Δυστοπία στη Νέα Υόρκη: Γυναίκα καιγόταν ζωντανή στο μετρό και οι περαστικοί τραβούσαν βίντεο

Δυστοπία στη Νέα Υόρκη: Γυναίκα καιγόταν ζωντανή στο μετρό και οι περαστικοί τραβούσαν βίντεο Facebook Twitter
0

Η φρικτή δολοφονία μιας γυναίκας στο μετρό της Νέας Υόρκης την Κυριακή επανέφερε στη δημόσια συζήτηση το φαινόμενο της «απάθειας των θεατών», που καθιερώθηκε μετά τη δολοφονία της Kitty Genovese το 1964. Τότε, όπως αναφέρθηκε αρχικά, δεκάδες γείτονες παρακολουθούσαν αμέτοχοι ενώ η 28χρονη δέχτηκε επίθεση.

Στις 7:30 π.μ., μια γυναίκα, της οποίας η ταυτότητα δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, πυρπολήθηκε στο τρένο F όταν έφτανε στον σταθμό Stillwell Avenue στο Coney Island. Σύμφωνα με την Αστυνομία της Νέας Υόρκης (NYPD), ο δράστης, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως ο παράτυπος μετανάστης Sebastian Zapeta-Calil από τη Γουατεμάλα, άναψε φωτιά στα ρούχα της γυναίκας χρησιμοποιώντας έναν αναπτήρα.

Βίντεο από το περιστατικό δείχνουν περαστικούς, καθώς και έναν ένστολο αστυνομικό, να παρακολουθούν αμέτοχοι, ενώ κάποιοι κατέγραφαν το φρικτό περιστατικό με τα κινητά τους τηλέφωνα. Ο δράστης, μάλιστα, φαίνεται να ανεμίζει ένα ύφασμα, αντί να σβήσει τη φωτιά, ενισχύοντας τις φλόγες.

Η σύλληψη του Zapeta έγινε τη Δευτέρα, και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού και εμπρησμό. Ωστόσο, το βίντεο της επίθεσης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα να συγκρίνουν το περιστατικό με την υπόθεση της Genovese.

Ο δημοσιογράφος Gerald Posner περιέγραψε τα «αποκαρδιωτικά βίντεο» ως «μια ψηφιακή υπόθεση Kitty Genovese». Σε συνέντευξή του, δήλωσε: «Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί κανείς δεν έτρεξε να βοηθήσει, ακόμη κι αν φοβόταν να πλησιάσει τη φωτιά».

Στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, ο επικεφαλής του NYPD Transit, Joseph Gulotta, υπερασπίστηκε τον αστυνομικό που φαίνεται στο βίντεο. «Οι αστυνομικοί αντέδρασαν άψογα. Προσπάθησαν να φέρουν πυροσβεστήρες και να κρατήσουν τη σκηνή ασφαλή», είπε.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, πολλοί επικρίνουν την έλλειψη άμεσης παρέμβασης. «Η απάθεια των παρευρισκόμενων και η καταγραφή της φρίκης αντί της βοήθειας δείχνουν μια βαθιά κοινωνική αποτυχία», δήλωσε ο Posner.

Η υπόθεση ανέδειξε ξανά το φαινόμενο της «απάθειας των θεατών», όπου οι άνθρωποι αποφεύγουν να παρέμβουν σε καταστάσεις κινδύνου, πιστεύοντας ότι κάποιος άλλος θα αναλάβει δράση. Η διαφορά, όπως σχολίασε ο Posner, είναι ότι «σήμερα, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν τη φρίκη, ενισχύοντας την αποξένωση και την έλλειψη ενσυναίσθησης».

Με πληροφορίες από Newsweek


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Διεθνή / Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Ανοίγει η διαθήκη του 68χρονου από τη Φοινικούντα, ιδιοκτήτη κάμπινγκ, και οι Αρχές εξετάζουν τροποποιήσεις που ενδέχεται να τον έβαλαν στο στόχαστρο
LIFO NEWSROOM
Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM