Δίλημμα για τη Γερμανία: Να πουλήσει ή όχι τα Eurofighter στην Τουρκία;

Δίλημμα για τη Γερμανία: Να πουλήσει ή όχι τα Eurofighter στην Τουρκία; Facebook Twitter
φωτ.: Leonardo
0

Καθώς η Γερμανία προετοιμάζεται για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό τον Χριστιανοδημοκράτη Φρίντριχ Μερτς, αβέβαιο παραμένει το αν θα εγκριθεί τελικά η πώληση 40 μαχητικών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία. Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, λόγω των γεωπολιτικών προεκτάσεων αλλά και της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς επέλεξε να αφήσει την τελική απόφαση στη νέα ηγεσία, η οποία αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στις 6 Μαΐου. Η σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης και πιθανού προεδρικού υποψήφιου, Εκρέμ Ιμάμογλου, για υποθέσεις διαφθοράς – που πολλοί χαρακτηρίζουν πολιτικά υποκινούμενη – είχε αναζωπυρώσει την αντίσταση στη συμφωνία.

Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Μερτς έχει εκφραστεί θετικά για τη στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία, τονίζοντας τη σημασία της στον ευρωατλαντικό άξονα: «Η Τουρκία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στο ΝΑΤΟ και είναι αναντικατάστατη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», είχε δηλώσει.

Οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι ισχυροί, με το διμερές εμπόριο να ξεπερνά τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Η Γερμανία ήδη εξάγει προηγμένα υποβρύχια στην Τουρκία, ενώ συνεργάζεται στη ναυπήγηση νέων μονάδων.

Ωστόσο, παρά τη θετική στάση Μερτς, το ποια κόμματα θα αναλάβουν τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Αν οι Σοσιαλδημοκράτες διατηρήσουν τον έλεγχο του ΥΠΕΘΑ, πιθανόν να τεθούν προϋποθέσεις όπως η συμμόρφωση με τις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία εξετάζει εναλλακτικά σενάρια, όπως την αγορά γαλλικών Rafale ή την επιτάχυνση της συμφωνίας για τα αμερικανικά F-16. Οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον παραμένουν τεταμένες μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35 λόγω αγοράς των ρωσικών S-400.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπόθεση Eurofighter δεν είναι μόνο ένα εξοπλιστικό deal, αλλά κομβικό γεωπολιτικό σταυροδρόμι για τις σχέσεις Ευρώπης–Τουρκίας και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM