Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Από έλλειψη οξυγόνου ο θάνατος του, σύμφωνα με ειδικό

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Από έλλειψη οξυγόνου ο θάνατος του, σύμφωνα με ειδικό Facebook Twitter
EPA/Αρχείο
0

Από χαμηλό επίπεδο οξυγόνου, έπειτα από τις ενέργειες των αστυνομικών που τον συνέλαβαν και τον κράτησαν ακινητοποιημένο στο έδαφος, προήλθε ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ.

Αυτό κατέθεσε ειδικός στην πολύκροτη δίκη του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Τόμπιν, γνωστό πνευμονολόγο που κλήθηκε ως μάρτυρας από την κατηγορούσα αρχή, ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων απεδείχθη μοιραίος για τον Φλόιντ.

«Σε κάθε αναπνοή χρειαζόταν να δίνει μάχη με την άσφαλτο, να δίνει μάχη με τη μικρή ποσότητα αέρα που μπορούσε να εισπνεύσει προσπαθώντας να ανασηκωθεί από τα γόνατα των αστυνομικών» που πίεζαν τα δεμένα με χειροπέδες χέρια του πάνω στον θώρακά του, εξήγησε στους ενόρκους ο πνευμονολόγος.

Αυτό «το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου» δυσκόλευε τον Φλόιντ να αναπνεύσει και «προκάλεσε βλάβη τον εγκέφαλό του αλλά και καρδιακή αρρυθμία, η οποία προκάλεσε την ανακοπή καρδιάς», εκτίμησε ο δρ Τόμπιν.

Αυτός είναι ο ισχυρισμός της κατηγορούσας αρχής, σύμφωνα με την οποία ο Φλόιντ πέθανε από ασφυξία, αν και η νεκροψία εντόπισε καρδιακή ανακοπή.

Το γόνατο του αστυνομικού βρισκόταν πάνω στον λαιμό και την πλάτη του Φλόιντ «περισσότερο από το 90% του χρόνου» που διήρκησε η ακινητοποίησή του, σύμφωνα με τον Τόμπιν. Ένας άνθρωπος με καλή κατάσταση υγείας [θα είχε πεθάνει από αυτό που υπέστη ο Φλόιντ», τόνισε ο γιατρός.

Ένας άλλος γιατρός που επίσης κάλεσε η κατηγορούσα αρχή, ο Μπιλ Σμοκ, απέκλεισε το ενδεχόμενο ο θάνατος του Αφροαμερικανού να οφείλεται σε χρήση ναρκωτικών, κάτι που ισχυρίζεται ο δικηγόρος του Ντέρεκ Σοβίν, ο Έρικ Νέλσον.

Παράλληλα ο Σμοκ υπογράμμισε και την αδράνεια των αστυνομικών όταν ένας εξ αυτών δήλωσε ότι δεν νιώθει πλέον τον καρδιακό παλμό του Τζορτζ Φλόιντ. «Θα έπρεπε να έχουν αρχίσει να του κάνουν καρδιακές μαλάξεις», τόνισε εμφανώς συγκινημένος.

Ο Σοβίν, που αν κριθεί ένοχος κινδυνεύει με 40 χρόνια κάθειρξη, έχει δηλώσει αθώος, ισχυριζόμενος ότι χρησιμοποίησε μια τεχνική ακινητοποίησης την οποία έμαθε στη διάρκεια της εκπαίδευσής του για να αντιμετωπίζει υπόπτους που αντιδρούν στη σύλληψη.

Ωστόσο στη διάρκεια της δίκης, που ξεκίνησε πριν εννέα ημέρες, αξιωματούχοι της αστυνομίας εκτίμησαν ότι ο Σοβίν έκανε χρήση αδικαιολόγητης βίας και παραβίασε τον αστυνομικό κώδικα.

Ο δικηγόρος του Σοβίν υποστηρίζει ότι ο Φλόιντ, που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και ήταν εθισμένος σε οπιοειδή, πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Η δίκη πρόκειται να συνεχιστεί για περίπου άλλες δύο εβδομάδες, ενώ η απόφαση των ενόρκων δεν αναμένεται πριν το τέλος Απριλίου.

Οι δύο άλλοι αστυνομικοί που εμπλέκονται στον θάνατο του Φλόιντ θα δικαστούν για συνέργεια σε φόνο τον Αύγουστο.

Με πληροφορίες του AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM