Διεθνής Αμνηστία: Κάθε ημέρα δύο κορίτσια 10-14 ετών γεννούν στην Παραγουάη

Διεθνής Αμνηστία: Κάθε ημέρα γεννούν κατά μέσο όρο δύο κορίτσια 10-14 ετών στην Παραγουάη Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου AP
0

Κατά μέσο όρο δυο κορίτσια 10-14 ετών γεννούν κάθε ημέρα στην Παραγουάη, εξαιτίας ενός τοξικού συνδυασμού εκτεταμένης παιδικής κακοποίησης και δρακόντειων νόμων για τις αμβλώσεις, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. 

Η Παραγουάη έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσυνών παιδιών και εφήβων στη Λατινική Αμερική, μία περιοχή που- συνολικά- έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως. 

Πέρα από τα τρομακτικά στοιχεία για τα κορίτσια 10-14 ετών που αναγκάζονται να ολοκληρώσουν την κύηση, το 2019 στην Παραγουάη- μια χώρα μόλις 7 εκατομμυρίων κατοίκων- γέννησαν περισσότερα από 12.000 κορίτσια από 15 έως 19 ετών. 

«Με ενέργειες και παραλείψεις, η Παραγουάη γυρίζει την πλάτη της στα κορίτσια και τις έφηβες που είναι αντιμέτωπες με αδιανόητες κακοποιήσεις», επεσήμανε η Έρικα Γκεβάρα- Ρόσας, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερική. 

Η έκθεση επισημαίνει την ανεπαρκή δράση για την αντιμετώπιση της κουλτούρας της ανοχής για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, τονίζοντας ότι το 80% των περιπτώσεων συμβαίνουν εντός του οικογενειακού κύκλου. Δράστης είναι πιο συχνά ο πατριός, ο πατέρας, ο παππούς, ένας γείτονας ή θείος του θύματος. 

«Είναι κάτι ριζωμένο στην πατριαρχική και σεξιστική κουλτούρα της κοινωνίας μας. Όσο συνεχίζουμε να το βλέπουμε αυτό ως "φυσιολογικό", η κακοποίηση και η βία θα συνεχίζονται», επεσήμανε ο Ανίμπαλ Καμπρέρα, επικεφαλής της CDIA, της οργάνωση της Παραγουάης για τα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων. 

Το γραφείο του εισαγγελέα της Παραγουάης κατέγραψε καθημερινά κατά μέσο όρο 12 υποθέσεις σεξουαλικής βίας εναντίον παιδιών και εφήβων το 2019. Υγειονομικοί δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία πως υποπτεύονται ότι για κάθε μία περίπτωση που καταγγέλλεται, άλλες πέντε δεν φτάνουν στις αρχές. 

Οι αυστηροί νόμοι της χώρας για τις αμβλώσεις αφήνουν ελάχιστες επιλογές στα παιδιά που πέφτουν θύματα κακοποίησης, σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Ο τερματισμός της κύησης επιτρέπεται μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, στις οποίες εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της ημέρας. 

«Τα κορίτσια έχουν το δικαίωμα σε μία ζωή χωρίς βία. Το να υποχρεώνεται κάποια να συνεχίσει μία εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα όταν είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποτελεί μία μορφή κακομεταχείρισης που μπορεί να θεωρηθεί βασανιστήριο», τόνισε η Γκεβάρα- Ρόσας. 

Επίσης, τα κορίτσια που γίνονται μητέρες αντιμετωπίζουν φριχτές καταστάσεις μετά τον τοκετό. Σύμφωνα με την έκθεση, ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί νόμος που υποσχέθηκαν οι αρχές το 2018, για την καθιέρωση συνολικής φροντίδας για παιδιά και έφηβους που υπέστησαν σεξουαλική βία. 

Οι συντηρητικοί έχουν μεγάλη πολιτική δύναμη στην Παραγουάη, όπου και τα δύο σώματα του Κογκρέσου έχουν δηλώσει τα τελευταία χρόνια ότι είναι «υπέρ της ζωής και της οικογένειας». 

«Αυτά είναι τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που βλέπουμε στην Παραγουάη. Δηλώνουν ότι είναι υπέρ της ζωής και της οικογένειας, αλλά δεν διαθέτουν πόρους σε ιδρύματα ή σε ένα πρόγραμμα για τη φροντίδα παιδιών που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση», επεσήμανε ο Καμπρέρα. 

Επίσης, οι συντηρητικοί επανειλημμένα έχουν μπλοκάρει τη σεξουαλική εκπαίδευση, ένα μέτρο που σύμφωνα με την έκθεση έχει κρίσιμη σημασία για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης και της παιδικής εγκυμοσύνης. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανοί στρατιώτες στις μάχες στην Ουκρανία, λέει γερμανικό ηχητικό - Σχεδιάζουν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, λέει η Μόσχα

Διεθνή / Βρετανοί στρατιώτες στις μάχες στην Ουκρανία, λέει γερμανικό ηχητικό - Σχεδιάζουν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, λέει η Μόσχα

Παιχνίδια πολέμου ανάμεσα σε Λονδίνο, Μόσχα και Βερολίνο - Η διαρροή συνομιλίας Γερμανών στρατιωτικών για το σύστημα Taurus - Το χτύπημα στην γέφυρα Κερτς και η οργή των Βρετανών για τους Γερμανούς
NEWSROOM