Δικαστήριο εκδίκασε αποζημίωση 4 δολαρίων στην οικογένεια Αφροαμερικανού που σκότωσε η αστυνομία

Δικαστήριο εκδίκασε αποζημίωση 4 δολαρίων στην οικογένεια Αφροαμερικανού που σκότωσε η αστυνομία Facebook Twitter
0

Αμερικανικό δικαστήριο πυροδότησε σήμερα έντονες αντιδράσεις, καθώς εκδίκασε το ποσό των 4 δολαρίων ως αποζημίωση στην οικογένεια ενός Αφροαμερικανού, πατέρα τριών παιδιών, τον οποίο σκότωσε στο σπίτι του ένας αστυνομικός, υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Ο Γκρέγκορι Χιλ, ηλικίας 30 ετών, έπεσε νεκρός, χτυπημένος από τρεις σφαίρες, το 2014, όταν τον πυροβόλησε ο ένας από τους δύο αστυνομικούς, που είχαν σπεύσει στο σημείο, καθώς δέχθηκαν παράπονα από έναν γείτονα για τον θόρυβο που προερχόταν από το γκαράζ του θύματος.

Οι τοξικολογικές αναλύσεις έδειξαν ότι ο άτυχος άνδρας, που διέμενε στο Φορτ Πιρς στη Φλόριντα, ήταν μεθυσμένος, όταν εκτυλίχθηκε το περιστατικό. Βρέθηκε νεκρός στο γκαράζ του σπιτιού του, με ένα όπλο στην πίσω τσέπη του παντελονιού του.

Ο 30χρονος τότε πατέρας είχε τραυματιστεί από τις σφαίρες ενός λευκού αστυνομικού, του Κρίστοφερ Νιούμαν, που άνοιξε πυρ από την άλλη πλευρά της πόρτας του γκαράζ, ενώ υποστήριξε ότι λίγο πριν ο Γκρέγκορι Χιλ κράδαινε το όπλο του απειλητικά.

Την περασμένη εβδομάδα, ομοσπονδιακό δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν υπήρξε κατάχρηση βίας εκ μέρους του αστυνομικού Νιούμαν.

Ο προϊστάμενός του, ο σερίφης της κομητείας του Σεντ Λουσί, Κεν Μασκάρα, τον κατηγόρησε απλά για αμέλεια.

Το σώμα των ενόρκων αποφάσισε να δοθεί αποζημίωση 4 δολαρίων στην οικογένεια του θύματος: 1 δολάριο για έξοδα κηδείας και 1 δολάριο για το καθένα από τα τρία ορφανά πλέον παιδιά του θύματος.

Παράλληλα, οι ένορκοι εκτιμούν ότι ο σερίφης δεν έφερε ευθύνη για τον θάνατο του Χιλ παρά μόνο σε ποσοστό 1%, επομένως η αποζημίωση μειώθηκε σε 4 σεντς του δολαρίου.

Δικαστήριο εκδίκασε αποζημίωση 4 δολαρίων στην οικογένεια Αφροαμερικανού που σκότωσε η αστυνομία Facebook Twitter

Κατόπιν, αυτό το συμβολικό ποσό αναμένεται να μηδενιστεί από τον δικαστή, που προήδρευε της δίκης, που δήλωσε ότι θα βασιστεί στη γνωμοδότηση των ενόρκων, σύμφωνα με τους οποίους ο Γκρέγκορι Χιλ βρισκόταν σε κατάσταση μέθης και εκείνος ευθυνόταν για το γεγονός ότι οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ.

«Νιώθουμε ικανοποίηση, καθώς μπήκε ένα τέλος σε αυτήν τη δύσκολη και τραγική υπόθεση» δήλωσε, σε ένα δελτίο τύπου, ο σερίφης Κεν Μασκάρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αστυνομικός Νιούμαν «έλαβε την καλύτερη δυνατή απόφαση για την ασφάλεια του συναδέλφου του».

Ωστόσο, η οικογένεια του Γκρέγκορι Χιλ επιμένει ότι το θύμα πυροβολήθηκε χωρίς να έχει απειλήσει κανέναν με το όπλο του και ότι η νεκροψία-νεκροτομή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν αδύνατο να τράβηξε όπλο, αφού τον πυροβόλησαν.

«Ασχολιόταν με τις δουλειές του ακούγοντας (τον ράπερ) Ντρέικ, όταν έφθασαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι παρέμειναν λιγότερα από 60 δευτερόλεπτα εντός της ιδιοκτησίας του» είπε ο δικηγόρος Τζον Φίλιπς.

Οι δυο αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα του γκαράζ με τα γκλομπ τους. Ο Χιλ «άνοιξε και ξανάκλεισε την πόρτα του γκαράζ για να κατευνάσει τα πνεύματα.

Ο αστυνομικός πυροβόλησε από την άλλη πλευρά της πόρτας του γκαράζ» συμπλήρωσε ο δικηγόρος καταγγέλλοντας μια «αποκρουστική ετυμηγορία».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκηνικό πραξικοπήματος στην Τουρκία: Δακρυγόνα και χάος έξω από τα γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη

Διεθνή / Σκηνικό πραξικοπήματος στην Τουρκία: Δακρυγόνα και χάος έξω από τα γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη

Δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία: Η αστυνομία επιτίθεται σε διαδηλωτές του CHP έξω από τα κεντρικά γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, εν μέσω δικαστικών αποφάσεων που απειλούν να διαλύσουν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Τραμπ σε Hyundai: «Σεβαστείτε τους νόμους μας!» - Διεθνής κρίση και 22 δισ. σε κίνδυνο

Διεθνή / Τραμπ σε Hyundai: «Σεβαστείτε τους νόμους μας» - Διεθνής κρίση και 22 δισ. σε κίνδυνο

Ο Τραμπ καλεί τις πολυεθνικές να σεβαστούν τους μεταναστευτικούς νόμους των ΗΠΑ μετά από μαζική έφοδο σε εργοστάσιο της Hyundai. Μπορεί η πολιτική του να βλάψει τις ξένες επενδύσεις;
LIFO NEWSROOM
YouTuber κατά των μεταναστών που φώναζε για την ασφάλεια των παιδιών είναι καταδικασμένος παιδόφιλος

Διεθνή / Βρετανία: YouTuber κατά των μεταναστών που φώναζε για την ασφάλεια των παιδιών είναι καταδικασμένος παιδόφιλος

Ο Άντονι Στάιλς, διαδηλωτής κατά των μεταναστών και YouTuber, αποκαλύφθηκε ως καταδικασμένος παιδόφιλος με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλική κυβέρνηση στο χείλος της κατάρρευσης – Σήμερα η κρίσιμη ψήφος εμπιστοσύνης

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση στο χείλος της κατάρρευσης – Σήμερα η κρίσιμη ψήφος εμπιστοσύνης

Η ψηφοφορία αφορά το σχέδιο για περιορισμό των δημοσίων δαπανών ύψους 43,8 δισ. ευρώ, που η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαίο για να καθησυχάσει τις αγορές και να περιορίσει το έλλειμμα
LIFO NEWSROOM