Διαδηλώσεις στο Ιράν: Πληροφορίες για τουλάχιστον 11 νεκρούς - «Έπεσαν» WhatsApp και Instagram

Διαδηλώσεις στο Ιράν: Πληροφορίες για τουλάχιστον 7 νεκρούς - «Έπεσαν» WhatsApp και Instagram Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες, οργισμένοι για τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας που συνελήφθη επειδή φέρεται να μην τήρησε τον ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας.

Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν με μαζικότητα την Τετάρτη σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη χώρα.

Αξιωματούχοι της Τεχεράνης κατηγόρησαν ξένες και αντιπολιτευόμενες δυνάμεις για τους θανάτους, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και μέλη των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Κουρδιστάν, ταξίαρχος Αλί Αζαντί επιβεβαίωσε ότι τέσσερις διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί στην επαρχία από το Σάββατο. «Εχθρικές ομάδες έχουν διαπράξει αυτά τα εγκλήματα», δήλωσε ο Αζαντί στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, το οποίο πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν. «Προτρέψαμε τη νεολαία να μη συμμετέχει στις συγκεντρώσεις, καθώς είχαμε αξιόπιστες πληροφορίες ότι αυτές οι ομάδες είχαν διεισδύσει [στις διαδηλώσεις]», πρόσθεσε.

Ο Σαχράμ Καραμί, εισαγγελέας της δυτικής επαρχίας Κερμανσάχ, δήλωσε ότι δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν από δυνάμεις της αντιπολίτευσης που αντιτίθενται στο καθεστώς και ότι οι σφαίρες που χρησιμοποιήθηκαν για να τους σκοτώσουν δεν είναι ανήκουν σε δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν. 

«Προτρέπουμε τις οικογένειες στην Κερμανσάχ να αποτρέψουν τους νέους τους από το να συμμετέχουν σε αυτές τις συγκεντρώσεις», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr. 

Όλα αυτά καθώς έχουν πληθύνει τις τελευταίες ώρες οι αναφορές ότι στο Ιράν έχει μπλοκαριστεί η πρόσβαση σε Instagram και WhatsApp.

Παράλληλα, σημαντικές διακοπές πρόσβασης στο σύνολο του διαδικτύου αναφέρθηκαν σε όλη τη χώρα, με έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να διακόπτει τη λειτουργία του, αφήνοντας εκατομμύρια Ιρανούς εκτός σύνδεσης.

Η πρόσβαση στο WhatsApp διακόπηκε για πολλούς χρήστες, λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό των υπηρεσιών του Instagram, ανακοίνωσε η NetBlocks με έδρα το Λονδίνο.

Τα στοιχεία της ομάδας δείχνουν σχεδόν πλήρη διακοπή των υπηρεσιών διαδικτύου σε τμήματα της επαρχίας Κουρδιστάν στο δυτικό Ιράν από τη Δευτέρα, ενώ η πρωτεύουσα Τεχεράνη και άλλα τμήματα της χώρας έχουν επίσης αντιμετωπίσει διακοπές από την Παρασκευή, όταν ξέσπασαν οι διαδηλώσεις.

Με πληροφορίες από Al Jazeera και Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Ποια είναι η πρώην σύντροφός του, Νάντια Μαρτσίνκο, που πρόκειται να ερευνηθεί

Η Μαρτσίνκο υπήρξε σύντροφος του Έπσταϊν για επτά χρόνια - η σημαντικότερη σχέση του μετά τη Γκιλέιν Μάξγουελ - ενώ αργότερα εργάστηκε και ως βοηθός πιλότου στο ιδιωτικό του αεροσκάφος
THE LIFO TEAM
ΜΕΓΚΑΝ ΜΑΡΚΛ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΓΑΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Διεθνή / Μέγκαν Μαρκλ: Μοιράστηκε αδημοσίευτες φωτογραφίες από τον γάμο της με τον πρίγκιπα Χάρι στο Instagram

Με αφορμή την επέτειο του γάμου τους, η δούκισσα του Σάσεξ δημοσίευσε φωτογραφίες από την τελετή και τη δεξίωση που ακολούθησε - Το «βλέμμα» των media στο φόρεμα του πάρτι
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ EUROPOL

Διεθνή / Europol: Απενεργοποιήθηκαν χιλιάδες λογαριασμοί των Φρουρών της Επανάστασης σε 19 χώρες

Η Europol ανέφερε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης είχαν δημιουργήσει ένα εκτεταμένο και οργανωμένο ψηφιακό δίκτυο που εκτεινόταν σε μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης
THE LIFO TEAM