Δίλημμα για τη Γερμανία: Να πουλήσει ή όχι τα Eurofighter στην Τουρκία;

Δίλημμα για τη Γερμανία: Να πουλήσει ή όχι τα Eurofighter στην Τουρκία; Facebook Twitter
φωτ.: Leonardo
0

Καθώς η Γερμανία προετοιμάζεται για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό τον Χριστιανοδημοκράτη Φρίντριχ Μερτς, αβέβαιο παραμένει το αν θα εγκριθεί τελικά η πώληση 40 μαχητικών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία. Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, λόγω των γεωπολιτικών προεκτάσεων αλλά και της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς επέλεξε να αφήσει την τελική απόφαση στη νέα ηγεσία, η οποία αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στις 6 Μαΐου. Η σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης και πιθανού προεδρικού υποψήφιου, Εκρέμ Ιμάμογλου, για υποθέσεις διαφθοράς – που πολλοί χαρακτηρίζουν πολιτικά υποκινούμενη – είχε αναζωπυρώσει την αντίσταση στη συμφωνία.

Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Μερτς έχει εκφραστεί θετικά για τη στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία, τονίζοντας τη σημασία της στον ευρωατλαντικό άξονα: «Η Τουρκία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στο ΝΑΤΟ και είναι αναντικατάστατη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», είχε δηλώσει.

Οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι ισχυροί, με το διμερές εμπόριο να ξεπερνά τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Η Γερμανία ήδη εξάγει προηγμένα υποβρύχια στην Τουρκία, ενώ συνεργάζεται στη ναυπήγηση νέων μονάδων.

Ωστόσο, παρά τη θετική στάση Μερτς, το ποια κόμματα θα αναλάβουν τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Αν οι Σοσιαλδημοκράτες διατηρήσουν τον έλεγχο του ΥΠΕΘΑ, πιθανόν να τεθούν προϋποθέσεις όπως η συμμόρφωση με τις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία εξετάζει εναλλακτικά σενάρια, όπως την αγορά γαλλικών Rafale ή την επιτάχυνση της συμφωνίας για τα αμερικανικά F-16. Οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον παραμένουν τεταμένες μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35 λόγω αγοράς των ρωσικών S-400.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπόθεση Eurofighter δεν είναι μόνο ένα εξοπλιστικό deal, αλλά κομβικό γεωπολιτικό σταυροδρόμι για τις σχέσεις Ευρώπης–Τουρκίας και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Διεθνή / Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Στο σημείο έχουν ήδη βρεθεί κανόνια, παπούτσια, κομμάτια από στολές, διακριτικά, μπουκάλια και ανθρώπινα λείψανα, ενώ οι αρχαιολόγοι δουλεύουν με πίεση χρόνου, επειδή η περιοχή συνδέεται με το μεγάλο κατασκευαστικό project του Lynetteholm.
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ

Διεθνή / Ρεκόρ απασχόλησης στην Ισπανία με τους ασφαλισμένους να φτάνουν τα 22 εκατομμύρια

Ο αριθμός των ασφαλισμένων έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Μάρτιο, χάρη στην Εβδομάδα του Πάσχα, αφού δημιουργήθηκαν περισσότερες από 211.000 θέσεις εργασίας και η ανεργία σημείωσε μικρή πτώση
THE LIFO TEAM
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΗΤΕΡΑ

Διεθνή / Savannah Guthrie: «Συνεχίζω να πιστεύω» - Το συγκινητικό μήνυμα της παρουσιάστριας ενώ η μητέρα της αγνοείται

Η παρουσιάστρια αναφέρθηκε σε πρόσφατες στιγμές που την οδήγησαν να αμφισβητήσει την πίστη της, λίγες μέρες αφότου η αναζήτηση της εξαφανισμένης μητέρας της ξεπέρασε τους δύο μήνες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΤΟ ΗΠΑ

Διεθνή / «Ανθίζουν» τα μπαρ και τα εστιατόρια που απαγορεύουν τα κινητά - «Αποσύνδεση για πλήρη σύνδεση»

Στις ΗΠΑ αναδύεται μια νέα τάση: μπαρ και εστιατόρια χωρίς τηλέφωνα, όπου οι πελάτες καλούνται να αφήσουν τις συσκευές τους και να ζήσουν μια εμπειρία πλήρους αποσύνδεσης, επικεντρωμένοι στην παρέα, το φαγητό και τη στιγμή
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Διεθνή / Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Η μόδα έχασε μια από τις μορφές που έδωσαν στο τζιν νέο κύρος, νέα τιμή και νέα θέση στην αγορά. Ο Αντριάνο Γκολντσμιντ δεν συνδέθηκε μόνο με μεγάλα brands, αλλά και με την ίδια τη μετάβαση του denim στη σύγχρονη εποχή.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν προειδοποιεί για «καταστροφικά» αντίποινα μετά τις άνευ προηγουμένου απειλές του Τραμπ

Η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ κλιμακώνεται επικίνδυνα, μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου και τις προειδοποιήσεις της Τεχεράνης για «καταστροφικά» αντίποινα
THE LIFO TEAM