Διαδηλώσεις στο Ιράν: Πληροφορίες για τουλάχιστον 11 νεκρούς - «Έπεσαν» WhatsApp και Instagram

Διαδηλώσεις στο Ιράν: Πληροφορίες για τουλάχιστον 7 νεκρούς - «Έπεσαν» WhatsApp και Instagram Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες, οργισμένοι για τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας που συνελήφθη επειδή φέρεται να μην τήρησε τον ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας.

Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν με μαζικότητα την Τετάρτη σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη χώρα.

Αξιωματούχοι της Τεχεράνης κατηγόρησαν ξένες και αντιπολιτευόμενες δυνάμεις για τους θανάτους, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και μέλη των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Κουρδιστάν, ταξίαρχος Αλί Αζαντί επιβεβαίωσε ότι τέσσερις διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί στην επαρχία από το Σάββατο. «Εχθρικές ομάδες έχουν διαπράξει αυτά τα εγκλήματα», δήλωσε ο Αζαντί στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, το οποίο πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν. «Προτρέψαμε τη νεολαία να μη συμμετέχει στις συγκεντρώσεις, καθώς είχαμε αξιόπιστες πληροφορίες ότι αυτές οι ομάδες είχαν διεισδύσει [στις διαδηλώσεις]», πρόσθεσε.

Ο Σαχράμ Καραμί, εισαγγελέας της δυτικής επαρχίας Κερμανσάχ, δήλωσε ότι δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν από δυνάμεις της αντιπολίτευσης που αντιτίθενται στο καθεστώς και ότι οι σφαίρες που χρησιμοποιήθηκαν για να τους σκοτώσουν δεν είναι ανήκουν σε δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν. 

«Προτρέπουμε τις οικογένειες στην Κερμανσάχ να αποτρέψουν τους νέους τους από το να συμμετέχουν σε αυτές τις συγκεντρώσεις», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr. 

Όλα αυτά καθώς έχουν πληθύνει τις τελευταίες ώρες οι αναφορές ότι στο Ιράν έχει μπλοκαριστεί η πρόσβαση σε Instagram και WhatsApp.

Παράλληλα, σημαντικές διακοπές πρόσβασης στο σύνολο του διαδικτύου αναφέρθηκαν σε όλη τη χώρα, με έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να διακόπτει τη λειτουργία του, αφήνοντας εκατομμύρια Ιρανούς εκτός σύνδεσης.

Η πρόσβαση στο WhatsApp διακόπηκε για πολλούς χρήστες, λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό των υπηρεσιών του Instagram, ανακοίνωσε η NetBlocks με έδρα το Λονδίνο.

Τα στοιχεία της ομάδας δείχνουν σχεδόν πλήρη διακοπή των υπηρεσιών διαδικτύου σε τμήματα της επαρχίας Κουρδιστάν στο δυτικό Ιράν από τη Δευτέρα, ενώ η πρωτεύουσα Τεχεράνη και άλλα τμήματα της χώρας έχουν επίσης αντιμετωπίσει διακοπές από την Παρασκευή, όταν ξέσπασαν οι διαδηλώσεις.

Με πληροφορίες από Al Jazeera και Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM