Δυστοπία στη Νέα Υόρκη: Γυναίκα καιγόταν ζωντανή στο μετρό και οι περαστικοί τραβούσαν βίντεο

Δυστοπία στη Νέα Υόρκη: Γυναίκα καιγόταν ζωντανή στο μετρό και οι περαστικοί τραβούσαν βίντεο Facebook Twitter
0

Η φρικτή δολοφονία μιας γυναίκας στο μετρό της Νέας Υόρκης την Κυριακή επανέφερε στη δημόσια συζήτηση το φαινόμενο της «απάθειας των θεατών», που καθιερώθηκε μετά τη δολοφονία της Kitty Genovese το 1964. Τότε, όπως αναφέρθηκε αρχικά, δεκάδες γείτονες παρακολουθούσαν αμέτοχοι ενώ η 28χρονη δέχτηκε επίθεση.

Στις 7:30 π.μ., μια γυναίκα, της οποίας η ταυτότητα δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, πυρπολήθηκε στο τρένο F όταν έφτανε στον σταθμό Stillwell Avenue στο Coney Island. Σύμφωνα με την Αστυνομία της Νέας Υόρκης (NYPD), ο δράστης, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως ο παράτυπος μετανάστης Sebastian Zapeta-Calil από τη Γουατεμάλα, άναψε φωτιά στα ρούχα της γυναίκας χρησιμοποιώντας έναν αναπτήρα.

Βίντεο από το περιστατικό δείχνουν περαστικούς, καθώς και έναν ένστολο αστυνομικό, να παρακολουθούν αμέτοχοι, ενώ κάποιοι κατέγραφαν το φρικτό περιστατικό με τα κινητά τους τηλέφωνα. Ο δράστης, μάλιστα, φαίνεται να ανεμίζει ένα ύφασμα, αντί να σβήσει τη φωτιά, ενισχύοντας τις φλόγες.

Η σύλληψη του Zapeta έγινε τη Δευτέρα, και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού και εμπρησμό. Ωστόσο, το βίντεο της επίθεσης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα να συγκρίνουν το περιστατικό με την υπόθεση της Genovese.

Ο δημοσιογράφος Gerald Posner περιέγραψε τα «αποκαρδιωτικά βίντεο» ως «μια ψηφιακή υπόθεση Kitty Genovese». Σε συνέντευξή του, δήλωσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί κανείς δεν έτρεξε να βοηθήσει, ακόμη κι αν φοβόταν να πλησιάσει τη φωτιά».

Στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, ο επικεφαλής του NYPD Transit, Joseph Gulotta, υπερασπίστηκε τον αστυνομικό που φαίνεται στο βίντεο. «Οι αστυνομικοί αντέδρασαν άψογα. Προσπάθησαν να φέρουν πυροσβεστήρες και να κρατήσουν τη σκηνή ασφαλή», είπε.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, πολλοί επικρίνουν την έλλειψη άμεσης παρέμβασης. «Η απάθεια των παρευρισκόμενων και η καταγραφή της φρίκης αντί της βοήθειας δείχνουν μια βαθιά κοινωνική αποτυχία», δήλωσε ο Posner.

Η υπόθεση ανέδειξε ξανά το φαινόμενο της «απάθειας των θεατών», όπου οι άνθρωποι αποφεύγουν να παρέμβουν σε καταστάσεις κινδύνου, πιστεύοντας ότι κάποιος άλλος θα αναλάβει δράση. Η διαφορά, όπως σχολίασε ο Posner, είναι ότι «σήμερα, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν τη φρίκη, ενισχύοντας την αποξένωση και την έλλειψη ενσυναίσθησης».

Με πληροφορίες από Newsweek


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM