Δικαστήριο διέταξε τον πρόεδρο Μπολσονάρου να φορά μάσκα σε δημόσιους χώρους

Δικαστήριο διέταξε τον πρόεδρο Μπολσονάρου να φορά μάσκα σε δημόσιους χώρους Facebook Twitter
0

Δικαστής στη Βραζιλία διέταξε τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου να φορά μάσκα προστασίας σε δημόσιους χώρους της πρωτεύουσας, Μπραζίλια, και των γύρω περιοχών. 

Ο ακροδεξιός πρόεδρος έχει δεχθεί έντονη κριτική επειδή υποτιμά τον κίνδυνο της έκθεσης στον κορωνοϊό, τον οποίο είχε απορρίψει ως «ελαφρύ κρυολόγημα» στην αρχή της πανδημίας.

Η Βραζιλία κατέχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού (1.1 εκατομμύρια) και σχετικών θανάτων (51.000) στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ. 

Παρά τα υψηλά ποσοστά, ο πρόεδρος Μπολσονάρου έχει εμφανιστεί επανειλημμένα δημοσίως χωρίς να φορά μάσκα, ενώ χαιρετά υποστηρικτές του. 

Σε μια συγκέντρωση, κάμερες τον κατέγραψαν να βήχει χωρίς να καλύπτει το στόμα του και μια άλλη φορά να φτερνίζεται στο χέρι του, πριν προβεί σε χειραψία με μια ηλικιωμένη γυναίκα αμέσως μετά.

Η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική στις 30 Απριλίου και ο σχετικός κανονισμός προβλέπει την κάλυψη του στόματος και της μύτης σε όλους τους δημόσιους χώρους, μεταξύ άλλων μέσα μαζικής μεταφοράς, καταστήματα και άλλες εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Στις 11 Μαΐου, ο κανονισμός έγινε ακόμη πιο αυστηρός, επιφέροντας πρόστιμο 2.000 Ρεάλ Βραζιλίας (περίπου 340 ευρώ) ημερησίως σε όσους δεν συμμορφώνονται. 

Η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή Renato Borelli, σημαίνει πως ο Μπολσονάρου δεν αποτελεί εξαίρεση και πως ο πρόεδρος και άλλοι δημόσιοι αξιωματούχοι που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες θα πρέπει να τιμωρούνται επίσης με το ανάλογο πρόστιμο. 

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου υποστηρίζει, από την αρχή της πανδημίας, πως τα μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού μπορεί να αποβούν περισσότερο καταστροφικά από την ίδια την πανδημία. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου» να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Διεθνή / Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

«Σκοπεύω να είμαι υπερήφανη εκπρόσωπος του Προέδρου Τραμπ, σθεναρή υπερασπίστρια των αμερικανικών συμφερόντων και ακλόνητη φίλη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», είπε η Γκίλφοϊλ
LIFO NEWSROOM
Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Διεθνή / Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Τα δέκα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν συνομιλίες για το απορριφθέν σχέδιο στα τέλη Αυγούστου, αντιδρώντας στην επίσημη κήρυξη από τον ΟΗΕ κατάστασης λιμού στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM