Διαβουλεύσεις με τον Σάντσεθ ζητά ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας

Διαβουλεύσεις με τον Σάντσεθ ζητά ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Facebook Twitter
Ο αυτονομιστής πρόεδρος Κιμ Τόρα, μέλος της σκληρής πτέρυγας του κινήματός του και προσκείμενος στον αποπεμφθέντα πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν, ορκίστηκε σήμερα με την κυβέρνησή του στη Βαρκελώνη. (EPA/QUIQUE GARCIA)
0

Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κιμ Τόρα, η κυβέρνηση του οποίου ορκίστηκε σήμερα στη Βαρκελώνη, κάλεσε τον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ σε συνομιλίες.

«Πρωθυπουργέ Πέδρο Σάντσεθ, ας μιλήσουμε, ας φροντίσουμε το πρόβλημα, ας πάρουμε τα ρίσκα, εσείς και εγώ», είπε ο Τόρα λίγο μετά την ορκωμοσία του Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη.

«Πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να διαπραγματευτούμε. Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε δεν μπορεί να συνεχιστεί, ούτε μέρα παραπάνω», δήλωσε.

Ο αρχηγός του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) παρότι επέκρινε την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας, έχει υποσχεθεί ότι θα «χτίσει γέφυρες» με τη νέα κυβέρνηση της Καταλονίας.

Ο Κιμ Τόρα, μέλος της σκληρής πτέρυγας του κινήματός του και προσκείμενος στον αποπεμφθέντα πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν, περιστοιχιζόταν κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας από 13 συμβούλους που θα συγκροτούν την κυβέρνησή του.

Κάποιοι φορούσαν κίτρινα ρούχα, χρώμα που παραπέμπει στην ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Μια καρέκλα κενή, διακοσμημένη με κίτρινη κορδέλα, εκπροσωπούσε τους Καταλανούς αυτονομιστές που βρίσκονται στη φυλακή και αυτούς, όπως ο Πουτζντεμόν, που διέφυγαν στο εξωτερικό.

Η βορειοανατολική περιοχή της Ισπανίας ήταν χωρίς κυβέρνηση εδώ και σχεδόν επτά μήνες αφότου είχε τεθεί υπό τον άμεσο έλεγχο της Μαδρίτης μετά την απόπειρα απόσχισης.

Οι αυτονομιστές κέρδισαν τον Δεκέμβριο τις περιφερειακές εκλογές που προκήρυξε η Μαδρίτη λαμβάνοντας το 47,5% των ψήφων.

Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος περιμένει στη Γερμανία να δει εάν θα εκδοθεί στην Ισπανία, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την προεδρία και όρισε διάδοχό του τον Τόρα, νεόκοπο πολιτικό, προερχόμενο από τη σκληρή πτέρυγα των αυτονομιστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά περισσότερες από 1.000 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες - Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν δικαστεί
THE LIFO TEAM
Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM
Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά–ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά - ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας βρίσκεται σε μια καθοριστική στιγμή, διαμορφώνοντας τη ζωή της ίδιας και του πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς εγκαθίστανται σε νέο σπίτι και αναλαμβάνουν πιο κεντρικό ρόλο στη βασιλική οικογένεια
THE LIFO TEAM