Die Welt: Προετοιμάζει την κατασκευή πυρηνικών όπλων η Άγκυρα;

Die Welt: Προετοιμάζει την κατασκευή πυρηνικών όπλων η Άγκυρα; Facebook Twitter
0

Για αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο Ερντογάν θέλει να εξοπλίσει την Τουρκία με πυρηνικά όπλα κάνει λόγο σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη την υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας (BND).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα  η Τουρκία ανέθεσε το 2011 στην ρωσική εταιρεία Rosatom την κατασκευή μεγάλου αντιδραστήρα στις ακτές της Μεσογείου, περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά από το τουριστικό κέντρο της Αττάλειας. Δύο χρόνια αργότερα, υπήρξε παρόμοια συμφωνία με μια γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία.

Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν το εργοστάσιο κατασκευάζεται για ειρηνικούς σκοπούς,  η συμφωνία περιλαμβάνει και την παροχή από την εταιρεία του απαραίτητου ουρανίου, όπως και την παραλαβή από αυτή των πυρηνικών αποβλήτων.  

Ωστόσο, η Αγκυρα απέφυγε να συμφωνήσει σε αυτόν τον όρο, θέλοντας να ελέγχει η ίδια το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου και της διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων.

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα αυτό  το κομμάτι της πυρηνικής διαδικασίας είναι κρίσιμο για κάθε κράτος που θέλει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Σύμφωνα με τη Die Welt αυτό το «κενό» στη συμφωνία αφήνει «παράθυρο» για εμπλουτισμό ουρανίου που οδηγεί σε κατασκευή πυρηνικών όπλων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Γροιλανδία δεν πωλείται»: Το ξεκάθαρο μήνυμα της χώρας πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τραμπ

Διεθνή / «Η Γροιλανδία δεν πωλείται»: Το ξεκάθαρο μήνυμα της χώρας πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τραμπ

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ο πρωθυπουργός του νησιού ξεκαθάρισε ότι η Γροιλανδία δεν πρόκειται «ούτε να ανήκει ούτε να κυβερνηθεί» από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΦΑΡΑΧ ΠΑΧΛΑΒΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Ιράν: Η πρώην αυτοκράτειρα Φαράχ Παχλαβί καλεί τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν με τους διαδηλωτές

Τους προέτρεψε να ενωθούν με το κίνημα διαμαρτυρίας «πριν να είναι πολύ αργά», υποστηρίζοντας ότι καμία εξουσία και κανένα προνόμιο δεν δικαιολογούν αιματοχυσία
THE LIFO TEAM