπέζι έκτος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας» - Και για τον τομέα ενέργειας Facebook Twitter
0

Η Ευρώπη συζητά έναν έκτο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής αγοράς ενέργειας, σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ένα από τα εξεταζόμενα ζητήματα είναι το εμπάργκο στο πετρέλαιο, είπε σε δημοσιογράφους, αναφέροντας πως υπάρχουν φωνές για «έξυπνες κυρώσεις» που μπορεί να περιλαμβάνουν, αρχικά, δασμούς αντί για πλήρες εμπάργκο.

Και η υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας Γκιντάρε Σκάιστε επιβεβαίωσε πως εξετάζονται κυρώσεις στον τομέα της ρωσικής ενέργειας.

Σε συνέντευξή της στο CNN, υπογράμμισε πως οι κυρώσεις θα πρέπει να είναι συντονισμένες για να έχουν επιπτώσεις.

«Εάν δεν συμφωνήσουμε για τις κυρώσεις από κοινού, οι Ηνωμένες Πολιτείες με όλους τους δυτικούς συμμάχους, δεν θα έχουν αποτέλεσμα» είπε.

Ο Ντομπρόβσκις ανέφερε πως «από τεχνικής άποψης, η έγκριση κυρώσεων μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, μπορεί να γίνει εντός μίας ή δύο ημερών» αλλά το ζήτημα είναι πως «απαιτούν ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών, άρα υπάρχουν πολιτικές συζητήσεις. Είναι σημαντικό να φτάσουμε σε μία ομόφωνη πολιτική συμφωνία».

Η Λιθουανή ΥΠΟΙΚ έκρινε πως είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί πότε θα υπάρξει συμφωνία για τις νέες κυρώσεις. Παρατήρησε πως υπάρχει μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος στόχος όσον αφορά σε αυτές: να φέρουν τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο τραπέζι των συνομιλιών και να αποδυναμώσουν τη ρωσική οικονομία ώστε να μην μπορεί να ενισχύσει τον στρατό.

«Αν δεν υπάρχουν δυνατότητες ενίσχυσης του στρατού τους, θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος στην Ευρώπη» είπε.

Παράλληλα, ο Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η εφαρμογή των ήδη επιβληθεισών κυρώσεων. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ