Δίλημμα στην Ευρώπη: Ειρήνη με όρους Τραμπ ή στήριξη στην Ουκρανία;

Δίλημμα στην Ευρώπη: Ειρήνη με όρους Τραμπ ή στήριξη στην Ουκρανία; Facebook Twitter
Οι σημαίες της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Χερσώνα / φωτ.: Wikimedia Commons
0

Η επιμονή του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει επισήμως η Ουκρανία την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, φέρνει σε δύσκολη θέση τις πρωτεύουσες της Ευρώπης: να παραμείνουν στο πλευρό του Κιέβου ή να ευθυγραμμιστούν με την Ουάσινγκτον;

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι διαφωνίες με την αμερικανική πρόταση μπορεί να δοκιμάσουν τις σχέσεις με το Βερολίνο, το Λονδίνο και άλλες πρωτεύουσες, να υπονομεύσουν τη διατλαντική ασφάλεια και να εκτροχιάσουν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου.

«Η Ευρώπη πάντοτε βρισκόταν σε αδύναμη θέση απέναντι στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Τζέρεμι Σαπίρο, διευθυντής του προγράμματος ΗΠΑ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων. «Και το αποφεύγουν για αυτόν τον λόγο».

Η ελπίδα των Ευρωπαίων να συμμετάσχουν στις συνομιλίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ καταρρίφθηκε την Τετάρτη, όταν ο ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο ακύρωσε συνάντηση στο Λονδίνο με Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, επισκέφθηκε για τέταρτη φορά το Κρεμλίνο.

Η αμερικανική πρόταση προς την Ουκρανία παρουσιάστηκε ως «πάρε-ή-άφησε», ιδιαίτερα ευνοϊκή προς τη Μόσχα, καθώς περιλαμβάνει αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, έντεκα χρόνια μετά την προσάρτησή της κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέρριψε και πάλι την Τρίτη την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας σε οποιοδήποτε κατεχόμενο έδαφος. Το Κίεβο δηλώνει όμως διατεθειμένο να αποδεχτεί de facto ρωσικό έλεγχο, υπό την προϋπόθεση ισχυρών δυτικών εγγυήσεων ασφαλείας. Ο Τραμπ απάντησε με έντονη κριτική, αποκαλώντας τη στάση Ζελένσκι «πολύ επιβλαβή» για την ειρηνευτική του προσπάθεια. «Ή θα έχει ειρήνη ή θα πολεμά για άλλα τρία χρόνια πριν χάσει ολόκληρη τη χώρα», έγραψε στο Truth Social.

Η ανατροπή της επίσημης γραμμής του ΝΑΤΟ από την Ουάσινγκτον είναι η μεγαλύτερη παραχώρηση προς τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ικανοποιώντας έναν από τους βασικότερους όρους της Μόσχας. Καθώς η Ρωσία δέχεται παραχωρήσεις, η Ουκρανία αντιμετωπίζει πιέσεις. Δεν της προσφέρεται σχεδόν τίποτα για να εγκαταλείψει εδάφη της. «Το χειρότερο σενάριο είναι να μην υπάρξει συμφωνία και όλη η πίεση να πέσει στην Ουκρανία. Τότε η Ευρώπη θα πρέπει να διαλέξει πλευρά», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, δήλωσε: «Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί — όχι να παραδοθεί. Δεν θα υπάρξει συμφωνία που να δίνει στη Ρωσία τη βάση για να επιστρέψει με μεγαλύτερη βία».

Δυτικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν πρόκειται να αποδεχθούν αναγνώριση της Κριμαίας από τις ΗΠΑ ούτε να πιέσουν το Κίεβο προς αυτό. «Η Κριμαία είναι Ουκρανία», δήλωσε η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας. Για τους Ευρωπαίους, η αναγνώριση της προσάρτησης ισοδυναμεί με την κατάρρευση της διεθνούς τάξης που διατηρεί την ειρήνη στην Ευρώπη από το 1945. «Η Κριμαία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι κόκκινες γραμμές», είπε δεύτερος υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ.

Ακόμα και αν οι ΗΠΑ ενεργήσουν μονομερώς, κάτι τέτοιο θα επιβράβευε τη ρωσική επιθετικότητα και θα ενθάρρυνε τη Μόσχα να συνεχίσει με τις αξιώσεις της σε Γεωργία και Μολδαβία, απειλώντας χώρες της Βαλτικής που είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η προσέγγιση Τραμπ προκαλεί ήδη σοβαρό διπλωματικό ρήγμα εντός του ΝΑΤΟ, το οποίο μέχρι πρότινος προσπαθούσε να επικεντρωθεί στην αμυντική δαπάνη στη Σύνοδο της Χάγης, αφήνοντας το ουκρανικό στο περιθώριο.

Ωστόσο, η αμερικανική πρόταση και το ενδεχόμενο αποχώρησης από τις διαπραγματεύσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη.

«Ο πυρήνας της συνόδου είναι το πού βρισκόμαστε στο θέμα της Ουκρανίας», ανέφερε δυτικός αξιωματούχος. Παράλληλα, οι εντάσεις ενδέχεται να διευρυνθούν και εντός της ΕΕ, ειδικά αν η Ουάσινγκτον άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, πυροδοτώντας οικονομική και πολιτική κρίση στην Ένωση. «Τα πράγματα δεν φαίνονται καθόλου καλά», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Μια τέτοια κίνηση από τις ΗΠΑ θα «διέλυε την ενότητα της ΕΕ».

Οι 23 χώρες της Ευρώπης που ανήκουν τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ προσπαθούν να βρουν συμβιβασμούς με τις ΗΠΑ για θέματα ασφαλείας και εμπορίου, φοβούμενες πως το ζήτημα της Ουκρανίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικός μοχλός.

Ο Σαπίρο του ECFR ήταν απαισιόδοξος για την ενότητα της ΕΕ: «Αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να παραμείνει ενωμένη στο θέμα της Ουκρανίας. Η αμερικανική στήριξη ήταν αυτή που κράτησε την Ευρώπη ενωμένη».

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα & τεχνητή νοημοσύνη: Η μυστική επιχείρηση «GoLaxy» για παγκόσμιο έλεγχο της κοινής γνώμης

Διεθνή / Ο νέος κυβερνοστρατός του Πεκίνου: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όπλο παγκόσμιας προπαγάνδας

Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η κινεζική εταιρεία GoLaxy, με δεσμούς με το Πεκίνο, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί και να επηρεάζει την κοινή γνώμη σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και πέρα
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Διεθνή / Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την ΕΕ για τον έλεγχο των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, απειλώντας το σχέδιο της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο έως το 2027
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
H Γρενάδα ζητά συγγνώμη και αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Διεθνή / H Γρενάδα ζητά αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ κέρδισε προσωπικά από την εργασία σκλάβων σε φυτείες της Γρενάδας. Η χώρα ζητά από τον Βασιλιά Κάρολο συγγνώμη και αποζημιώσεις για το παρελθόν της βρετανικής μοναρχίας στη δουλεία
ΦΩΤ.: GETTY
Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Διεθνή / Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Βορειοκορεάτης άνδρας διέφυγε από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, κολυμπώντας 10 ώρες κατά μήκος της ακτής και αποφεύγοντας ένοπλους φρουρούς με εντολή να σκοτώσουν κάθε φυγά
ΦΩΤ.: GETTY
Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε τη πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Διεθνή / Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε την πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Η συναυλία των Oasis τον Ιούνιο του 2009 ξεπέρασε σε ένταση ακόμα και εκείνη των Red Hot Chili Peppers τον Ιούνιο του 2004, των Kings of Leon τον Ιούνιο του 2011, αλλά και της Taylor Swift τον Ιούνιο του 2024
LIFO NEWSROOM
Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Διεθνή / Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενεί στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Αρμενίας και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για την «Ιστορική Σύνοδο Ειρήνης», με στόχο τον τερματισμό δεκαετιών πολέμου και την υπογραφή συμφωνίας που ανοίγει νέους διαδρόμους στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου
LIFO NEWSROOM