Εβραίοι φοιτητές μηνύουν το Χάρβαρντ για αντισημιτισμό

ΗΠΑ: Εβραίοι φοιτητές μηνύουν το Χάρβαρντ για αντισημιτισμό Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Εβραίοι φοιτητές μήνυσαν το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το οποίο κατηγορούν πως έχει γίνει ένα «προπύργιο» ανεξέλεγκτου αντισημιτισμού.

«Το Χάρβαρντ, το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο, έγινε ένα προπύργιο ανεξέλεγκτου μίσους κατά των Εβραίων και παρενοχλήσεων», τονίζεται στη μήνυση.

Στη μήνυση οι Εβραίοι φοιτητές κατηγορούν το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για «επιλεκτική» εφαρμογή της πολιτικής κατά των διακρίσεων. Οι φοιτητές κατηγορούν το πανεπιστήμιο ότι αποφεύγει να τους προστατεύσει από τις παρενοχλήσεις, αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις τους. Επίσης, αναφέρουν πως το πανεπιστήμιο προσλαμβάνει καθηγητές, οι οποίοι υποστηρίζουν τη βία κατά των Εβραίων και διασπείρουν αντισημιτική προπαγάνδα.

Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κατηγορείται ότι παραβίασε έναν ομοσπονδιακό νόμο για τα πολιτικά δικαιώματα που απαγορεύει τις προκαταλήψεις. Στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται: «Βάσει του ιστορικού του, είναι αδιανόητο ότι το Χάρβαρντ θα επέτρεπε σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα από τους Εβραίους να στοχοθετηθεί για παρόμοια κακομεταχείριση ή θα επέτρεπε, χωρίς απάντηση, οι φοιτητές και οι καθηγητές να καλούν υπέρ της εξολόθρευσης οποιασδήποτε άλλη χώρας πέραν του Ισραήλ».

Μήνυση κατά Χάρβαρντ: «Επιτρέπει την κλιμάκωση των επιθέσεων κατά των Εβραίων»

Ανάμεσα στους ενάγοντες κατά του πανεπιστημίου Χάρβαρντ είναι ο Αλεξάντερ Κεστενμπάουμ, ένας υποψήφιος για μάστερ στη Σχολή Θεολογίας του ιδρύματος καθώς και άλλοι πέντε φοιτητές που δεν κατονομάζονται στη Νομική Σχολή και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας αλλά και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Students Against Antisemitism.

Οι φοιτητές τονίζουν ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για το γεγονός ότι το Χάρβαρντ επιτρέπει την κλιμάκωση των επιθέσεων κατά των Εβραίων, υπό το επιχείρημα της υποτιθέμενης ανάγκης να επιτρέπεται στους ανθρώπους να εκφράζονται ελεύθερα. Παράλληλα, κάνουν λόγο και για μεροληψία ως προς τις εγγραφές, υποστηρίζοντας πως αυτές σημειώνουν πτώση ύψους 60% στις εισαγωγές Εβραίων φοιτητών.

Στη μήνυση αναφέρεται επίσης πως πέρασε μία ημέρα προτού το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ απαντήσει στο γεγονός ότι περισσότερες από τις 30 φοιτητικές οργανώσεις του ιδρύματος υπέγραψαν ανακοίνωση στην οποία κατηγορούσαν το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη μήνυση, το Χάρβαρντ επέλεξε να προβεί σε κοινοτυπίες, αλλά όχι σε καταδίκη της λίστας, ούτε στήριξη στους Εβραίους φοιτητές.

Οι ενάγοντες ζητούν τη διαγραφή ή αποβολή των φοιτητών που επιδίδονται σε αντισημιτικές ενέργειες και την επιστροφή των δωρεών που χρησιμοποιήθηκαν για την πρόσληψη καθηγητών με αντισημιτικό λόγο ή την προώθηση ενός αντισημιτικού προγράμματος.

Να σημειωθεί πως η εν λόγω μήνυση κατατέθηκε οκτώ ημέρες αφότου παραιτήθηκε η πρόεδρος του Χάρβαρντ Κλοντίν Γκέι, η οποία δέχθηκε σφοδρή κριτική για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τον αντισημιτισμό μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι η Rama Duwaji, η φιλοπαλαιστίνια σύζυγος του Ζόραν Μαμντάνι που τη γνώρισε μέσω Hinge

Διεθνή / Ποια είναι η Rama Duwaji, η φιλοπαλαιστίνια σύζυγος του Ζόραν Μαμντάνι - Γνωρίστηκαν μέσω Hinge

Το ζευγάρι γνωρίστηκε μέσω της εφαρμογής Hinge και παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης, ενώ προηγήθηκε παραδοσιακή ισλαμική τελετή (nikah) στην ταράτσα ενός κτιρίου στο Ντουμπάι, όπου ζει η οικογένεια της Duwaji
LIFO NEWSROOM
Τζεφ Μπέζος: Ο γάμος των $55 εκατ. στη Βενετία, οι παροχές στους VIP καλεσμένους και οι διαμαρτυρίες των ντόπιων

Διεθνή / Τζεφ Μπέζος: O γάμος των $55 εκατ. στη Βενετία - Οι παροχές στους VIP καλεσμένους και οι αντιδράσεις

Ο Τζεφ Μπέζος και η Λόρεν Σάντσεζ υποδέχθηκαν τους VIP καλεσμένους του στη Βενετία, παρά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατοίκων που καταγγέλλουν «μια ελίτ που πλουτίζει με την υπερεκμετάλλευση πληθυσμών και εδαφών»
LIFO NEWSROOM
O Μακρόν θέλει η γαλλική ηλεκτρονική μουσική να αναγνωριστεί ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Διεθνή / O Μακρόν θέλει η γαλλική ηλεκτρονική μουσική να αναγνωριστεί ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO

Η συμβολή της χώρας στην ηλεκτρονική μουσική, η οποία συχνά αναφέρεται ως «γαλλική πινελιά», περιλαμβάνει έργα-ορόσημα από καλλιτέχνες όπως οι Daft Punk, Justice, Air, Cassius, Phoenix, Étienne de Crécy, M83 και Alan Braxe
LIFO NEWSROOM