ΣΗΜΕΡΑ: ΤΗΕ UPFRONT INITIATIVE

Δικαστική νίκη για την Κέιτι Πέρι- Για τα πνευματικά δικαιώματα του «Dark Horse»

Δικαστική νίκη για την Κέιτι Πέρι- Για τα πνευματικά δικαιώματα του «Dark Horse» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Κέιτι Πέρι κέρδισε την έφεση για την υπόθεση σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα της επιτυχίας της του 2013, «Dark Horse». 

Η τραγουδίστρια πλέον δεν είναι υποχρεωμένη να πληρώσει 2,8 εκατομμύρια δολάρια στον ράπερ Flame, ο οποίος ισχυριζόταν ότι το single αντέγραψε μια μελωδία από οχτώ νότες από το τραγούδι του «Joyful Noise» του 2009. 

Ο Μάρκους Γκρέι- όπως είναι το πραγματικό όνομα του ράπερ- έκανε αγωγή στην Κέιτι Πέρι και την Capitol Records το 2016. Τρία χρόνια αργότερα το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση ύψους 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, η Πέρι έκανε έφεση και δικαστής έκρινε τώρα ότι ο Γκρέι επιχειρούσε να διεκδικήσει ένα «εσφαλμένο μονοπώλιο» για κοινότοπα «μουσικά δομικά στοιχεία». 

Η μελωδία από τα δύο τραγούδια «αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από συνηθισμένα μουσικά στοιχεία και οι ομοιότητές ανάμεσά τους δεν προκύπτουν από έναν πρωτότυπο συνδυασμό αυτών των στοιχείων», αναφέρει η απόφαση.  

Ο δικαστής έκρινε ότι η αποδοχή πνευματικών δικαιωμάτων για αυτό το υλικό θα περιόριζε τη μουσική δημιουργικότητα και θα ισοδυναμούσε «με το να επιτραπεί ένα λανθασμένο μονοπώλιο για αλληλουχίες δύο νότων ή ακόμη και για μια κλίμακα, ιδιαίτερα δεδομένου του περιορισμού αριθμού εκφραστικών επιλογών που είναι διαθέσιμες σε ένα επαναλαμβανόμενο μουσικό σχήμα οχτώ νότων».  

Η δικαστική νίκη της Κέιτι Πέρι έρχεται εν μέσω ενός νέου κύματος αγωγών σε βάρος κορυφαίων μουσικών, για πνευματικά δικαιώματα. Αυτή την εβδομάδα εκδικάζεται αγωγή σε βάρος του Εντ Σίραν υποστηρίζει ότι ο σταρ αντέγραψε στοιχεία του «Shape of You» του 2017 από τραγούδι που έγραψαν ο Σάμι Τσόκρι και ο Ρος Ο’ Ντόνοχι. Επίσης, η Dua Lipa είναι αντιμέτωπη με δύο αγωγές για την επιτυχία του 2020 «Levitating». 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΗΜΕΡΑ: ΤΗΕ UPFRONT INITIATIVE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ